Mam genialny sposób zarabiania na SWAPie, czyli roll-over.
Kupujesz i jednocześnie sprzedajesz w tej samej cenie tą samą parę, ale u różnych brokerów. U jednego zarabiasz SWAP, np. 50 zł dziennie, a u drugiego nie musisz płacić. Obojętnie co się dzieje na rynku, zawsze dostajesz odsetki, a kapitał jest nietknięty, bo jak u jednego spada, to u drugiego idzie w górę. Będe milionerem w końcu.
Jak ktoś jest zainteresowany, to się podzielę informacjami, bo system jest genialny, a ja i tak nic nie tracę, chyba że broker zbankrutuje. Ale jest wielu innych.
Powodzenia na konwencjonalnym handlu.
"a u drugiego nie musisz płacić"...niby jak mam to rozumieć,że u drugiego zajmując przeciwną pozycję nie masz "ujemnego" swapu ?oni wszyscy mają ustalone swapy
A jak ci pokażę takiego brokera, u którego nie musisz płacić SWAPu, to uwierzysz?
Ja znalazłem takiego, więc dlatego jestem taki podjarany.
Normalnie to masz rację, że u większości zarabia się, ale i jednocześnie płaci SWAP, są tylko różne kursy. Ale ja znalazłem jednego, gdzie dla klinentów indywidualnych nie ma SWAPu. I tyle.
Ten broker, co nie płaci i nie pobiera SWAPu, ma 1 pipa Spreadu na 5 parach i 2, 3 pipsy na większości innych, więc zajęcie pozycji jest bardzo tanie. Po 1 dniu ci się zwraca. A tak w ogóle to opłaca się u niego handlować, bo 1 pipa spreadu nie znajdziesz nigdzie, np. USDJPY, EURUSD, itp. ma tylko jednego pipa.
A drugi broker, ma 2, 3 pipsy. I płaci SWAP.
Ale jak raz kupisz, to trzymasz tę pozycję przez długi czas, miesiąc, dwa, itp. więc spready nie mają większego znaczenia.
Jedynie jak się kasa kończy na jednym koncie to trzeba przelać z tego drugiego. Przelewy nie są drogie, $20 za przelew, a $20 zarabiasz w jeden dzień. Jak masz więcej kasy, to nie ma to większego znaczenia, po prostu koszty inwestycji. No nie ma tak nic za darmo. Trzeba zapłacić za spready i ewentualnie przelewy.
Jak masz kartę kredytową, to przelewy są jeszcze tańsze.
Jak już pisałem, ten system Swapu nie jest tajemnicą. Chętnie się podzielę, bo ja i tak nic nie tracę, a chcę żeby koledzy gracze mieli możliwość pewnego zarobku. Może nie jest to taki wielki zarobek, jeśli ktoś ma inny super hiper system i stale zarabia pipsy, ale mój system jest genialny i nie można stracić.
Ja handluję u dwóch brokerów:
Ten co nie pobiera swapu i ma niskie pipsy to www.fxclearing.ca w Kanadzie.
Ten drugi, gdzie zarabia się Swap i też ma niskie spready to www.odlsecurities.com w UK.
Obaj brokerzy używają tej samej platformy MT4, co jest bardzo wygodne, bo nie trzeba się męczyć z przechodzeniem z jednej do drugiej. Można też zaprogramować sobie strategie i nie gapić się w komputer, tylko maszyna sama handluje. Ja już napisałem z pomocą kolegi kilka takich programów. Teraz je testuję wstecznie, a potem na małych sumach na żywo, a potem przejdę do konkretów.
Kolego, poszukaj trochę sam. Nie mogę ci podać wszystkie na tacy. Dziecko jesteś czy co. Ale ostatni raz podaję:
FX Clearing spready i Swap:
(Swap tam pokazany jest dla rachunkuw normalnych, powyżej $5.000. Rachunki do $5.000 nie maja Swapu jak się dobrze wczytasz, zresztą już wypróbowałem na żywo i faktycznie nie mają)
http://www.fxclearing.ca/eng/services/terms.php
odlsecurities.com nie mogłem znaleźć bezpośrednio na ich stronie Spreadów i Swapu.
Trzeba załadować platformę MT4, a potem w Strategy Tester są różnę pary w polu "Symbol". W polu "Symbol properties" jest Swap i spready. Ja szukam w ten sposób.
na pierwszy rzut oka wygląda, ze jest tak jak piszesz...
ale wygląda to też zbyt prosto.
testowałeś obydwie platformy na demo?
nie ma jakiś dodatkowych wymagań albo ukrytych opłat przypadkiem gdzieś?
sprawdzę z ciekawości sam jak to wygląda na demo i dam znac.
pozdr.
