Dlaczego tyle nie robi? Po inwestycjach na poziomie 1,8 mld i zwiększeniu wartości aktywów, wyniki powinny być jeszcze wyższe o ok. 30%, czyli EBITDA powinna wzrosnąć do 1,3 mld, a zysk do 700 mln.
Może powinien a może nie powinien. A jak w tym roku będzie 900/350 to wydarzy się tragedia? Kiedy już zrobią takie wyniki jakich byś oczekiwał to kapitalizacja raczej nie będzie poniżej 2 mld zł, więc wyluzowalbym z tym marudzeniem. Z drugiej strony rozumiem, że jak ktoś wysoko kupił to ma prawo być rozgoryczony bo wiadomo, że to nie są rejony gdzie powinien być kurs. Ja nie kupiłem wysoko, więc spokojnie zaczekam bez specjalnych flustracji. Aktualna wycena firmy jest niższa niż złom który można by było odzyskać z ich fabryk, a firma rozwija się nawet w czasach covidów czy wojen i raczej z tą myślą radziłbym przeczekać te pokręcone czasy
Słusznie zauważyłeś, że aktualna wycena firmy jest niższa, niż wartość złomu, który można by było odzyskać z ich fabryk. Gdzie jest zatem wartość dodana z tytułu posiadanych technologii i myśli zarządczej właściciela i tzw. managerów?
Gdzie tu widzisz rozwój, skoro przed Kulczykiem Ciech robił wynik dwukrotnie wyższy, niż teraz i był wyceniany znacznie powyżej wartości złomu? Idę o zakład, że ta ekipa nigdy nie zrobi takiego wyniku, na jaki pozwalają możliwości techniczne Ciechu.
Zakładam że wartość dodana uwidoczni się bardziej kiedy nastąpi normalizacja na rynku surowców. Wyniki które zrobili w zeszłym roku nie są źłe, w tym zapowiadają jeszcze lepsze. Historycznie bywało różnie, zmieniały się okoliczności rynkowe, ceny surowców, wymogi środowiskowe i sam Ciech. Narzekanie że kiedyś kurs został napompowany do 90 zł, a teraz kosztuje ile kosztuje nic nie wnosi do tematu. Interesuje mnie to co jest teraz i to co będzie w przyszłości
Kurs Ciechu przed Kulczykiem nie został „napompowany” do 90 zł, tylko wzrósł proporcjonalnie do wzrostu zysku i wyniku EBITDA. Obecna wycena, oprócz załamania zysku i wyniku EBITDA uwzględnia ryzyko związane z głównym akcjonariuszem i jego nominatami. Co jest teraz? Każdy widzi, że nie ma się czym chwalić? Co będzie w przyszłości? Dopóki Ciech będzie kontrolowany przez Kulczyka i jego ludzi wycena Ciechu będzie na poziomie ceny złomu. Jeżeli Kulczyk i przyjaciele stąd znikną, Ciech będzie miał szansę na pokazanie wyniku na miarę swoich możliwości technicznych, a kurs poszybuje w kosmos.