11,54 (z dnia poprzedniego) - 9,81 (cena dzisiejsza) = 1,73 zł. odcięte od kursu Pytanie tylko, czy w końcu wypłacana będzie w złotówkach czy w euro? Jeśli w euro, to kto rozliczy różnice kursowe między odcięciem a wypłatą? Hę?
ale popatrz, już dziś właśnie postanowiono (pośrednio, przez zmianę kursu odniesienia) ile trzeba odciąć w złotówkach, mimo że do wypłaty jeszcze ponad 2 tygodnie... ;\
Podatku od dywidend wypłacanych w obcych walutach biuro maklerskie nie rozliczy na PIT. Musisz to zrobić sam.
I nie wiem, co Cię obchodzi różnica kursowa, gdy notowania są wstrzymane. I tak nic nie sprzedasz, ani nic nie kupisz. Szukasz problemu tam, gdzie go po prostu nie ma.
Phoenix, właśnie tu jest kwestia moim zdaniem, ... Jeśli DM zdjął z wartości 1,73 zł/szt. a przydzieli 0,37 EURPLN, to jeśli będzie za 2 tyg. kurs np. 4,50 PLN/EUR to ... kto przytulił różnicę? To mnie ciekawi
Nikt tu nie przytula różnicy, po prostu odcięte 1.73 zł z kursu notowań ostatniej transakcji jaka była 16 marca. To jest tylko wycena (nie transakcja) która została odcięta o 0.37 euro.
Bez sensu, tylko większy podatek zapłacisz. Najlepiej, aby dzień przed wypłatą dywidendy kurs EUR/PLN był jak najniżej, bo to jest liczone do podatku. Nie ma obowiązku wymieniać tych euro na plny od razu po przelewie, mogą sobie leżeć i czekać na lepszy kurs...
Hahaha, lubię być zatroskany o podatek od zysków XD Nie interesuje mnie trzymanie eur na rachunku maklerskim bo to płatna usługa Wymieniam natychmiast Dzięki
Nie każde biuro maklerskie pobiera opłaty za trzymanie walut. Poza tym, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je wypłacić i trzymać na swoim koncie walutowym i wymienić wtedy, gdy będzie to korzystne/potrzebne. Ale rób co chcesz.
Dnia 2022-05-14 o godz. 15:05 ~Phoenix napisał(a): > Nie każde biuro maklerskie pobiera opłaty za trzymanie walut. > Poza tym, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je wypłacić i trzymać na swoim koncie walutowym i wymienić wtedy, gdy będzie to korzystne/potrzebne. > Ale rób co chcesz.
Dnia 2022-05-23 o godz. 14:59 ~Godunow2 napisał(a): > To może lepiej w ogóle nie kupować spółek dywidendowych jak potem trzeba płacić podatki od dywidendy ? ;p