Ja teraz gram na żywo. Działa tak jak mówię. Ale sprawdź najpierw na demo, i powiedz, jak ci idzie. Pamiętaj, żeby nie przecholować i nie kupić 10 lub 20 lotów. Trzeba umieć zarządzać funduszami, żeby nie umoczyć.
Kolego, szczerze mówiąc to nie wiem, jak mam ci odpowiedzieć, bo sam sobie odpowiedziałeś. Ale utwierdzę cie w twoim przekonaniu, że zarabiasz na Swapie, gdy waluta A ma większą stopę procentową niż B i kupujesz tą parę (idziesz w longa).
Np. kupując USDJPY zarabiasz swap, a sprzedając płacisz.
Na całym świecie swap rozliczany jest o tej samej porze, czyli o 22 GMT (czas londyński), teraz chyba o 23 GMT. Trzeba sprawdzić.
Ja handluję walutami i złotem. Swap płacony jest tak samo. Nie wiem, jak inne instrumenty. Nie znam się na wszystkim.
Przepraszam, nie znałem tematu. Wymyśliłem to sam.
U ODL UK Swap za GBPJPY jest $26. Ale spready są duże 6 pipsów i GBPJPY bardzo chybotliwy. Lepiej kupić 2 pipsy EURJPY, bo spready tylko 2 pipsy a swap jest $15 USD, więc się lepiej opłaca.
Problem jest właśnie w znalezieniu takiego brokera, gdzie SWAP jest mały lub zerowy. Bo jest kilku brokerów ze Swapami mniejszymi lub większymi, ale zawsze są. Tu Swap jest zerowy i o to chodzi. Radzę skorzystać. Zarobek 200%.
wszystko fajnie, ale co się stanie jeżeli nasze konto powiększy się do ponad 5000$ ??
czy każą wtedy otworzyć rachunek standardowy, czy też te 5000$ to maxymalna jednorazowa wpłata, a później na tym koncie może sie znajdować$$$ ile się chce??
Też się nad tym zastanawiałem i ich zapytałem o to.
Po pierwsze jeśli konto zwiększy się do ponad $5.000 samoczynnie, tzn. dzieki handlowy, a nie wpłatom, to dalej jest to konto mini i nic się nie dzieje.
Po drugie można mieć aż trzy konta u tego brokera, wię na dobrą sprawę możesz mieć u niego w sumie $15.000. Ja aż tyle kasy nie mam. Jeśli masz $30.000 (po $15.000 na każdego brokera) to gratuluję i zazdroszczę.
dzięki za odpowiedź, zapytałem tylko z ciekawości. Na razie gram w normalny sposób, może za jakiś czas pokombinuje, aby tam otworzyć shorta np na NZD/JPY, a u drugiego brokera longa.
Wie ktoś może dlaczego są różne swapy u różnych brokerów??
zainstalowałem obie platformy, przetestowałem, poczytałem warunki umowy itp. - nie znalazłem nic podejrzanego - wszystko co piszesz powyżej odnośnie swapów u wymienionych brokerów zgadza się.
opłat jakiś dodatkowych też nie znalazłem - jedynie za wypłaty z konta (ale to też zależnie od obrotu na rachunku)
zrobiłem też mały research w necie i jest jedno "ale" odnośnie fxclearing.ca jako brokera.
ODL Securities jest ok - pozytywne opinie.
większoś opinii na temat fxclearing.ca jest jednak negatywna...
że adres kandyjski a telefon z Idaho (po to, żeby uniknąc regulacji amerykańskich), że moga zawierac umowy tylko z obcokrajowcami (aby uniknąc regulacji kanadyjskich tym razem..), że konto demo, a konto live to dwie rózne rzeczy (opóźnenia, poślizgi, inne kwotowania, trudności w zawarciu transakcji itp.), że blokują Ci konto przy scalpingu albo zwiększają spready jak za dużo zarabiasz itd.
Nie ma to jakby związku ze swapem, ale broker ogólnie podejrzany....
