Zgodnie z deklaracją pełnomocnika polskiego rządu ds. odnawialnych źródeł energii - podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego, który odbył się w dniach 25-27 kwietnia w Katowicach, wiceminister Zyska podkreślał, że należy jak najszybciej realizować założenia związane z tworzeniem sektora gospodarki wodorowej. Zapowiedział też intensywne prace nad tzw. „konstytucją wodorową”, w ramach której zostanie znowelizowane prawo energetyczne oraz będą wprowadzone przepisy regulujące promowanie pozyskiwania wodoru z niskoemisyjnych źródeł.
obserwowałem bacznie ten kongres i utkwił mi najbardziej jeden cytat naszego ministra Zyska - „Chcieliśmy stymulować budowę polskiego sektora innowacyjnej gospodarki, jaką jest gospodarka wodorowa z jak największym udziałem polskich podmiotów gospodarczych, uczelni, instytutów badawczo-rozwojowych, firm z sektora finansowego, otoczenia biznesu”
zobaczcie, np. 25 kwietnia przedstawiciele Koreańskiej spółki Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) złożyli ofertę techniczną i cenową na budowę elektrowni jądrowych w Polsce. Co chwilę słyszy się o inwestycjach w zieloną energię tym bardziej w Polsce. Czekam na kolejne komunikaty.
całe szczęście, że mamy konkretne wsparcie merytoryczne polskich władz. to nie może się nie udać. nasze polskie firmy mają również spory kapitał i są w stanie radzić sobie same bez konieczności wrogich zachodnich przejęć