Już nie pamiętam ale chyba w 2007 roku sprzedałem akcje po 67 czy nawet 68 zł. Tak intuicyjnie. Dziś kurs jest około 7.00 zł. Znajomych analityk 30 lat na rynku przy kursie 18 zł mówił, że warto wchodzić. Twierdzi, że wśród małych przemysłowych spółek to świetna firma, która ma przed sobą świetlaną przyszłość. Na poziomach 6-9 zł zmieni się trend. Kupić?
Stare czasu już nie wrócą. To był najlepszy okres w historii budowa LG do tego boom po info że Polsce i Ukrainie przyznali euro … pofrunęło i spadło na pysk
Temat odbudowy Ukrainy można spekulacyjnie powiązać z PJP. Spółka produkuje np, kruszarki, które będą potrzebne w ogromnych ilościach, Przecież cały ten syf pozostawiony po zburzonej infrastrukturze trzeba przerobić. Systemy przeładunkowe? Też wydaje się, że odcięcie Ukrainy od dostępu do portów pokazuje, znaczenie infrastruktury w transporcie lądowym. Budownictwo to wiadomo. Ale to wszystko to obecnie jakaś pieśń przyszłości.
Ciekawe czy zarząd wiąże z tym kierunkiem jakiekolwiek możliwości? Coś tam nawet już rząd przebąkuje o planach związanych z odbudową. Przydałby się jakiś PODCAST na ten temat :)
Dajcie spokój w opowiadanie bajek już nikt nie uwierzy … na Ukrainie może ktoś zarobi ale przede wszystkim wielkie firmy zachodnie i kilka tych największych z Polski … przecież nie dotyczy to projprzemu
Pjp ma ogromny potencjał, spółka o zdrowych fundamentach i chyba następuje powolne odwrócenie trendu ale dzisiejsze zwyżki to jeszcze za wcześnie o mówieniu o trwałym odwróceniu trendu. Sądzę, że perspektywie 2-3 miesięcy powinniśmy być w okolicach 13.50-17.00 zł. Pozdrawiam
Spokojnie, mogę zapytać a cóż to za wzrosty? Kwestia fundamentalną i te 50 % absolutnie nic nie znaczy. Spadało bo wszyscy spadami, teraz spada a PJP rośnie i to jest bardzo optymistyczne
Spółka nawet w rankingu popularności awansowała xD Nic dziwnego jak spojrzymy na top wzrostowych to w chwili obecnej: +43,8% - przez ostatni miesiąc i trzecie miejsce na GPW
Ciekawie z perspektywy czasu czyta się tę analizę. Wydaje się, że opisane w niej cele zdefiniowane na bieżący do bieżącego rok:
"Zarząd spółki przedstawił strategię do 2022 roku, wedle której przychody mają zwiększyć się trzykrotnie w ciągu tego okresu. Segment budownictwa przemysłowego ma urosnąć z 37 mln zł w zeszłym toku do aż 200 mln zł za 4 lata. Z kolei jeśli chodzi o systemy przeładunkowe, to zakładany jest wzrost przychodów z 98 mln zł do 155 mln zł, co stanowi 58%, natomiast sprzedaż parkingów ma urosnąć z 1,5 mln zł w 2017 roku do aż 48 mln zł w 2022 roku."
Analiza wykonana była przy w czerwcu 2018r, przy kursie 17,20 :) A jej tytuł brzmi "Restrukturyzacja przynosi efekty ...."
Od tego czasu w spółce wiele się pozmieniało, a zainteresowania brak.
Pełna zgoda z wyliczeniami. Ale jaki był koszt pieniądza w 2018 roku a jaki jest dziś. Koszt pieniądza w lipcu może zostać drastycznie podniesiony ja przewiduje, że może to być w granicach 250 pkt bazowych. Kurs akcji pokuleje ale odbicie może być gigantyczne i będzie po zarząd prowadzi ostrożną politykę w zakresie zadłużania się i to jest w tej chwili bardzo ważne.
Pozew jest i to jest fakt. Teraz odpowiedź na pozew. Że strony PJP negatywny . Proces Sądowy Cywilny. Z jednej strony Państwo bo Police to część grupy Azoty kontra mała spółka z nomenklatury a bynajmniej kojarzącej się z taką. Będzie ciekawie, bo skarb państwa wspierany przez PiS jest na uprzywilejowanej pozycji i to bardzo. Dla Polic 20 mln to to niewiele ale akcjonariusze trochę zniecierpliwieniem i żądni krwi. Proj przemysłu może zostać wykolejony, choć racja jak zwykle jest po środku. Tak na marginesie PiS i jego funkcjonariusze mają atuty i to mocne. Tył wątku, nomen omen na opak oby nie.