Przy mini account mozna pewnie zaryzykowac, ale przy większej kwocie pomyslałbym dwa razy...
a ty masz już konto live? bo tak zrozumiałem - jak długo i jaka jest Twoja opinia?
pozdr.
liste brokerow bez swapu znajdziesz na www.compareforexbrokers.com , szybko i bezproblemowo otworzysz rachunek na mrketivie tylko ze to straszne badziewie , do tego systemu na przetestowanie wystarczy
Cieszę się, że podoba ci się ODL Securities. Ja też jestem bardzo zadowolony. Dodam, że jako iż mieszkałem czasowo w Japonii, założyłem konto w ODL Japan i go nie zlikwidowałem, więc nie muszę płacić podatków, gdy zarabiam na swapie, a zarabiam, bo właśnie ODL jest tym brokerem, gdzie będziesz miał dodatni swap i on będzi ci płacił kasę, żebyś mógł żyć wygodnie do końca życia.
Nie wiem, czy pozostali koledzy mogą założyć w ODL Japan. Zostaje ODL UK lub US.
ODL używam od 11 miesięcy i zero problemów z przelewami, jedynie komunikacja powolna, bo mają w Japońskim biurze tylko jednego Anglika, z którym można się dogadać w ludzkim języku. Próbuję więc po japońsku z Japonkami tam pracującymi, ale róznie to wychodzi. Japonki są śliczne, ale głupie.
Poleciłem FX Clearing i będę starał się bronić mojego wyboru jeśli chodzi o tego brokera. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to niech poszuka innego, ale ja polecam go z ręką na sercu.
FX Clearing też zero problemów, są bardzo szybcy w odpowiedzi, mili i jestem bardzo, bardzo zadowolony z komunikacji. Też zero problemów z przelewami w obie strony. Można też dogadać się po rosyjsku, jeśli ktoś nie zna angielskiego. Firma ma jednak konkurencyjne spready, zero swapu i jest właśnie dobra dla obcokrajowców chcących uniknąć podatków i firma się rozrasta.
Twoje wątpliwości, co do przyjmowania obcokrajowców, scalpingu, zwiększania spreadów, itp. są prawdziwe, ale oni odpowiadają bezpośrednio na te pytania na swojej stronie internetowej pod FAQ (często zadawane pytania) i nie kryją się ze swoją polityką w tych sprawach, otwarcie mówią co robią a czego nie, więc ja nie widzę w tym nic podejrzanego. Odwrotnie, gdy są duże problemy, a oni je przemilczają, to wtedy zaczyna się problem.
Te wszystkie utyskiwania, to marudzenie ludzi na intenecie, co nic nie mają do roboty, przegrali trochę kasy, bo nie umieją grać, i starają się obwinić wszystkich, tylko nie siebie. Tak najłatwiej. Nie tylko w Polsce, ale zagranicą powiedziałbym że nawet jest więcej utyskiwaczy. Bo Polak jak jest coś zabronione, to stara się znaleźć sposób, żeby to obejść, a inne nację założą ręce i biadolą.
Nie przyjmują Kanadyjczyków i Amerykanów. Znalazłem kilku innych dużych brokerów, co też nie przyjmuje Amerykanów z jakiś tam względów. Rząd USA po prostu stawia bardzo ostre warunki dla takich firm, a one nie będąc w stanie ich spełnić, rezygnują z tych obywateli. Mnie to cieszy, że wreszcie nie Polacy, a dranie Amerykanie są dyskryminowani.
Telefon w Idaho - może tam mają biuro marketingu, itp.
Opóźnienia, poślizgi, inne kwotowania maja WSZYSKTKIE firmy, gdy jest duży ruch, zwłaszcza podczas ogłaszania ważynych wiadomości gospodarczych. Wtedy ceny szybko się zmieniają i nie można kupić lub sprzedać w ogóle, są poślizgi, itp.
Nawet wyraźnie piszą, że w czasie ogłaszania wiadomości gospodarczych mogą zwiększyć się spready. Więc staraj się nie kupować w tych godzinach, jak się boisz że stracisz jednego pipa. Znajdź kalendarz z wiadomościami gospodarczymi (jak jakaś sierotka nie może znaleźć to podam) i stawiaj zlecenia kiedy indziej.
Dla naszego systemu SWAP-owania jest to NIEISTOTNE, bo my kupujemy raz co jakiś czas i nigdy nie ma poślizgu, kwotowań, itp. bo ja stawiam pending orders (zlecenia oczekujące), a one są wypełniane bez problemów. Tylko market orders (zlecenia natychmiastowe) mają te problemy. Więcj olej to kolego. Ważne, że mają najmniejsze spready na świecie, i to się liczy dla naszego systemu.
Zgadza się, że zabraniają skalpingu. Ich polityka. Wolno im zabraniać. Jak chcesz skalpować, znajdź innego brokera. Tego uzywaj do Swapowania.
