• scenariusze na przyszłość (z wezwaniem w tle) Autor: ~enzo [195.136.48.*]
    Jak myślicie jak potoczy się przyszłość Alumetal w perspektywie roku 2022?

Nie jestem tuzem giełdowym i nie znam rozstrzygnięć wezwania na akcje innych spółek. Opinia jednego analityka giełdowego, który wątpi w powodzenie wezwania po 68,4zl, pokrywa się z moim zdroworozsądkowym rozumowaniem.
    Jak myślicie, zakładając, że odpowiedź akcjonariuszy będzie znikoma, czy przyszłe dywidendy mogą być zagrożone? Z pewnością statut spółki mógłby ulec zmianie i wpis o przeznaczaniu 70% zysku netto na dywidendę może zniknąć, bądź zostać znacząco zredukowany.
    Drugie moje pytanie, jak długo może potrwać saga z norwegami, inaczej mówiąc jak myślicie, jak długo spółka pozostanie jeszcze na gpw.

• Re: scenariusze na przyszłość (z wezwaniem w tle) Autor: ~Solejuk [217.70.49.*]
    Będzie tak :

1 Porozumienie oFE stwierdzi że cena nie odpowiada wartości godziwej.
    2. Norwegi dogadają się z nimi i podniosą cenę.
    3 . OFE i inne fundy sprzedadzą akcje
    4. przymusowy wykup.
    5. Spółka zniknie z giełdy.
  • Re: scenariusze na przyszłość (z wezwaniem w tle) Autor: ~Kret [188.146.39.*]
    Przykłady innych spółek każą domniemać że spółka tak czy siak będzie przejęta , nie wiadomo ile to potrwa scenariuszy jest wiele . Jeśli już przejmą spółkę to jako inwestor branżowy beda tu już długo długo. To nie fundusz żeby kupić tanio sprzedać drogo. Nie wiemy ile skupia po 68.4 drobni zawsze twierdzą że to mało że nikt normalny nie odda a rzeczywistość jest często inna i spojrzenie dużych jest inne niż drobnych. Rynek jakoś nie bardzo widzi podniesienie ceny .
  • Re: scenariusze na przyszłość (z wezwaniem w tle) Autor: ~Jugol [83.6.70.*]
    Rynek nie widzi........................ , a q........... skąd ty to wiesz i gdzie to widzisz? Bo na giełdzie, kursie, obrotach tego nie widać, czy chce, czy nie. 13.06 pierwsze zapisy i dopiero po 3-4 tyg. będą jakieś przecieki jak idzie.
  • Re: scenariusze na przyszłość (z wezwaniem w tle) Autor: ~Kret [188.146.35.*]
    Rynek nie przewiduje podniesienia ceny czy tego chcesz czy nie możesz sam siebie oszukiwać. Skoro cena teraz jest 1 procent poniżej wezwania to znaczy że nie ma poważnych inwestorów skłonnych zainwestować w to podniesienie ceny. Przypomnę że taki inwestor właściwie nic nie ryzykuje , a jednak nie ma nikogo większego kto obstawia podniesienie. Jak byś prześledził wiele wiele wiele wezwań wstecz doszedł byś do wniosku że w tej kwestii bardzo rzadko rynek się myli. Włsciwie się nie myli. Myli się w drugą stronę często cena napędzana jest spekulacja co do podniesienia ceny a podniesienia nie ma. Odwrotnie bywa bardzo bardzo rzadko. Zauważ że tuż po ogłoszeniu wezwania była pewna chwilowa spekulacja , ale została zgaszona . Taki spekulacyjny popyt nie jest mały bo ryzyko jest niewielkie a mimo to była siła która to zgasiła to raczej nie byli nic nie znaczący inwestorzy ktorzy po prostu potrzebują natychmiast gotówki. Nie wygląda to obiecująco. Co nie oznacza że nie ma żadnych szans, ja sam jestem strona kupująca ponieważ nie ma ryzyka. Wolę zamrozić kasę tu niż stracić na innych walorach.
  • Re: scenariusze na przyszłość (z wezwaniem w tle) Autor: ~Enzo [31.6.174.*]
    Ja widzę inaczej niż ty. Alu dzięki wezwaniu przeczekał ciężki czas na szerokim rynku. W tym czasie kghm zaliczył spory spadek, w ślad za spadkiem ceny miedzi. Aluminium też spadło a mimo to alumetal wytrzymał cenę z wezwania. Teraz na szerokim mamy odreagowanie, a ponieważ ceny zrobiły się atrakcyjne, ci co mieli alumetal, woleli go sprzedać na krótko aby móc zarobić na innych spółkach. Owszem alumetal spadł nieco poniżej ceny z wezwania, ale idę o zakład, że niebawem wróci ponad nią. Wszystko da się wytłumaczyć. A co do podniesienia ceny z wezwania, dla mnie to oczywista oczywistość. Pisał o tym niedawno analityk giełdowy. W tym roku, w kolejnych kwartałach Alumetal pokaże znowu rekordowe zyski, co nie będzie bez znaczenia w kontekście podniesienia ceny z wezwania.
  • Re: scenariusze na przyszłość (z wezwaniem w tle) Autor: ~Rafi [185.157.14.*]
    Fakt, że przy takich udziałach OFE i TFI brak podniesienia ceny oznaczał by porażkę wezwania i tyle!
  • Re: scenariusze na przyszłość (z wezwaniem w tle) Autor: ~enzo [46.134.164.*]
    dla przykładu proszę spojrzeć na akcjonariat Kęt:

https://stooq.pl/q/h/?s=kty

w Kętach rządzą fundusze i mają się dobrze. Spółka świetnie zarządzana, rekord goni rekord i co roku syta dywidenda.

W akcjonariacie ALumetal, jest zarząd z 33% udziałem, ale są też fundusze, które mogą nadal chcieć kosić dywidendę ze spółki. Wezwanie norwegów może okazać się klapą, tj nie zbiorą 66%. Spółka nadal będzie na giełdzie i co więcej będą kolejne dywidendy.
  • Re: scenariusze na przyszłość (z wezwaniem w tle) Autor: ~Avix [84.10.209.*]
    Po co sprzedawać kurę, która znosi złote jajka ?
[x]
ALUMETAL 0,12% 81,30 2023-08-02 15:49:04
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.