• a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: dziudziel [77.115.138.*]
    Chcę poznać opinie innych o takiej inwestycji - Co myślicie o ulokowaniu pieniędzy w apartament nad Bałtykiem pod wynajem dla turystów jako alternatywa np. do inwestycji w jednostki TFI ?
    Oczywiście myślę o inwestycji długoterminowej (co najmniej 10 lat albo dłużej do emerytury) oraz finansowanie ze środków własnych - nie kredyt.
    Mnie wydaje się być to całkiem rozsądne i uzasadnione ekonomicznie po wstępnych kalkulacjach.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Adam [192.168.2.*]
    jesli juz musi byc apartament nad morzem - trudno
    ale dlaczego nad Polskim?
    ceny nieruchomosci wyzsze niz np w Bulgarii, sezon krotszy
    na jaki zysk liczysz?
    dasz wysoka ceny wynajmu bedziesz mial 1/2 sezonu oblozone
    dasz niska cene wynajmu - dołozysz do interesu

bedziesz co tydzien jezdzil nad morze by posprzatac po jednych gosciach, odebrac od nich klucze i dac nastepnym czy bedziesz dodatkowo opłacał osobe ktora to bedzie robic za ciebie?

zraziłes sie do gieldy - trudno, lecz czemu chcesz jeszcze bardziej umoczyc?
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: dziudziel [91.94.234.*]
    Dnia 2008-03-27 o godz. 10:47 ~Adam napisał(a):
    > jesli juz musi byc apartament nad morzem - trudno
    >ale dlaczego nad Polskim?
    >ceny nieruchomosci wyzsze niz np w
    > Bulgarii, sezon krotszy
    Wiem, taki pomysl też był w rozważaniu -ale życie mnie nauczyło że pańskie oko konia tuczy.
    Nie mam zaufania do Bułgarów - nie znam rosyjskiego zbyt dobrze, z po angielsku w niektórych kręgach pewnie trudno się dogadać.
    Nad Baltyk mogę wpaść na wekend (mam 300km) i zobaczysz czy mnie nie kantują, a do Bułgarii trudniej - tym bardziej że obecnie mam psa, który jest za duży aby lecieć w kabinie, a do looku bagażowego go nie dam. A autem trochę daleko jak na częste wyprawy - nieprawdaż ?
    >na jaki zysk liczysz?
    Od lat wynajmuję kawalerkę - czerpię z tego jakiś dochód i porównuję z tym.
    Wyszło mi, że w zależności co wybiorę, ale zainwestuje mniej więcej tyle co w dwie małe stare kawalerki w dużym mieście, a zysk będzie większy przy apartamencie nad Bałtykiem po odliczeniu kosztów utrzymania i obsługi apartamentu.
    >dasz wysoka
    > ceny wynajmu bedziesz mial 1/2 sezonu oblozone
    >dasz niska
    > cene wynajmu - dołozysz do interesu
    To bardziej kwestia dobrej reklamy i marketingu.
    Często jeżdzimy w rejon basenu Morza Sródziemnego i zawsze wybieramy apartamenty - nie hotele (nie lubię turystyki zorganizowanej). To jest tam bardzo popularne więc myślę że stanie się popularne także w PL.
    >bedziesz co tydzien jezdzil nad morze by posprzatac po jednych gosciach,
    > odebrac od nich klucze i dac nastepnym czy bedziesz
    > dodatkowo opłacał osobe ktora to bedzie robic za ciebie?
    Oczywiście że nie - okazuje się że są firmy, które sie tym zajmują. Wiem to kosztuje, ale np. księgowości też w mojej firmie zlecam na zewnątrz to to wbrew pozorom jest taniej i wygodniej.
    Poza tym można podpisać w przypadku niektórych nieruchomości umowę najmu np. na 6 lat i oni Ci gwarantują kwotę X co m-c i na siebie biorą ryzyko czy to wynajmą komuś.