Demo też się różni trochę od live account, bo demo ustawione jest dla normal accounts, zwłaszcza spready. Mogą być na demo 2, 3 pipsy, a w tabeli jest jeden pips.
Jednak przy otwarciu konta na żywo masz ten 1 pip. Ja handluję na żywo i tak mam jak jest w tabeli dla mini accounts.
Pamiętaj że normal account, to jest to konto zwykłe, a mini account to konto na szczególnych zasadach, bez swapu i o niskich pipach. Demo tworzy się w/g mnie dla zwykłych kont, a konta szczególne mają szczególne zasady.
Powiadam, te wszystkie rzeczy są na ich stronie internetowej, oni je dokładnie opisują, nic nie przemilczają, dlatego mogę odpowiedzieć na te pytania.
Mi się podoba, że są szczerzy do bólu. Jak tak lubię, a nie jakieś niespodzianki potem.
Dobrze, że zadajesz takie pytania.
Kasę i tak dzielisz na połowę, albo najlepiej na 3 części grając ostro. 1 część na ODL, jedna na FX Clearing i 1 w rezerwie na szybkie przelewy, gdy grasz very tight, tzn. bardzo ostro pod limity wytrzymałości konta. Więc nawet jakbyś miał nie wiem jakim cudem stracić, a stracić można w najpewniejszym banku, to tylko 1/3 kwoty, co nie jest problemem. Jeśli wsadzisz 100% do "pewnego" brokera, a on zbankrutuje, to wtedy jest problem.
Powiem szczerze, że wolę odpowiadać na pytania techniczne dotyczące systemu. Owszem, brokerzy też są ważni, więc staram się wyjaśnić wątpliwości z nimi związane.
Dnia 2008-03-28 o godz. 22:13 ~thombau napisał(a):
> Cieszę się, że podoba ci się ODL Securities. Ja też jestem
> bardzo zadowolony. Dodam, że jako iż mieszkałem czasowo w
> Japonii, założyłem konto w ODL Japan i go nie
> zlikwidowałem, więc nie muszę płacić podatków, gdy zarabiam
> na swapie, a zarabiam, bo właśnie ODL jest tym brokerem,
> gdzie będziesz miał dodatni swap i on będzi ci płacił kasę,
> żebyś mógł żyć wygodnie do końca życia.
Nie wiem, czy
> pozostali koledzy mogą założyć w ODL Japan. Zostaje ODL UK
> lub US.
ODL używam od 11 miesięcy i zero problemów z
> przelewami, jedynie komunikacja powolna, bo mają w
> Japońskim biurze tylko jednego Anglika, z którym można się
> dogadać w ludzkim języku. Próbuję więc po japońsku z
> Japonkami tam pracującymi, ale róznie to wychodzi. Japonki
> są śliczne, ale głupie.
Poleciłem FX Clearing i będę
> starał się bronić mojego wyboru jeśli chodzi o tego
> brokera. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to niech poszuka
> innego, ale ja polecam go z ręką na sercu.
FX Clearing też
> zero problemów, są bardzo szybcy w odpowiedzi, mili i
> jestem bardzo, bardzo zadowolony z komunikacji. Też zero
> problemów z przelewami w obie strony. Można też dogadać się
> po rosyjsku, jeśli ktoś nie zna angielskiego. Firma ma
> jednak konkurencyjne spready, zero swapu i jest właśnie
> dobra dla obcokrajowców chcących uniknąć podatków i firma
> się rozrasta.
Twoje wątpliwości, co do przyjmowania
> obcokrajowców, scalpingu, zwiększania spreadów, itp. są
> prawdziwe, ale oni odpowiadają bezpośrednio na te pytania
> na swojej stronie internetowej pod FAQ (często zadawane
> pytania) i nie kryją się ze swoją polityką w tych sprawach,
> otwarcie mówią co robią a czego nie, więc ja nie widzę w
> tym nic podejrzanego. Odwrotnie, gdy są duże problemy, a
> oni je przemilczają, to wtedy zaczyna się problem.
Te
> wszystkie utyskiwania, to marudzenie ludzi na intenecie, co
> nic nie mają do roboty, przegrali trochę kasy, bo nie
> umieją grać, i starają się obwinić wszystkich, tylko nie
> siebie. Tak najłatwiej. Nie tylko w Polsce, ale zagranicą
> powiedziałbym że nawet jest więcej utyskiwaczy. Bo Polak
> jak jest coś zabronione, to stara się znaleźć sposób, żeby
> to obejść, a inne nację założą ręce i biadolą.
