53 mln zysku w zeszłym roku. https://twitter.com/pawelsugalski/status/1529030797604397057 Dla porównania 11Bit zarobił 30 mln zł ale to FP2 produkowane za 40-50 mln zł będzie superhitem w przyszłym roku a nie HF2 :)
Ryszard też nie rozumiem dlaczego rynek wyżej ceni sprzedawców marzeń od tych którzy realnie zarabiają. Paradoksalnie kurs 11Bit powinien być mocny do czasu premiery gry, więc w sumie to nie powinni szybko nic wydawać bo to im możę zaszkodzić :)
CDR wciąż mocno przewartosciowany. Tsgames rybki w odwrocie a godnego następcy na razie brak. Poza tym zarząd myśli glownie o tym jak wypłacić sobie miliony premii. 11bit przewartosciowany i robi drogie gry na zasadzie wóz albo przewóz (oby sie udalo). PLW robi z kolei swoje czyli dużo gier które zarabiają z roku na rok coraz więcej.
Ja akurat jestem fanem i 11bit i PLW, choc ich profile sa calkiem inne.
Moim zdaniem 11bit to inna klasa niz CDR czy TSG, ktore troche utracily kierunek, w ktorym chcialyby zmierzac. 11 maja swoja strategie, mocno zwiekszaja ilosc gier (jak na nich), pchaja sie w wydawnictwo oraz spia na kasie. Na moje obok CDR, PLW najwazniejsza spolka gamingowa na GPW. Z czasem CDR bedzie coraz slabiej wypadal w porownaniu do nich.
Rekomendacja na dwa lata do przodu? Proszę bardzo: - CDR reko z 2020 roku miał mieć 2,107 mld EBIT w tym roku. Teraz prognoza została "lekko" obnizona do 281 mln. - 11Bit reko z 2019 roku miał mieć w 2021 roku 117 mln EBIT miał aż 30 mln zł. - TSGames reko z 2020 roku miał mieć w 2022 roku 285 mln EBIT, po Q1 ma już prawie 10 procent tego.
Przecież nie twierdzę że takie będą zyski 11 bit , ale takie są oczekiwania i to dyskontuje giełda. Bici mają przed sobą 3 duże premiery i jak one wypla to może być rakieta.
Natomiast oczekiwania dla PLW są dużo słabsze, np na 22 r wogóle nie przewidują wzrostu zysku, choć wydaje mi się to mało prawdopodobne.
I w tym jest problem. Giełda dyskontuje wyolbrzymione oczekiwania zamiast realnie patrzeć na sytuację. Kolejne przykłady spółek gamingowych w ostatnich latach nic nie uczą inwestorów. Zawsze to samo, miało być tak pięknie a jednak się nie udało. Oczywiście pięknie by było jakby wszystkim się udawało ale prawda jest brutalna - 90 procentom się nie udaje i nie mówię tutaj o jednorazowym wystrzale, bo ten to częściej rzeczywiście wypala ale o REGULARNEJ poprawie przez wiele lat wyników jak jest to w przypadku PLW.