> zraziłes sie do gieldy - trudno, lecz czemu chcesz jeszcze
    > bardziej umoczyc?
    Po I szukam alternatywnych inwestycji, a po II - nie chce,aby te inwestycje jak np. giełda czy "nadzorowanie" funduszy pochłaniało zbyt dużo wolnego czasu - wolę iść na spacer z psem, po III - dywersyfikacja inwestycji

Czy ktoś inny ma jeszcze jakieś opinie ?
    Nie znam pomorskiego rynku, bo mieszkam na poludniu Polski. Patrzac jednak z perspektywy wynajmu pokoi w gorach zauwazalne jest "zwijanie sie" branzy. Powstaja co prawda nowe obiekty ale sa to przewaznie hotele z pokojami powyzej 160 zl/noc/pokoj.
    W ciagu ostatniego roku sporo prywatnych pensjonatow zostało wystawionych na sprzedaz - co moze choc nie musi swiadczyc o tym, ze interes jest kiepski.
    Biorac pod uwage zmiany w spoleczenstwie trudno wyczuc czy ludzie dalej beda chcieli jezdzic nad Bałtyk czy tez moze bogatsi beda latac na Dominikane czy Hawaje, przecietnacy wybiora Bułgarie (nocleg w sezonie po 6 euro os osoby), Czarnogore (juz od 5 euro) czy Chorwacje (od 10 euro) a nad polskim morzem beda zielone kolonie, emeryci (czerwiec i wrzesien) oraz "zlota młodziez" (piekni, młodzi, nie placacy i niszczacy).
    Z inwestycji w nieruchomosci nie jest tak łatwo wyjsc. Fundusz czy akcje mozesz sprzedac w tydzien, najwyzej ze strata. Sprzedaz mieszkania moze trwac miesiacami, zysk nie jest pewny. Pewne sa tylko opłaty notarialne i podatki przy zakupie nieruchomosci.
    Od 7 lat nie bylem nad baltykiem bo mam tam 600 km podczas gdy do Bulgarii mam 1300km. w sezonie 2007 za pokoj 2+1 placilem 12 euro w polowie sierpnia - szczyt sezonu. W Polsce za te pieniadze nie mialbym nawet noclegu na 1 osobe. Cieple morze i gwarantowana pogoda rekompensuje dłuzszy dojazd.
    Kto bedzie Twoim targetem?
    Komu bedziesz wynajmował?
    Mlodziezy 16-18 leteniej, studentom czy emerytom?
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~zkbmarina [83.10.138.*]
    potwierdzam,Adam ma absolutną rację.Nasze morze jest za zimne i sezon za krótki.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Pyzia [83.22.107.*]
    A może lepszy byłby apartament w górach gdzie sezon trwa prawie cały rok?
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Adam [89.65.58.*]
    Ja bym brał tę Bułgarię:
    - tańsze nieruchomości,
    - w sezonie ciepło,
    - morze ciepłe
    - po sezonie można sobie wyskoczyć na tydzień, nie zmniejszając dochodu od wynajmu, po sezonie dalej jest tam ciepło i można trochę witaminy D przed zimą nagromadzić,
    - też są firmy zajmujące się wynajmem i obsługą.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Krzysiek123 [188.146.40.*]
    Zdecydowałem się kupić apartament nad polskim morzem, które dopiero się budują. Wiem, że za kilka lat to będzie mega miejsce. Sprzedaż apartamentów nad morzem w dobrych cenach. Przyjemna obsługa, widać, że szanują klienta.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~kiss [83.5.249.*]
    pomysł spóźniony o minimum 3 lata
    ja też o tym myślałem potem o zakopcu ale jak zacząłem analizować ceny to gra się zrobiła nie warta świeczki
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~AS [83.9.61.*]
    Wpadłam na taki pomysł 2 lata temu, tyle że w górach ( ale nie Zakopane) ze względu na 2 sezony. Po trzeciej próbie znalazłam firmę, której płacę haracz za obsługe i poszukiwanie klientów, ale wreszcie apartament jest prowadzony jak należy. Dołozyłam do biznesu 30 tys w tym czasie - bardzo wysokie opłaty, ochrona, bardzo słabe obłożenie mimo duzych środków na promocję. Gdybym teraz chciała go sprzedac, mimo lekkiego wzrostu cen, po opłatach może wyszłabym na zero. Dodam, ze z 2 firm oferujących gwarantowany zwrot - jedna się wycofała z dnia na dzień, z druga mam sprawe w sadzie, bo się nie wywiązała. Pomijam trudność z podjęciem jakiejkolwiek decyzji wspólnotowej, gdyz kazdy własciciel mieszka gdzie indziej i dopiero po roku zaczęło to jakoś chodzić - po zmianie kilku zarzadców. Ze swojego doświadczenia - odradzam.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Pyzia [83.22.107.*]
    To straszne korowody! Lepiej już mieć gotowiznę w funduszach, zawszeć to szybki dostęp do gotowizny jak człeka przypili lub coś się nie spodoba.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~glen [77.113.60.*]
    Mam podobny pomysl, ale chodzi mi o mieszkanie/apartament w gorach, 2 sezony: zimowy (jest stacja narciarska) i letni + dlugie weekendy w mniej znanej miejscowosci, biorac pod uwage potencjalne przychody, koszty i klopoty z logistyczna obsluga wyszlo mi ze moze byc trudno przy obecnych cenach nieruchomosci osiagnac yield na poziomie 7%, czyli niewiele przekraczajacy oprocentowanie obligacji/lokat.