Odpowiadając na sugestię odnośnie Ukrainy i całego tego KPO to warto zauważyć, że takie firmy jak PJP mogą być beneficjentami niezłych kontraktów, również cała grupa Immobile jest interesująca w kontekście wspomnianej Odbudowy Ukrainy i KPO. Proszę nie porównywać PJP z roku 2006-2008 bo to zupełnie inna firma. Dziś cała grupa to świetnie zarządzany konglomerat. Oczywiście do wielu posunięć można się czepić jak choćby do mody ale nie może być idealnie. Moja wycena akcji na dzień 23.04.24 to 48-54 pln. Gdy zakładałem ten wątek w czerwcu 2022 roku akcje były po 6 pln. Pozdrawiam
Jakieś 9 miesięcy temu gdy zakładałem ten wątek kurs oscylował w okolicach 6-7 płn, dziś okolice 17-18 płn. Ale w ujęciu 24 miesięcy to spadek około 10 %.Patrząc na wykresy, technicznie wygląda super, tak samo można powiedzieć o stronie fundamentalnej spółki i jest perspektywy oraz możliwości.Kiedyś sprzedałem po 67 zł, dziś w perspektywie 2-3 lat na pewno zobaczymy inne poziomy dużo wyższe niż te z lat 2007-2008.Tak pozwolę sobie zauważyć, że kurs w okolicach grudnia 2023 roku może kształtować się w okolicach 55-65 pln
Cała grupa Immobile jest bardzo profesjonalnie zarządzana. Jeżeli nie będzie jakichś "czarnych łabędzi" kurs może w ciągu roku osiągnąć pułap rzędu 80-100 złotych. W mojej ocenie jesteśmy w najlepszej dekadzie rozwoju naszej gospodarki.
A cóż to ktoś potrzebował parę złotych i zwalił kurs i to jest problem takiej spółki jak pip. Ale jutro odbijamy i to znacząco. Pjp w tym segmencie to bardzo dobra firma. Wzrosty, wzrosty.
Pozostaje cierpliwie czekać. A wy jak to widzicie?
24,90-30,60 zł za akcję – taka jest wycena PJP Makrum S.A. wykonana przez Biuro Maklerskie Santander. Rano, w dniu publikacji raportu (16 sierpnia) kurs giełdowy wynosił 13 zł.
Jednostkowe fajne . Skonsolidowane słabiej . To jest tylko moja opinia i nie należy się nią sugerować podejmujac decyzje inwestycyjne . Pobieżnie przeleciałem raport . Pozdrawiam .
tak wynik skonsolidowany słabiej, ale wskaźniki na przyszłość b. dobre. No i zwracam uwagę, dla porównania inne spółki z segmentu. Spółka jak i cała grupa immobille ma ogromny potencjał do wzrostów. Ale sądzę, że dołek koniunktury jest już za nami.
jak na dołek koniunktury w budownictwie spółka pokazała solidną rentowność, kapitalizacja wycenia najgorszy scenariusz a potencjał wzrostu zysków po odbiciu jest ogromny
poczytałem wstępne wyniki i twierdzę, że spółka jest skrajnie niedowartościowana. Osobiście uważam, że Pjp prowadzi bardzo rozsądną politykę w zakresie pozyskiwania kontraktów co jest niezwykle istotne w obecnym czasie w budowlance.Jako jeden z podmiotów immobile są postrzegani jako profesjonalni gracze. Nie wiem jak forumowicze ale sądzę, że obecny kurs powinien kształtować się w zakresie 45-60 pln. Optymista raczej chłodny realista.Pozdrawiam
Trochę chyba można wspomnieć o kursie Euro/pln to jest jedną z niewielu rzeczy która niekorzystnie wpływa na kurs PJP. Oczywistym jest, że Niemiecka gospodarka złapała zadyszkę i to jest drugi element negatywny dla spółki. Poza tym nie ma do czego się czepić. Dobre prognozy. Myślę, że jesteśmy przed mega wzrostami tej trochę ostatnio zapomnianej spółki.