• przewalutowanie z PLN na CHF Autor: mirax [195.164.0.*]
    mam kredyt hipoteczny w PLN , prosze o porade. po ostatnich podwzkach stop procentowych PLN moja rata wzrosla o 400 zl. czy warto przewalutowac na CHF???
    Wiem ze musialabym oddac do banku duzo większą kwote- roznice kursowe, stad bardzo sie waham.no i dodatkowo ryzyko powyzek stop CHF i ryzyko kursowe??/
    ale czy nie ma innego wyjscia w tej sytuacji. A moze powinnam przejsc do innego banku i wowczas podpisac umowe na korzystniejszych warunkach.
    jak zareagowac na taka podwyzke. w CHF rate mialabym o 500 zl mniejsza?
  • Re: przewalutowanie z PLN na CHF Autor: bogus [83.3.9.*]
    Witam. W krótkim okresie oprocentowanie kredytów w zł będzie jeszcze rosło, więc rzeczywiście przewalutowanie kredytu staje się atrakcyjne. Warto jednak poprosić bank o dokładną kalkulację przewalutowania wraz z kosztami ustanowienia zabezpieczenia, też np. powtórnej wyceny, badania zdolności kredytowej, gdyż może okazać się to niezbędne. Dopiero w takim wypadku należałoby oceniać atrakcyjność przewalutowania. Marża oprocentowania w CHF dodawana do LIBOR zwykle jest też wyższa niż w przypadku kredytów zł, co może mieć znaczenie za np. rok, dwa, gdy stopy procentowe w zł zaczną spadać. Proponowałbym dokonać szczegółowej kalkulacji kosztów przewalutowania w banku. Pozdrawiam
  • Re: przewalutowanie z PLN na CHF Autor: mirax [195.164.0.*]
    Witam. dziękuję za odpowiedź, ale poproszę jeszcze o wyjaśnienie moich wątpliwości.

Dowiedziałam się od doradcy w banku, że przejście z PLN na FRANKA będzie mnie sporo kosztowało. Po przewalutowaniu moje zadłużenie wzrosłoby o kolejne 20 tyś. zł + prowizja 1% banku za przewalutowanie. A na dodatek pracownik banku poinformowal mnie i w sumie nastraszył ze po [przewalutowaniu podejme wówczas ryzyko związane ze wzrotem kursu franka i wzrostem stopo procentowych (pokazal wykresy co sie stanie z moim długiem gdy frank podskoczy o 0,30 zł), bardzo mnie to zniechęcilo. Ale sama już nie wiem, czy bank ma w tym jakiś interes żebym nie robiła przewalutowania na franka. Juz sama nie wiem, o co chodzi.
    Obecnie moj budzet domowy pozwala mi na zaplate podwyzszonych rat , ale chcialabym sobie zapewnic komfort spłaty niższych rat na przyszłośc za 3-6 lat i jestem skłonna zaczekać na obniżkę stóp procenotwych PLN, ALE CZY ABY NA PEWNO WARTO NA TO CZEKAC??
    BARDZO PROSZĘ O OPINIĘ!
  • Re: przewalutowanie z PLN na CHF Autor: bogus [83.3.9.*]
    Witam ponownie. W perspektywie kilku lat można jendak spodziewać się obniżenia w Polsce inflacji i w ślad za tym niższego oprocentowania kredytów. Powrót do celu inflacyjnego możliwy jest już w 2009 roku, co powinno wydatnie przyczynić się do obniżenia stóp na rynku międzybankowym i w efekcie kosztu kredytu. Przewalutowanie jest kosztowne z uwagi na spready, być może udałoby się refinansowć na lepszych warunkach w innym banku, ale w chwili obecnej najlepszym rozwiązaniem w podanej sytuacji jest jednak utrzymanie status quo. Pozdrawiam.