Tak kalkulujac, wyszloby ze stawki wynajmu powinny byc wyzsze (ale obok pensjonaty i pokeje goscinne za 30-50 zl/osoba), albo liczyc na potencjal danej miejscowosci i wzrost cen nieruchomosci, a do tej pory uzywac mieszkania dla siebie/rodziny/ewentualnie wynajmowac znajomym osobom.

bede wdzieczny za kazdy rozsadny glos w dyskusji!
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~AS [83.9.66.*]
    Przeczytaj to , co napisałam wczesniej i przemyśl pomysł. Chyba tylko Zakopane moze dać dobry zwrot, ale i tak nie w pierwszym roku. bardzo wysokie sa tez koszty utrzymania - zwłaszcza ochrony i sprzatania - odsnieżania . Są to zazwyczaj małe obiekty i koszt rozkłada się na niewiele osób. A jeśli chce sie mieć wysoki standard to kosztuje. Czynsz za 50 m wynosi ok 800zł mies, dochodzi prąd, raty kredytu... rezydent, promocja, mimo, że działamy w końcu w grupie, to i tak koszty ida w tysiące.
    Pozdrawiam
    Dopoki nie zabiorą nam paszportow to polskie gory sa skazane na zanik bazy turystycznej. Slowacja - noclegi kolo Ziliny, Lipowskiego Mikulasza to koszt 200 SKK w martwym sezonie i 300 SKK w sezonie. To 10 zl taniej od osoby za noc. Dokladajac do tego lepsza infrastrukture, mniejszy tłok w miejscowosciach, na stokach czy na szlakach, tanie i dobre piwo (podstawa podczas urlopu) to o ludziach wyjezdzajacych w polskie gory mozna powiedziec - ze nie szanuja swoich pieniedzy. Proporcje sa takie, ze za 10 dni na Slowacji zaplace tyle co 5 dni w Polsce. Żarcie w knajpach, wyciagi - wszystko tansze. Obawiam sie ze wraz z tym jak ludzie beda coraz wiecej jezdzic za granice, coraz wieksza ilosc osob przekona sie ze w Polsce jest po prostu drozyzna. Drogie paliwo, drogie mieszkania, drogie usługi.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~dziudziel [91.94.193.*]
    Dnia 2008-03-28 o godz. 07:17 ~AS napisał(a):
    > Przeczytaj to , co napisałam wczesniej i przemyśl pomysł.
    > Chyba tylko Zakopane moze dać dobry zwrot, ale i tak nie w
    > pierwszym roku. bardzo wysokie sa tez koszty utrzymania -
    > zwłaszcza ochrony i sprzatania - odsnieżania . Są to
    > zazwyczaj małe obiekty i koszt rozkłada się na niewiele
    > osób.
    Dzięki AS za Twoje opinie - w końcu Ty masz doświadczenia praktyczne, które skłoniły mnie do nowych przemyśleń.
    Mogę z ciekawości zapytać ile mieszkań/apartamentów ma ten "Twój" obiekt ?
    I czy ma raczej charakter kameralny czy "hotelowy" ?

