Zarząd chce by akcje były odpowiednio wycenione, wskaźniki finansowe to nie wszystko. Najpierw niech odpowiedzą na proste pytanie, co ma akcjonariusz z tego zysku, czy nie będąc akcjonariuszem zainwestowali by w spółkę. jasnej polityki dywidendowej brak np ile procentowo zysku przeznacza się dla udziałowców. Np coroczne zwiększanie wypłaty dywidendy np o 10% z poziomu przykładowo 40%. Jest pewna spółka na GPW, co corocznie zwiększa wypłaty, docelowo 50% i obecnie po odcięciu jest w dobrej cenie.
Pewnie, że może być. Tylko osobiście wolę jasne sytuacje i reguły, oraz poważne traktowanie akcjonariatu. Nie mam zastrzeżeń co do rozwoju firmy, tylko do niejasnej polityki dywidendowej (nieprzewidywanej)
Szanse, że coś takiego się wydarzy sa bardzo małe. W mojej opinii w tej spółce raczej nie ma jakichś chwytów, czy zagrywek Generalnie tu są "sami swoi" :P
Swoją drogą tyle było narzekania ze strony Prezesa, że nie mają co z tym nadmiarem gotówki robić, a tu proszę - jak trzeba się tym dzielić z akcjonariuszami, to jednak lepiej dalej walić na zapasowy - niech gotówa tam kiśnie.
Porównując do zeszłego roku, progres oczywiście jest - wartość dywidendy na akcje wzrosła o 100%. Jak się natomiast porówna wyniki roczne spółki: 2020 - 720k zł 2021 - 4.2 mln zł
to oczekiwania co do kwoty dywidendy w tym roku były jednak o wiele wyższe (zresztą mam wrażenie że sam Prezes te oczekiwania nakręcał).
Panie Prezesie, no to może jednak jakiś skup akcji? A może jakaś akwizycja się szykuje? Co z zapowiadaną inwestycją w blok/budynek wielkomieszkaniowy?
Skup akcji, to z kapitału rezerwowego, a tam w bilansie 0. Chyba gdzieś była już wypowiedź, że nie planują tego robić, owszem miło by było usłyszeć zmianę w tym temacie, ale nie jestem pewien czy wszyscy główni akcjonariusze mają na to chęć. Akwizycja, też dobry pomysł. Mnie interesuje jasna główna polityka dywidendowa z określonymi wcześniej założeniami. Miło by było, gdyby jakieś zmiany w tym temacie były.
Masz rację, to jest kpina. Ta spółka zanim wejdzie na GPW, powinna podpisać deklarację, że nie ma zamiaru ty.mać drobnych nieuprzywilejowanych akcjonariuszy.
Zgadzam się, jest to kpina z akcjonariuszy. Ciekaw jestem jak prezes uzasadni tak żałosną dywidendę, biorąc pod uwagę rewelacyjne wyniki spółki. Nie skreślam jeszcze swojej inwestycji w akcje Ekopolu, ale coraz mniej mam do niej przekonanie. Daliby większą dywidendę to popyt na akcje by wzrósł i perspektywa rynku głównego by się przybliżyła, a tak to dalej będziemy mieć żenująco niski kurs akcji.