Nie
> przyjmują Kanadyjczyków i Amerykanów. Znalazłem kilku
> innych dużych brokerów, co też nie przyjmuje Amerykanów z
> jakiś tam względów. Rząd USA po prostu stawia bardzo ostre
> warunki dla takich firm, a one nie będąc w stanie ich
> spełnić, rezygnują z tych obywateli. Mnie to cieszy, że
> wreszcie nie Polacy, a dranie Amerykanie są dyskryminowani.
> Telefon w Idaho - może tam mają biuro marketingu, itp.
> Opóźnienia, poślizgi, inne kwotowania maja WSZYSKTKIE
> firmy, gdy jest duży ruch, zwłaszcza podczas ogłaszania
> ważynych wiadomości gospodarczych. Wtedy ceny szybko się
> zmieniają i nie można kupić lub sprzedać w ogóle, są
> poślizgi, itp.
Nawet wyraźnie piszą, że w czasie ogłaszania
> wiadomości gospodarczych mogą zwiększyć się spready. Więc
> staraj się nie kupować w tych godzinach, jak się boisz że
> stracisz jednego pipa. Znajdź kalendarz z wiadomościami
> gospodarczymi (jak jakaś sierotka nie może znaleźć to
> podam) i stawiaj zlecenia kiedy indziej.
Dla naszego
> systemu SWAP-owania jest to NIEISTOTNE, bo my kupujemy raz
> co jakiś czas i nigdy nie ma poślizgu, kwotowań, itp. bo ja
> stawiam pending orders (zlecenia oczekujące), a one są
> wypełniane bez problemów. Tylko market orders (zlecenia
> natychmiastowe) mają te problemy. Więcj olej to kolego.
> Ważne, że mają najmniejsze spready na świecie, i to się
> liczy dla naszego systemu.
Zgadza się, że zabraniają
> skalpingu. Ich polityka. Wolno im zabraniać. Jak chcesz
> skalpować, znajdź innego brokera. Tego uzywaj do
> Swapowania.
Demo też się różni trochę od live account, bo
> demo ustawione jest dla normal accounts, zwłaszcza spready.
> Mogą być na demo 2, 3 pipsy, a w tabeli jest jeden pips.
> Jednak przy otwarciu konta na żywo masz ten 1 pip. Ja
> handluję na żywo i tak mam jak jest w tabeli dla mini
> accounts.
Pamiętaj że normal account, to jest to konto
> zwykłe, a mini account to konto na szczególnych zasadach,
> bez swapu i o niskich pipach. Demo tworzy się w/g mnie dla
> zwykłych kont, a konta szczególne mają szczególne zasady.
> Powiadam, te wszystkie rzeczy są na ich stronie
> internetowej, oni je dokładnie opisują, nic nie
> przemilczają, dlatego mogę odpowiedzieć na te pytania.
Mi
> się podoba, że są szczerzy do bólu. Jak tak lubię, a nie
> jakieś niespodzianki potem.
Dobrze, że zadajesz takie
> pytania.
Kasę i tak dzielisz na połowę, albo najlepiej na
> 3 części grając ostro. 1 część na ODL, jedna na FX Clearing
> i 1 w rezerwie na szybkie przelewy, gdy grasz very tight,
> tzn. bardzo ostro pod limity wytrzymałości konta. Więc
> nawet jakbyś miał nie wiem jakim cudem stracić, a stracić
> można w najpewniejszym banku, to tylko 1/3 kwoty, co nie
> jest problemem. Jeśli wsadzisz 100% do
> "pewnego" brokera, a on zbankrutuje, to
> wtedy jest problem.
Powiem szczerze, że wolę odpowiadać na
> pytania techniczne dotyczące systemu. Owszem, brokerzy też
> są ważni, więc staram się wyjaśnić wątpliwości z nimi
> związane.
A policzyłeś sobie jak to się ma do wahań kursu pary, bo przecież nie będziesz robił przelewów co kilka dni przy mocnym obciążeniu konta no chyba że zakładasz grę na wysokości 0,1lota
pozdro dla pioniera tematu i innych zainteresowanych.
p.s.
przy parze na wysokości 0,1 lota czy ma to sens?
może coś źle policzyłem
Granie 0.1 lota i ciągłe przelewy nie mają rzeczywiście sensu. W forexie trzeba mieć trochę kasy na początku, żeby rozsądnie grać. 1.000 zł jako początkowy kapitał to strasznie mało. Powiedziałbym, że 10.000 jest ok, a najlepiej, 20, 50 lub nawet 100.000 zł, co dla większości graczy jest nieosiągalne, ale ogromni gracze instytucjonalni zaczynają od kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu milionów zielonych. Takie są realia.