Pozdrawiam
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~AS [83.9.20.*]
    Apartamentowiec ma ok 40 apartamentów i wszyscy kupilismy to od firmy, która miała dalej zajmowac się zarzadzaniem i wynajmem. prognozy były swietlane. I kiedy została podpisany ostatni akt notarialny firma wycofała sie ze współpracy, czytaj zbankrutowała. U Ciebie moze być inaczej, czego życzę. ja sama bardzo jestem przekonana do takiej idei, ale łatwo się na tym biznesie przejechac, mimo ,że umowy prześwietlali prawnicy, wyszło jak wyszło.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Ewelina [37.209.148.*]
    Rewelacyjny pomysł na pewny zarobek. Ja od paru lat kupuję mieszkania w miejscowościach turystycznych. Teraz przymierzam się do kupienia apartamentu Dune w Mielnie. Ponieważ na razie mieszkam i prowadzę firmę w Warszawie zlecam zarządzanie taką nieruchomością firmie miejscowej. Jest to wygodniejsze i bezpieczniejsze niż gdybym musiała zajmować się tym sama.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Iwo_benkowski [78.30.116.*]
    Bardzo doby pomysł na ulokowanie pieniędzy to kupno takiego apartamentu w miejscowości turystycznej. Jest w czym wybierać: morze, góry czy mazury. Ja bym jednak postawił na polskie morze. Tam według statystyk wyjeżdża najwięcej Polaków no i Niemców:) Polecam inwestycję Dune w Mielnie. To na pewno inwestycja warta zachodu:)
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~dziudziel [91.94.218.*]
    Wreszcie bratnia dusza :)
    Cały czas myślimy czy lepiej kupić dwie małe stare kawalerki czy taki apartament ?
    Po przejrzeniu wielu ofert bardziej skłaniam się jeśli już do zainwestowania nie u kameralny apartament (mimo że osobiście tam wolałabym wypoczywać jeżeli wybrałaby Bałtyk i jest znacznie tańszy), ale w obiekt, który będzie dużym hotelem 4 gwiazdkowym z SPA w mieście będącym uzdrowiskiem nad Bałtykiem- położony w centrum i blisko plaży.
    Jeden z tego typu inwestorów proponuje podpisanie umowy na 6 lat (bez możliwości wypowiedzenia), gwarantując kwotę X co miesiąc - ponosi wtedy wszystkie koszty utrzymania wraz z ogrzewaniem (a z ciekawości czynsz do wspólnoty jest kalkulowany na ok. 6-7 zł brutto wraz z zaliczką na ogrzewanie i wodę ciepłą).
    Ja płacę tylko ubezpieczenie i podatek od nieruchomości.
    Z tego co wiem to firma podpisuje umowy z touroperatorami głownie Niemcy, Skandynawia, Holandia itp.- stąd ma nadzieję na obłożenie.
    Wydaje mi się, że ryzykownym jest zaufać małej fimie, która dziś zajmuje się obsługą apartamentów, a jutro jej nie będzie. A liczyć na rodzinę i znajomych to bez sensu.
    Więc póki co to kameralne małe obiekty zostały odrzucone.
    Chyba zapakujemy się po niedzieli do auta i pojedziemy zobaczyć nad Bałtyk jak to wygląda.

Dnia 2008-03-27 o godz. 23:42 ~glen napisał(a):
    > Mam podobny pomysl, ale chodzi mi o mieszkanie/apartament w
    > gorach, 2 sezony: zimowy (jest stacja narciarska) i letni +
    > dlugie weekendy w mniej znanej miejscowosci, biorac pod
    > uwage potencjalne przychody, koszty i klopoty z logistyczna
    > obsluga wyszlo mi ze moze byc trudno przy obecnych cenach
    > nieruchomosci osiagnac yield na poziomie 7%, czyli niewiele
    > przekraczajacy oprocentowanie obligacji/lokat.
    Niby tak -ale masz nieruchomość.
    Zakup w moim przypadku nie będzie na kredyt więc ewentualny stres jest mniejszy.

