juz którys raz poruszam ten watek i jest kasowany za każdym razem ? farma pracuje i produkuje prąd ? czy stoi bezuyteczna i jest wyłaczona i nie zarabia... ? w końcu są sankcje i jest wykluczona z rynku wiec powinna byc wyłaczona a kto dopusci aby farma która generuje iles procent pradu na rynku litewskim była wyłaczona :) sami sobie odpowiedzcie....
Przypominam, że zawieszenie koncesji dla spółki zostało wprowadzone tylko na MIESIĄC o czym poinformowała spółka w ostatnim komunikacie tj. do 26 czerwca, nie oznacza to, że handel akcjami zostanie wznowiony ale jest bardzo prawdopodobne, że będzie mogła dalej handlować energią tj. jędzie mogła ZARABIAĆ. Natomiast faktycznie zgoda na wypłatę dywidendy została ODRZUCONA no więc to nie prawda, że dywidenda nie wpłyneła albo została zablokowana ale dosłownie nie została wypłacona. Handel kontraktami na giełdach energi został zablokowany, ponieważ spółka nie może do 26 czerwca wywiązywać się z KONTRAKTÓW bo została cofnięta koncesja, nie jest to równoznaczne z zamknięciem dla niej giełdy na zawsze.
Spółka podała, że obrót jej akcjami jest zawieszony, a aktywa są zamrożone, co ogranicza jej zdolność do regulowania zobowiązań wobec wierzycieli. Inter Rao Lietuva podawało wcześniej, że według litewskich władz jest powiązane z osobami objętymi międzynarodowymi sankcjami. Spółka nie zgadza się z takimi decyzjami. Większościowym akcjonariuszem Inter Rao Lietuva, kontrolującym 51 proc. akcji, jest RAO Nordic OY, fińska spółka zależna Inter Rao, czołowego rosyjskiego producenta energii. Litewski Scaent Baltic posiada 29,11 proc. (PAP Biznes) pel/ ana/
Boję się, że to zmierza do upaństwowienia a na tej płaszczeyźniej zostaniemy potraktowani tak samo jak ten Oligarcha. Specjalnie nie inwestowałem w rosyjskie spółki mimo że wiele osób polecało zwłasza Gazprom bo spodziewałem się wojny albo zaostrzenia konfliktu. Najgorsze nie jest to, że wstrzymano notowania albo nawet to, że nie wyplacili dywidendy ale, że zostałem potraktowany tak jak ten Oligarcha mimo że pomagam Ukraińcom.