Zarząd Wikany rekomenduje wypłatę 0,25 zł dywidendy na akcję z zysku za 2021 rok - podała spółka w komunikacie. W 2021 roku WZ Wikany podjęło uchwałę w sprawie wypłaty 0,15 zł dywidendy na akcję (PAP Biznes)
To chyba jakiś kiepski żart ? Jak wynika z raportu zysk netto wynosi 1,84 zł/akcję a więc proponowana dywidenda 0,25 zł/akcję to jest zaledwie 14% wypracowanego zysku. Moim skromnym zdaniem spółka powinna wypłacić min. 40% po tylu latach posuchy. Inflacja już zjadła 20% kapitału, a więc spółka nawet nie zwróci kosztu pieniądza ! W tej sytuacji wszyscy tracimy z firma zarabia obracając także naszymi pieniędzmi. Ja chciałbym sam decydować, co mam robić z zarobionym kapitałem ! Trzeba pojechać na Walne i zgłosić sprzeciw.
A ja myślę, że poduszka finansowa jest potrzebna na trudne czasy, które się szykują w deweloperce. Należy jeszcze zauważyć , ze firma potrzebuje środków na skup akcji własnych. Stopy procentowe rosną jak na drożdżach , więc rosną też odsetki płacone przez Wikanę od zawartych kredytów bankowych. To co piszesz Obywatelu aby cały zysk skasować do kieszeni akcjonariuszy jest nierozsądne. Przejeść cały zysk a potem zęby w ścianę ? :)
Poduszka finansowa jak najbardziej jest potrzebna ale ja nadal uważam, iż akcjonariuszom należy się wyższa dywidenda - min 45 gr./akcję. Pozostaje w kasie jeszcze duży zasób gotówki około 27 mil + zysk za Q1. Wikanie nie grozi brak płynności finansowej, natomiast nasze pieniądze powinny być docenione, szczególnie gdy były inwestowane lata temu, gdy spółka dopiero zaczynała przygodę z deweloperką. Prezes wielokrotnie przekonywał, że spółka jest rozwojowa i będzie się dzielić zyskiem z akcjonariuszami. Rekordowy zysk spółkiza 2021r. powinien być podzielony w ten sposób aby spółka mogła dalej się rozwijać , jednak inwestorzy, którzy trzymają akcję, powinni otrzymać większy udział w zysku, jako wynagrodzenie za swoją cierpliwość. Przypominam, że akcje spółki w przeszłości były wyceniane nawet powyżej 70 zł. ( dawniej po 70 gr. ). Tak czy inaczej zobaczymy jak WZA podejdzie do w/w rekomendacji. Liczę na korektę w górę. Obecnie wyczekuję raportu za Q1.
Trzeba przyznać , ze 2021 był rewelacyjny . Wszystkie współczynniki świadczące o rentowności spółki zmieniły się diametralnie. C/ Z spadla z 15 pod koniec 2019 roku do rewelacyjnego poziomu 2,43. Zadłużenie ogólne spadło do 0.63 . C / WK jest chyba dziś uczciwa. Ciekawe jak będą wyglądać dalsze kwartały .