Z drugiej strony mam wiele wątpliwości - np. po przemyśleniu zastanawiam się czy aby polski rynek dojrzał jeszcze do spędzania wakacji w tzw. apartamentach (czyli mieszkankach -co wcale nie znaczy że na wakacjach musisz gotować dla całej rodziny,ale gdzie możesz sobie np. zrobić kawę czy herbatę taka jak lubisz :) który są bardzo popularne w krajach Basenu Sródziemnego zarówno na wypoczynek letni jak i zimowy.
    Mam na myśli że Polacy wciąż preferują hotele (ilość gwiazdek świadczy o zasobności portfela) albo kwatery prywatne + ostatnio agroturystyka (który chyba często jest wybierana jako tańsza forma wypoczynku). Jak osobiście nie lubię hoteli -ale moje osobiste preferencje nie mają tu znaczenia, bo chodzi o to,aby zarobić.
    Zupełnie inną kwestią -aczkolwiek ważna - jest atrakcyjność wypoczynku w Polsce wobec innych krajów. Doskonale wiem - co niektórzy tu chcą usilnie udowodnić - że bardzo często wypoczynek w innych krajach niż Polska jest bardziej atrakcyjny nie tylko cenowo.
    Może powoli Polacy się nasycili wolnością turystyczną.
    Co myślicie o tym ?
    Ja po ponad 10 letnich wakacjach w różnych krajach Europy i nie tylko od - częściej wybieramy na jedne z wakacji Polskę (faktem jest że od 2 lat jest z nami pies,ale on lubi podróżować).
    Czekam na ciekawe głosy w sprawie

• Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~glen [89.77.102.*]
    pomysl z hotelem ze spa moze miec sens, ale nie znam blizej tematu,

co do porownania obligacja-nieruchomosc, to po platnosci kuponow w obligacji pozostaje znany z gory kupon, plynnosc tez jest inna, moze byc klopotliwe szybkie sprzedanie apartamentu w mniej znanej miejscowosci,
    takie inwestycje (przynajmniej teoretycznie) lepiej lewarowac kredytem, zeby obnizyc koszt kapitalu, przy koszcie kapitalu wlasnego kalkulowanego np. WACC, a kredyt dlugoterminowy w chf, mozna dzieki temu kupic np. 2 apartamenty
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~polatach [83.7.141.*]
    kup betoniarke za 1000 PLN i wynajmuj po 10PLN dziennie za 4 miesiace sie zwroci kapital
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~maniola [188.123.196.*]
    Apartament nad morzem to tylko krew, pot i łzy. Sezon krótki, morze zimne.
    Lepiej kupić mieszkanie pod wynajem i mieć interes na oku.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~green_go [89.238.3.*]
    Zgadzam się, po co mam się stresować i kupować apartament nad morzem za spore sianko, faktycznie wolę mieć 2 mieszkania w nieturystycznej miejscowości, kapitał taki sam na inwestycję i systematyczny dochód bez sezonowości.