Jeśli kolega lub koleżanka chce z małego kapitału zarobić w końcu mnóstwo szmalczyku, to polecam ten system SWAP. Jest 100% niezawodny. Trzeba tak ustawić system, żeby nie robić czesto przelewów i być cierpliwym. Np. kupić 0.1 lota AUDJPY (najlepsza para do Swapowania) i po jakimś czasie dokupować, jak konta urosną, a przelewy robić co miesiąc lub dwa ewentualnie. Najlepiej jest poćwiczyć na demo.
Ten system Swap jest 100 razy lepszy i pewniejszy niż fundusze, akcje, obligacje, itp. bo kasę zarabia się stale i nigdny nie traci się kapitału.
właśnie, GBPJPY ma za duże wahania i jest niebezpieczny. Spread też jest duży. Zamiast 1 lota funt-yen lepiej kupić 2 loty euro-yen. Jednak doradzam AUDJPY, bo spory swap, a wahania nie takie duże. Podobnie NZDJPY, trochę wyższy swap, ale spread też dużo wyższy, choć długoterminowo to nie takie ważne.
a czy AUDJPY lub NZDJPY jest na wspomnianej platformie u tego brokera FX Clearing, bo osobiście to nie widze. może macie innego pewnego brokera z tymi parami który nie nalicza SWAPU?
FX Clearing na pewno ma zarówno AUDJPY jak i NZDJPY. Przed chwilą sprawdziłem.
A jest to tak samo pewny broker jak i inni. Nie wiem, czemu niektórzy koledzy tak panikują. Firma działa już koło roku, rozwija swoje usługi i jak by miała już zwinąć interes, to by dawno zwinęła. Poza tym jest w Kanadzie, a Kanada to nie Panama, Paragwaj czy inne badziewie. Ja mam do nich pełne zaufanie.
Poza tym mają najmniejsze spready na świecie, a to jest bardzo ważne do handlowania zarówno przy systemie Swap jak i przy innych systemach.
Nie
> przyjmują Kanadyjczyków i Amerykanów. Znalazłem kilku
> innych dużych brokerów, co też nie przyjmuje Amerykanów z
> jakiś tam względów. Rząd USA po prostu stawia bardzo ostre
> warunki dla takich firm, a one nie będąc w stanie ich
> spełnić, rezygnują z tych obywateli. Mnie to cieszy, że
> wreszcie nie Polacy, a dranie Amerykanie są dyskryminowani.
W jaki sposob sprawdzaja czy ktos jest Amerykaninem? Czy wystarczy podac adres polski i stamtad trzeba przelac pieniadze, czy mozna np. przelac pieniadze z banku amerykanskiego?
z tego co widze na fx clearing na koncie demo swap jest naliczany, jesli jednak w realu nie bedzie to warto sie tym zastanowic. Niestety granie na 0,1 lota mija sie z celem. minimum na cokolwiek sensownego to 1 lot, który da ok. 27 zł dziennie na swapie, wychodzi 820 zł miesiecznie zysku ( para AUD/JPY )... o ile oczywiscie dobrze licze bo co to jest forex dowiedzialem sie wczoraj kolo południa :-). Zeby grac 1 lotem ( depozyt ok. 2200 ) tej pary trzeba miec na koncie u kazdego brokera po ok 5000 zł by nie doplacac za czesto. Lepiej zeby fx clearing zarabialo, wtedy oszczedzimy na przelewach zagranicznych. I tu jeszcze pytanko.... dlaczego nie bierzemy pod uwage naszego XTB do systemu swapowego ? wiem ze spready sa wieksze ( małe znaczenie ) ale zaoszczedzimy na przelewach i pewnosc zawsze wieksza. No chyba ze XTB ma fatalne swapy ale o tym juz nie wiem. Ogolnie jak tak patrze okiem laika to wykladamy 10000 zł ( po polowie do kazdego brokera ) i gramy 1 lotem AUD/JPY. Przy malej zmiennosci moze nawet wystarczy jedna wplata miesiecznie ( wątpie patrzac na wykresy historyczne ) i oby to byla wplata u XTB ( optymistyczna wersja ). 1 przelew miesiecznie liczmy po 150 zł ( nie mam pojecia ile wyniesie - strzelam ). Zatem miesiecznie zarobimy ok. 670 zł na czysto - przy czym jest to miesiac KOLEJNY a nie pierwszy gdzie bedziemy w plecy kilka dni by odrobic spready. Zdaje sobie sprawe ze moje wyliczenia sa wyjatkowo uproszczone bo mozna grac agresywniej za te pieniadze ( blizej marginu ) i wyciagnac wiecej ..... ale juz to zostawmy. Mamy 7 % w miesiac wiec jest super.... o ile z tym swapem rzeczywiscie tak jest. Wie ktos moze który broker ma najwieksze swapy i jest w europie ? I to samo pytanie odnosnie brokera SWAP FREE tez w europie ( najlepiej niemcy ) bo z tego co wiem przelewy do unii sa duzo tansze niz do kanady czy Usa..... wystarczy belkotania, prowadzmy dalej temat bo jest tego warty. pozdr
z brokerow dzialajacych w Polsce przyzwoity swap ma Admirals Market (rachunek w polskim oddziale seb , przelew krajowy czyli grosze wyplata usd chyba 20 zl) , wygodnie jest zasilac rachunki karta kredytowa lub posrednio np przez moneybrokers .
