• MENNICA SKARBOWA Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    Jest kolejną perełką za Bowim i Drozapolem pod względem dywidendy
    śmiało można przyjąć dzisiaj stopę zwrotu z D na poziomie 10 % = 15 zł na akcje - dlaczego ?
    Otóż dlatego że IQ będzie rewelacyjny pod względem zysku netto i zysk za 2021 rok w 75% przeznaczą na dywidendę , tak sądzę
    a teraz szacunki: jeżeli w IVQ 2021 roku zrobili 457 mln przychodu przy marży 1,67 % i zarobili 7,6 mln zysku netto
    to po tym co działo się w I kwartale a już po wybuchu wojny gdzie Mennica była oblężona przez klientów o czym były liczne artykuły i info od preza śmiało można szacować przychody na poziomie skromnie 600 mln zł ale, ale zapomnijmy już o marży 1,67 gdzie złoto od poczatku roku do końca kwartału zdrożało 12 % a MNS posiadał liczne zapasy coś lekko ponad 100 mln w bilansie a już mieli kontrakt na IQ 2022 więc jechali już na marży lekko ponad 4%
    Moje skromne szacunki mówią o zysku netto w IQ 2022 pomiędzy 20 - 25 mln zł
  • Re: MENNICA SKARBOWA Autor: ~mns [213.77.1.*]
    jeśliby to była prawda to akcje obecnie są za półdarmo, ja szacuję zysk netto 15-16 mln za IQ2022
  • Re: MENNICA SKARBOWA Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    ....... patrz 457 mln przychodu w 4Q 2021 , gdzie jeszcze mówiło się chwilowy skok inflacji coś tam coś tam
    a od stycznia 2022 roku już trąbiono oficjalnie że inflacja przekroczy 10 % , stopy poszły w górę ale oprocentowanie lokat zostało po staremu i co ? a to , że lud ruszył masowo po złoto
    w lutym pojawiły się artykuły typu : "SZTURM NA ZŁOTO" to co myślisz że owczy pęd nie spowodował zakupów złota na masową skalę
    i zaraz wybuchła wojna i wory z bibułą rozpruto i zaczęto wymieniać na złoto, widziałem co działo sie w oddziale przy którym mieszkam a dorzuć do tego zakupy on line
    moje szacunki są bardzo konserwatywne i wcale bym się nie zdziwił jakby zrobili 4Q x 2 i ponad 30 mln zysku netto
  • Re: MENNICA SKARBOWA Autor: ~mns [213.77.1.*]
    po takim 4Q i pędzie na złoto akcja pewnie byłaby w granicach 350-400
  • Re: MENNICA SKARBOWA Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    Q4 zawsze u nich jest wynikowo słaby ze względu na prezenty dla wujków i ciotek związanych z biznesem i sporo zrobili zapasów powiedzmy w miare taniego złota bo ostro do góry poszło gdzies od 10 lutego 2022 i te 2 miesiące dadzą duża przebitke na marży i juz bez prezentów dla wujków
  • Re: MENNICA SKARBOWA Autor: ~Nieznany [95.49.221.*]
    Znany, nadal brakuje ci klepek, by ogarnąć coś tak prostego jak nadanie tytułu wątku, po którym można by rozpoznać, o czym on będzie. Błyskotliwy tytuł "Mennica Skarbowa" to coś w twoim stylu. Dziękujemy ci naczelny spamerze i bałaganiarzu na tym forum.
  • Rozdający klepki Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    ... Ci dziękuję za Twą hojność Panie , cała przyjemność po mojej stronie
    też nie zmieniłeś tytułu wątku , uczył Marcin Marcina ...................................................itp
[x]
MENNICASK -1,45% 54,40 2025-12-04 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.