ps. szczerze mówiąc, to nie mam czasu tych moich zobaczyć a co dopiero nad morze jeździć ? :)
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~znawca tematu [91.231.25.*]
    Mało kto jest w stanie się przyznać, ale taka inwestycja to dla większości osób jest po prostu strata pieniędzy czasem większa czasem mniejsza.
    Jeżeli ktoś liczy na to że odda komuś w zarządzanie lokal i sam przy nim nie będzie nic robił to jest w baaardzo dużym błędzie,.
    W niektórych lokalizacjach jest szansa na zrobienie jakichś tam przepływów pieniądza które pokryją koszt posiadania lokalu (czynsze,media, marketing etc.) jednak biorąc pod uwagę stopę zwrotu to jest to w najlepszych wypadkach kilka procent (raczej bliżej zera niż kilkunastu procent).
    Opowieści o wzroście wartości lokali można włożyć miedzy bajki dla najmniejszych dzieci.
    Jak ktoś jest na miejscu ma jakieś doświadczenie w organizowaniu takiego wynajmu to może być kilka procent (tym razem blizej kilkunastu) ale ogólnie cięzki temat. Jak w budynku jest jakiś operator który ma więcej lokali pod sobą to już w ogóle ciężko - ustawiony recepcjonista, podbieranie klientów, zwroty zaliczek na pobrane pobyty w chwili gdy goście podjadą do obiektu a my się chwilę spóźnimy.
    Nie polecam...
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~biv [178.36.73.*]
    TYLKO APARTAMENT 4 KOLORY WLADYSLAWOWO ////??????????????
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~bis [178.36.73.*]
    i wtopa pewna
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~biv [178.36.73.*]
    chyba ze Doda sie za to wezmie jak to ona mowi bedzie go miala miedzy nogami a le on mi wyglada na cienkiego penisa i kasy tam tez nie widac chyba reszte wydal na wynajecie samolocika
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~kol [178.37.224.*]
    karawana idzie dalej
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~ana [46.20.48.*]
    Uważam, że w obecnych czasach lepiej zainwestować nadwyżkę środków np. w mieszkanie nad morzem - oczywiście w dobrej lokalizacji, aniżeli inwestować na byle jakiej (naszej) giełdzie, czy też na lokatach. Przynajmniej jest radocha, jak przychodzi weekend. Pakuję się do auta i za dwie godziny (w moim przypadku) jestem u siebie nad morzem).
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~maniola [188.123.196.*]
    Nic nudniejszego na świecie jak wyjazdy stale w to samo miejsce.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~dario [164.127.85.*]
    Dnia 2013-06-06 o godz. 15:31 ~maniola napisał(a):
    > Nic nudniejszego na świecie jak wyjazdy stale w to samo
    > miejsce.

A kto Ci każe jeździć stale w to samo miejsce? Masz chęć popatrzeć na buractwo w Egipcie lecisz I patrzysz. A to jest Twoje i w każdej chwili, jak tylko masz chęć jedziesz I masz serdecznie w du..e pensjonaty, hotele, kwatery, itp. Śpisz w swoim łóżku, a nie w ofajdanym przez różnej maści towarzystwo.
    Na szczęście nikt niczego nie może mi kazać dlatego nie kibluję przymusowo w jednym miejscu jak Ty. A do ciepłych krajów z przyjemnością latam aby m. in. nie oglądać takiego właśnie buraka sypiającego w zas.... wyrze. Każdy sądzi według siebie chłopie.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [164.127.85.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [164.127.85.*]
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~dario [46.112.235.*]
    Oj widać ogromne wzburzenie, że trudno merytorycznie się wypowiedzieć tej osóbce.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [46.112.235.*]
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~kortes [212.96.244.*]
    Pod względem wynajmu nie zrobisz wielkiego interesu. Porządne nieruchomości kosztują, zobacz - link a jednak sezon w Polsce strasznie krótki, a bywa i tak, że jest go jak na lekarstwo. Więc gdzie tutaj sens?
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: bart_ot [83.8.253.*]
    Zgadzam się z tą wypowiedzią w całej rozciągłości. Złote czasy dla pensjonatów nad morzem powoli przemijają. Kto kupił tanio ten wygrał życie. Teraz kupować już się raczej nie opłaca, bo ceny są za bardzo nadmuchane i stopa zwrotu jest mizerna.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Krystian [89.64.43.*]
    Nie zgodzę się z Tobą. Takie inwestycje zawsze się zwracają szybciej lub wolniej. To tylko zależy od Ciebie i wkładu własnego dasz i jak to zrobisz. Pieniądze zainwestowane w mieszkanie nigdy nie znikają i nigdy się na tym nie traci w dzisiejszym świecie. Ja zainwestowałem w Lubicz Apartamenty w Rowach i już połowa inwestycji po 1 sezonie się zwróciła. Dla leniwych są też biura zajmujące się przygotowaniem takich mieszkan specjalnie pod najm. Taką ofertę ma też link Sprawdź też na innych forach co piszą na ten temat.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~dddddddddddd [212.67.137.*]
    Ta nazwa... 'Rowy"... A fe!
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Zbiniu [86.177.193.*]
    Dnia 2017-10-08 o godz. 18:52 ~Krystian napisał(a):
    > Nie zgodzę się z Tobą. ....