If you are thinking of the Long GBPJPY on a swap paying broker and hedge it with a SHORT GBPJPY on a swap free broker, you will be in for a surprise!
Most Swap free brokers, even if you or the broker (or both) are muslim, they will charge you a corresponding fee if you held the position long enough to suspect you are doing the hedge!
How long is Long to be suspecious?
I was charged swap fees on my 3rd day. Some brokers would penalize you after a week, some after 2 weeks..
:) , no to nieciekawie. W takim wypadku tylko dac sobie spokoj bo nawet jak przez miesiac nie ruszaja to i tak za malo. Tylko o co chodzi z tymi muslim'sami :) ? bo nie czaje. Zreszta widze ze wątek swapowania sam przygasa i zarabiac na tym systemie raczej nie bedziemy. pozdr
Musi być to w umowie, że będą pobierać Swap, jeślie trzymasz pozycję za długo. W FX Clearing nic takiego nie ma. Trzymałem na żywym koncie EURJPY ponad 3 tygodnie i nic mi nie naliczyli. Teraz przeżuciłem się na AUDJPY i od tygodnia też mi nic nie naliczają.
U kilku firm zauważyłem jakieś "Sharia" accounts. To brzmi mi coś z arabska. Może to są te Muslim accounts.
A wątek Swapu przygasa jak sądzę, bo ludzie chcą się nachapać szybko i teraz. Mało kto chce cierpliwie miesiąc po miesiącu reinwestować.
Dużo osób widzi problem w przelewach zagranicznych. One są robione co miesiąc, więc to nie problem, to tylko koszta inwestycji. Załóżmy, że kupujusz co chwial jakieś loty, to i tak płacisz spready, 2, 3, 4, etc. pipsy, co dałoby ze $20, $30, etc. A przekaz raz na miesiąc też tyle kosztuje więc to nie problem.
Poza tym mi też już się znudziło odpowiadać na mało rozsądne pytania, więc już przestaję powoli ciągnąć ten wątek, bo niby po co mam się męczyć i wysłuchiwać bzdurnych uwag.
Ale powiadam za prawdę raz jeszcze, jest to system genialny, 100% przynoszący zyski bez żadnych strat na kapitale, chyba najlepszy, jaki może istnieć dla początkujących i leniwych graczy, więc niech każdy zajmie sięm, gdzie widzi swoją przyszłość w forexie.
Muszę powiedzieć, że mnie zaintrygował temat SWAP-a. Mam tylko pytanie dotyczące strony podatkowej całego przedsięwzięcia. Jak zarabiasz to pewnie płacisz podatek. Ponieważ są to firmy zarejestrowane poza granicami RP to gdzie i kiedy płacisz podatek??
Inne pytanie zapewne bedę miał po bliższym zapoznaniu się z tematem.
pozdrawiam
o podatek martw się później, jak zarobisz kasę. Oczywiście, że podatki są i będą. Z tego żyje państwo i polskie i każde.
