Obniż nieco oczekiwania, nie za bardzo będzie z czego tę złotóweczę dostać, a zapewniam cię że kursik do następnej dywidendy obwalą ci do 4zł. Wyniki za IQ (o ile nie wystąpi kreatywna księgowość) będą dobre - powinno 25-40mln netto się wydarzyć, mimo tego kurs będzie pilnowany na poziomie 5-6zł tak aby po następnych wynikach za IIQ, III i IVQ na bazie duuuużo mniejszych zysków r/r obwalić na poziomy właściwe dla tej spółki czyli 4zł. Także nic więcej cię nie czeka oprócz BAH! Ale za rok przytulisz 0,5zł (wycena rachunku zmniejszy się o około 20-25%). Uwzględnij jeszcze że Książka rynek kocha - co możesz zaobserwować porównując notowania Develi, Wikany, Domdev, Atalu r/r do twojej perły. Popatrz jeszcze na c/wk i c/z!
Dnia 2022-05-24 o godz. 20:46 ~Robert napisał(a): > Obniż nieco oczekiwania, nie za bardzo będzie z czego tę złotóweczę dostać, a zapewniam cię że kursik do następnej dywidendy obwalą ci do 4zł. Wyniki za IQ (o ile nie wystąpi kreatywna księgowość) będą dobre - powinno 25-40mln netto się wydarzyć, mimo tego kurs będzie pilnowany na poziomie 5-6zł tak aby po następnych wynikach za IIQ, III i IVQ na bazie duuuużo mniejszych zysków r/r obwalić na poziomy właściwe dla tej spółki czyli 4zł. Także nic więcej cię nie czeka oprócz BAH! > Ale za rok przytulisz 0,5zł (wycena rachunku zmniejszy się o około 20-25%). > Uwzględnij jeszcze że Książka rynek kocha - co możesz zaobserwować porównując notowania Develi, Wikany, Domdev, Atalu r/r do twojej perły. Popatrz jeszcze na c/wk i c/z!
40 mln ro będzie z samych magazynów zapewne już w tym roku :) A Marvipol kolejne inwestycje wprowadza na rynek teraz Gdańsk - osiedle Motława Garden!! Bardzo ładnie sprzedają się też mieszkania wprowadzone w lutym do sprzedaży w Warszawie - in Place
Przypominam że Marvipol sprzedaje bardzo mało mieszkań w tamtym roku zrobił wynik na ok 550 mieszkaniach i 4-rech magazynach !! Jestem spokojny o wyniki finansowe Marvipolu a cena akcji na GPW ... no cóż jest tanio można sobie dokupić poniżej 6 zł i poczekać na złotówkę dywidendy !!
Ja zamiast popularności wolę dostać dobrą dywidendę w dwa lat to już 2,09 zł brutto. A przy tych cenach poniżej 6 zł to spółka będzie wypłacać 20% dywidendy brutto !!
Osobiście wolałbym aby kurs wynosił równowartość wk.
Wtedy sprzedałbym i cieszył się realnym zyskiem a nie czekał na dywidendę, która może będzie może nie, może giełda wzrośnie może runie, może wybuchnie wojna a może wyląduje UFO....
Wiarę w 20% dywidendę i piękna przyszłość ukazuje rynek w postaci kursu 0.4wk :)
Dnia 2022-05-25 o godz. 12:03 ~Robert napisał(a): > Osobiście wolałbym aby kurs wynosił równowartość wk. > > Wtedy sprzedałbym i cieszył się realnym zyskiem a nie czekał na dywidendę, która może będzie może nie, może giełda wzrośnie może runie, może wybuchnie wojna a może wyląduje UFO.... > > Wiarę w 20% dywidendę i piękna przyszłość ukazuje rynek w postaci kursu 0.4wk :)
Wiara tu nie ma nic do rzeczy .... po prostu od dwóch lat mam akcje i dostaję dywidendę łącznie już 2,09 zł brutto to naprawdę niezłe "odsetki". A kurs = wk .. oczywiście jestem za ale jak tego nie ma... to mam przynajmniej mam ładną kasę co roku na koncie.
Brawo dla ciebie, gorzej z tymi co kupili 4lata temu po 8, lub ci co w zeszłym roku po 11.
Ale oczywiście ocena spółki zależy od subiektywnych czynników, bo obiektywnie to chyba sam nie zachwycasz się postawa marvipola na giełdzie.
Pozdrawiam
Dnia 2022-05-25 o godz. 14:38 ~Robert napisał(a): > Brawo dla ciebie, gorzej z tymi co kupili 4lata temu po 8, lub ci co w zeszłym roku po 11. > > Ale oczywiście ocena spółki zależy od subiektywnych czynników, bo obiektywnie to chyba sam nie zachwycasz się postawa marvipola na giełdzie. > > Pozdrawiam
Oczywiście że cena spółki powinna być przynajmniej dwa razy wyższa powiedzmy te 11-12 zł minimum. Niestety na naszej bananowej .. tak nie jest więc trzeba się cieszyć z tego co się ma... spółka zarabia i płaci dywidendę od czasu jak Książek uchwalił tą politykę dywidendową płaci nawet więcej niż te kolejne progi w kolejnych latach co miały być 20% 30% 40% i docelowo 50% Ksiażek od razu płaci docelową stopę % to na plus. Zachowanie kursu akcji zdecydowanie na minus :(( Ale ja kupowałem tą firmę pod dywidendę wiec nie narzekam tyle że gdyby teraz człowiek chciał wyjść z inwestycji to kicha na całego !
Zapraszam wszystkich chętnych do aktywnej grupy inwestycyjnej.Analizujemy spółki zarówno z rynku NewConnect jak i Wig-u.Jeżeli cenisz sobie merytoryke,chcesz się dowiedzieć czegoś ciekawego, lubisz dzielić się wiedzą, to to będzie idealne miejsce dla ciebie:) Uprzedzam,że osoby, które trollują, obrażają innych forumowiczów, nachalnie naganiają na spółki bez przedstawienia argumentów, są banowane lub permamentnie usuwane ze społeczności:)Cenimy sobie harmonie.Rekrutacja potrwa kilka dni, link z zaproszeniem umieszczam poniżej:https://discord.gg/PvMNtFtPcu