Dajcie innym żyć, kochani. jak tobie się polowa zwróciła po pół roku a inni czekają 15 lat to super. Rób biznes i daj innym używać ich mózgu. I nie opowiadaj za dużo bo 50% zwrotu po jednym sezonie to się w kolejkach będą ustawiać inwestory i ci zysk od razu spadnie. Pozdr
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Maciej [89.64.43.*]
    Super opcje ma osiedle Lubicz w miejscowości Rowy. Budynki przemyślanie wybudowane w schemacie „enklawy” z wewnętrznym parkingiem. Dojazd do lokum jest bezproblemowy. Osiedle to jest bliziutko morza więc zawsze można wyjść na wieczorny spacer po plaży, która znajduje się 5 minut od osiedla! Jeszcze te widoki z okna! Bezcenne. Warto było zainwestować.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Alicja [89.64.43.*]
    Skorzystałam z oferty apartamenty rowy. Budynek dobrze zagospodarowany. Osiedle sprzyja miłemu wypoczynkowi z dużą ilością spokoju, gdyż miejscowość Rowy to bardzo spokojna lecz sezonowa mieścina, która spodobała mi się od pierwszego zwiedzania miasta i okolic. Stwierdziłem, że w tym miejscu zakup mieszkania będzie dobrą opcją. Teraz mam lokum na wakacyjne wojaże, a jeśli nie ja to jest zawsze pod wynajem ;)
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Alicja [46.76.36.*]
    Debilu po IP widać, że uprawiasz tanią reklamę pseudoinwestycji. Lepiej zainwestuj w dobre pozycjinowanie a nie szukasz jeleni na forach.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.239.222.*]
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~me0wn [37.190.128.*]
    Ja kilka lat temu kupiłam pierwsze mieszkanie nad morzem pod wynajem, wtedy jeszcze część środków jakie w nie wpakowałam to były pieniądze z kredytu - zawsze jest jakieś ryzyko... ale to się opłaciło. Po jakimś czasie spokojnie spłaciłam kredyt i zaczęłam na moim mieszkaniu zarabiać. Po pierwsze nigdy nie brakuje chętnych na wynajem mieszkania w lokalizacji niedalekiej od plaży, po drugie to lepsza lokata pieniędzy niż włożenie ich na konto bankowe. Teraz jestem po zakupie juz drugiego mieszkania to akurat mam z lubicz apartamenty i jestem bardzo zadowolona, zwłaszcza z trafności inwestycji + z dewelopera, wszystko oddane na czas w naprawdę wysokim wykończeniu.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Viola [94.254.229.*]
    Moim zdaniem jest to trafiona inwestycja na przyszłość. Polecam kupno nie apartamentu lecz dwóch mieszkań. Lepsza cena . Aktualnie są do sprzedania mieszkania w Międzyzdrojach. Piękna lokalizacja ,blisko hotelu Amber . Gorąco polecam .
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: kaliskik [91.239.113.*]
    Lokale pod wynajm to zawsze jedna z lepszych inwestycji. Najważniejsza jest lokalizacja - duże miasto lub miejscowość turystyczna.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: mirson125 [86.1.67.*]
    Lokale nad morzem, jak i te w mieście w centrum są dobrym pomysłem na inwestycję moim zdaniem. W ogóle mieszkania są dobre na ulokowanie pieniędzy. Ja sie właśnie zastanawiam nam kupnem mieszkania we Wrocławiu od Blockpola link  co prawda lokalizacja nie wiem czy jest dobra na wynajem, bo blisko uczelni to to nie jest, ale dla siebie i później dla dzieci jak najbardziej.
  • Re: a może apartament nad morzem pod wynajem ? Autor: ~Maciej889 [84.10.176.*]
    Macie jakiś obiekt noclegowy do wynajęcia i szukacie firmy do jej obsługi, ale jeszcze za bardzo nie wiecie co wam to da? Tutaj przesyłam dobry artykuł link kiedy najlepiej zlecić zarządzenie nieruchomości profesjonalnej firmie, wszystko wyjaśnione dokładnie