Kurs zacznie wracać, gdzie jego miejsce, tak szybko jak tylko Action spłaci wierzycieli oraz utrzyma zyski na takim poziomie jakie ma. Wcześniej przy zyskach netto jakie obecnie Action wykazuje, kurs był na poziomie 50zł, w chwili obecnej czynnikami ryzyka są rosnąca inflacja i przez to też spadający popyt na wszelakiej maści zakup oraz brak dywidendy jako wabika na tych, którym nie chce się czekać, aż kurs urośnie. Kiedy blokady zostaną zwolnione? Jak układ zostanie spłacony (ten, wg planu zakładany jest na kilka lat, jak będzie w praktyce tylko zarząd pewnie wie, czy pokuszą się na wcześniejszą spłatę), jak wojna się skończy (magiczna kula wie, ale mam nadzieję, że jesteśmy bliżej niż dalej, Ukraińcy cały czas wypierają ruskich, więc póki co trend zdaję się być pozytywny) i gdy ogólna sytuacja makroekonomiczna się poprawi, a inflacja przestanie rosną, ale też żeby nie przekształciła się w deflację. Trudne czasy, w skrócie.
Jak tu klepną dywe nawet mamy 1 PLN to mamy rajd fundów po akcje pytanie czy zdążymy przed wejściem giełd w besse długoterminową.
CHWAŁA nr 8 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Spółki pod Firmą: ACTION Spółka Akcyjna z dnia 22.06.2022 roku w sprawie zatwierdzenia sprawozdania Rady Nadzorczej z wyników oceny sprawozdania Zarządu, skonsolidowanego sprawozdania finansowego, wniosku i informacji Zarządu w sprawie podziału zysku oraz oceny sytuacji Grupy Kapitałowej ACTION S.A. za rok obrotowy 2021 Działając zgodnie z art. 395§1 i 5 Kodeksu spółek handlowych, Zwyczajne Walne Zgromadzenie ACTION S.A. („Spółka”) niniejszym podejmuje uchwałę o następującej treści: Zatwierdzić sprawozdanie Rady Nadzorczej z wyników oceny sprawozdania Zarządu, skonsolidowanego sprawozdania finansowego, wniosku i informacji Zarządu w sprawie podziału zysku oraz oceny sytuacji Grupy Kapitałowej ACTION S.A. za rok obrotowy 2021 obejmujący okres od 1 stycznia 2021 roku do 31 grudnia 2021 roku
Heh, nie wiem co żeś się tak tej dywidendy uczepił, dla mnie było oczywiste, że spółka nie wypłaci jej dopóki nie spłacą wierzycieli, a na końcu jeszcze wypłacą zaległą dywidendę. Ty się natomiast pocisz i produkujesz i jesteś zły na to, że spółka nie chce zapłacić dywidendy, której Ty się domagasz, mimo że nikt nigdzie takowej nie obiecywał i nie jest zobowiązany. To, że przestrzeliłeś inwestycje i nakupowałeś się pod dywidendę i plan inwestycyjny Ci się sypie, to miej żal do siebie, a nie wylewaj go na forum. Z Bogiem :D
Amen...a ta stara dywidenda będzie wdl harmonogramu i % ilości jaką zatwierdzili, więc nie wiem po kiemu ktoś ryczy skoro mamy > 11 celownik ustawiony< a był aż ledwie zipiał przy 2:)
rosnąca inflacja nie do końca czynnikiem ryzyka, bo z racji tej właśnie inflacji te 50zł które kiedyś było tu na kursie miało siłę nabywczą dzisiejszych pewnie gdzieś 75zł gdyby zsumować i nałożyć na siebie inflacje przez te dobrych kilka lat, przy silnie rosnącej inflacji spółka będzie poprawiała wyniki mimo wolumenowo mniejszej sprzedaży rdr, więc i kurs pójdzie do góry, te 11 zł na kursie jest warte sporo mniej niż te 11zł które było przed rokiem
To prawda, z perspektywy kursu akcji tak to wygląda. Jednak z perspektywy dynamiki sprzedaży myślę, że jednak inflacja stanowi zagrożenie i wyhamowanie.
Dnia 2022-05-20 o godz. 10:21 ~mehh napisał(a): > To prawda, z perspektywy kursu akcji tak to wygląda. Jednak z perspektywy dynamiki sprzedaży myślę, że jednak inflacja stanowi zagrożenie i wyhamowanie. [..] Kwietniowa inflacja w cenach producentów przekroczyła 23%. Wartość sprzedaży netto ACTION w marcu była zbyt mała w stosunku do inflacji marca r/r. Zobaczymy jak będzie w kwietniu, Aby było 50 zł za papierek najpierw musi być 30, a na to czekamy z kolegą Bywalcem. Jakkolwiek obecnie każda cena poniżej 15 zł jest ceną super. Żyjemy jednak obecnie w trochę niezbyt normalnych czasach, więc i ruchy rynku również są nieprzewidywalne - pewnie inni z tego powodu dziś nie kupują. Dlaczego sam dziś nie kupuję? Bo nie ma dywidendy, a akcji i tam mam sporo, Gdyby była dywidenda dokupił bym znacznie. Pozdrawiam forumowiczów.