Są sposoby na ominięcie podatku lub jego cały lub częściowy zwrot, ale to forum to nie miejsce na dyskusje o podatkach. Tu się dyskutuje, jak zarobić na forexie.
tak czytam sobie temat i bardzo sie zainteresowalem ciekawe co mowicie . tylko mam maly problem przed chwila na demo fxclearing naliczylo mi swap 88 na 4 lotach usd /jyp no i juz nie rozumiem za dzisiejszy dzien oczywiscie
bo na demie nalicza swap - pisalem juz o tym. W realu nie nalicza chociaz sam tego jeszcze nie sprawdzilem. Jak zauwazyles swap nalicza osobno ( obok ) wiec łatwo mozna sobie wyobrazic ze go nie ma. Profity przestaw na punkty, zsumuj z obu kont przeciwnych - jak bedzie na plusie to sie cieszysz, a bedzie po paru/parunastu dniach, zalezy od pary walutowej ( spreadów ) - w koncu trzeba je odrobic........... poki co debatujemy nad kilkoma problemami :
1. czy nie wywala pozycji przy podejrzeniu o hedging
2. ile dokladnie kosztuja przelewy do kanady i jak czesto je wykonywac
3. podatki - dla mnie najmniej istotne, dla niektórych najwazniejsze :)
Z tego co wnioskuje jedynie thombau gra w realu, dlatego prosze go o bliższe przedstawienie tego co obecnie sie dzieje na jego koncie. Ile jest do przodu, od kiedy utrzymuje pozycje i czy ogolnie cos na tym zarabia. Iloma lotami gra itd.... Mnostwo powiedzial o systemie i brokerach za co go bardzo szanujemy i lubimy ale chcemy tez znac wyniki - poki co na jego koncie REAL, a w przyszlosci na koncie innych swapowiczów. pozdr
1. W realu nie ma naprawdę swapu. Przy otwarciu demo wybierz opcję konta MINI, a nie Standard.
2. Nie wywala pozycji. Broker ma to wliczone w swoje koszta, że ktoś może w ten sposób hedgować. Takich gostków, co grają na swapie, jest garstka, więc dla niego to nie problem. Poza tym ma on limit $5.000 na koncie. Gydby można grać bez limitu, np. $5 mln, to pewnie byłyby problem.
3. Przelewy trzeba robić rzadko, np. raz na miesiąc. Jest to oczywiście dodatkowy koszt, ale nie ma nic za darmo. Tak samo jak spready, itp. Najlepiej wybrać AUDJPY, bo nie jest tak chybotliwy i nie trzeba przelewać kasy co chwila.
4. Podatki - no comment, not my business.
5. W pierwszym miesiącu zainwestowałem $10.000, po $5.000 na każdego brokera i kupiłem jednego lota EURJPY i zarobiłem $450. Teraz przerzucam się na AUDJPY i reinwestuję te $450.
Dnia 2008-04-10 o godz. 03:25 ~thombau napisał(a):
> 1. W realu nie ma naprawdę swapu. Przy otwarciu demo
> wybierz opcję konta MINI, a nie Standard.
2. Nie wywala
> pozycji. Broker ma to wliczone w swoje koszta, że ktoś może
> w ten sposób hedgować. Takich gostków, co grają na swapie,
> jest garstka, więc dla niego to nie problem. Poza tym ma on
> limit $5.000 na koncie. Gydby można grać bez limitu, np. $5
> mln, to pewnie byłyby problem.
3. Przelewy trzeba robić
> rzadko, np. raz na miesiąc. Jest to oczywiście dodatkowy
> koszt, ale nie ma nic za darmo. Tak samo jak spready, itp.
> Najlepiej wybrać AUDJPY, bo nie jest tak chybotliwy i nie
> trzeba przelewać kasy co chwila.
4. Podatki - no comment,
> not my business.
5. W pierwszym miesiącu zainwestowałem
> $10.000, po $5.000 na każdego brokera i kupiłem jednego
> lota EURJPY i zarobiłem $450. Teraz przerzucam się na
> AUDJPY i reinwestuję te $450.
Witam. Temat ciekawy ale... tak z szybkich wyliczeń: 5000$ na jednym koncie przy 1 locie dla pary EUR/JPY daje nam około 500 pipsów do zaliczenia margin calla (popraw mnie jeśli sie myle) wtedy z drugiego konta musimy zrobić przelew aby uzupełnić to wyczyszczone.
500 pipsów dla tej pary lub nawet dla AUD/JPY to zaledwie kilka dni a nawet czasem 2 , 3 słupki dzienne. Czyli wychodzi na to że zbyt często trzeba robić przelewy a to już nie jest tak opłacalne. Jeśli możesz to napisz jak zabezpieczasz się przed tak częstym margin callem przy jednym locie, bo napisałeś że tak grałeś w pierwszym miesiącu
Ja nie otwierałem demo, więc nie wiem, jak to jest. W realu NAPRAWDĘ nie ma swapu.
Podejrzewam, że przy otwieraniu demo koledzy nie wybrali opcji Mini Account, tylko Standard account, stąd te problemy.
Proszę sprawdzić.