• UOKIK Autor: ~lukster [37.7.4.*]
    Pnie i Panowie wciąz nie ma jeszcze zgody UOKIK , więc prawdopodobnie termin wezwania będzie wydłuzony jeszcze niestety ...
  • Re: UOKIK Autor: ~albert [84.10.54.*]
    To jest też furtka dla TSS, żeby w ogóle się wycofać może z przejęcia - tak rozegrać postępowanie przed UOKiK, że zgoda nie zostanie wydana. Jeśli NN nie chce oddać akcji, to kto wie czy dla TSS nie będzie się opłacać wycofać z przejęcia.
  • Re: UOKIK Autor: ~ITpower [31.135.199.*]
    Generalnie jest coś na rzeczy .
    TSS zagrał bardzo brzydko - korzystając pierwszy raz w historii GPW z kontrowersyjnego i kompletnie niedopracowanego rozporządzenia.
    To może sie zemscić na nich .
    Poniedziałek i wtorek może być ciekawy.
    Napewno już wiedzą że coś szykuje Pan Eggink i mogą być w mocnych tarapatach.
    Najwiekszym numerem było by kontrwezwanie np. na 33 % po np. 12,5, wówczas TSS byłby przekombinowany na max-a
    Teoretycznie kontrwezwanie mógłby zrobić ktoś związany z NN

• Re: UOKIK Autor: ~Ptak [91.189.62.*]
    Ludzie, co Wy piszecie? Obniżacie już i tak niski poziom tego forum. 1) OFE nie może mieć więcej niż 20% w jednej spółce. 2) Nie można zrobić kontrwezwania na mniejszy pakiet niż pierwotne wezwanie. Kto Wam w ogóle pozwolił inwestować z taką wiedzą? I do kogo Wy macie pretensje jak nie znacie podstaw przepisów?
  • Re: UOKIK Autor: ~buahahaha [46.205.157.*]
    Oby nie
    Chcę się tego już 13 pozbyć
  • Re: UOKIK Autor: ~albert [84.10.54.*]
    W simple mieli zgodę UOKiK już miesiąc przed końcem wezwania https://www.money.pl/gielda/tss-europe-ma-zgode-uokik-na-przejecie-simple-6596737368524417a.html

Może ktoś robi pod górkę im w UOKiK (NN?) lub TSS przestało zależeć na zgodzie.
    SGN to spółka która z punktu widzenia Państwa jest dość istotna z racji co stworzyła i obsługuje , w obecnym czasie to wrecz infrastruktura krytyczna.( Simple przy tym to spółka nic nie znacząca)
    Ja cały czas uważałem ze tu powinna nastąpić "nacjonalizacja" - co to było dla jakiegoś Panstwowego giganta 300-400 mln zł na wchłoniecie SGN-a.
    To tak w ramach burzy mózgów

• Re: UOKIK Autor: ~100 [37.225.79.*]
    "Umowa Inwestycyjna przewiduje możliwość odstąpienia od niej m.in. w przypadku nieuzyskania przez TSS zgody Prezesa UOKiK na dokonanie koncentracji w związku z ogłoszonym Wezwaniem przed dniem 15 września 2022 r."
  • Re: UOKIK Autor: ~Kowal [178.42.187.*]
    Sprawa jest prosta TSS w zachowało się jak na targowisku z Libanie ale niestety prawo jest tak ułomne że ujdzie im to bez konsekwencji prawnych i finansowych są dwie możliwości pozbyć się akcji i wyciągnąć wnioski na przyszłość albo ponieść ogromne ryzyko i je trzymać czekając na dalszy bieg wydarzeń znaczny spadek wartości akcji mało prawdopodobny ale może się kisić na 8-9 zł nawet kilka lat jak to było tu i na Simple przez 18 miesięcy
  • Re: UOKIK Autor: ~Longterm [89.65.53.*]
    Taki scenariusz który Pan przedstawia należy brać pod uwagę, ale zastanawia mnie fakt nabycia przez ostatnie 2 sesje prawie 400 tyś akcji w przedziale cen 9,40-9,90 zł i jak to sie ma do zapisów po 9,50 zł?
    Przy wezwaniu po 12 zł, rynek oferował max 11,85 zł, a teraz prawie 50 gr więcej od ceny z wezwania.
    Może jednak Sygnity ma lepsza przyszłość przed sobą i inwestorzy w to wierzą...w tym członkowie RN którzy ostatnio nabywali akcje.
    Ja cały czas myślę że jeszcze sprawa wezwania i pierwszego w historii GPW wykorzystania kontrowersyjnego, niedopracowanego rozporządzenia jest niezakończona .
    Uważam że zakup Pana Eggink nie jest tylko i wyłącznie inwestycyjny - tzn. będzie z jego strony prawna mocna reakcja
    Uważam że NN nie zapisał się na wezwanie a to całkowicie zmienia sytuację w stosunku do przytaczanej tu sytuacji z Simple ( chociaż tam TSS nie robił żadnych numerów z obniżaniem ceny w trakcie wezwania) .
    Cały czas nie ma zgody UOKiK ( tutaj tez jestzupełnie inna sytuacja niż na Simple)
    Mam jeszcze inną teorię - ale przedstawię ją we wtorek 10 maja .
  • Re: UOKIK Autor: ~Longterm [89.65.53.*]
    Skoro sobie juz tak luźno weekendowo dywagujemy, to proszę zwrócić uwagę na jeszcze jeden fakt, czyli "oszczędności" TSS przy zakupie akcji, a w zasadzie jej skalę w stosunku do pozycji finansowej kupującego.

Przyjmijmy, że po 12 zł zapisało się 70% posiadaczy akcji czyli w przeliczeniu na sztuki ok 16 mln akcji.
    Pozostała reszta czyli ok 7 mln dostanie za nie cenę o 2,5 zł nizszą, czyli "oszczędnosc" TSS wynosi 17.500.000 zł/4.000.000 EUR
    Przy takim rozliczeniu, średnia cena zakupu Sygnity przez TSS wynosi 11,40 zł/akcję, oszczędzają 0,60 gr

Po pierwsze w kasie Sygnity jest wiecej gotówki z przeznaczeniem na przyszła dywidendę, po drugie właściciel TSS, czyli kanadyjski potentat informatyczny Constellation Software miał w 2021r EBITDA w wysokosci 1,88 MILIARDA USD, a wolnej gotówki ponad 1 Miliard USD. Jak się maja te wielkości do 4 mln EUR czy USD "oszczędności" przy zakupie polskiej spółki, w kontekście ewentualnych sporów sądowych, opinii PR, przyszłych umów, zamówień publicznych, kontraktów, ofert czy pozyskiwaniu nowych pracowników....zawsze już wszyscy będą o tym pamietać.

Raport finansowy Constellation https://www.csisoftware.com/category/stat-filings
    Raport Finansowy Topicus https://topicus.com/investor-relations/statutory-filings

• Re: UOKIK Autor: ~CichyLutek [5.173.120.*]
    Dnia 2022-05-07 o godz. 11:44 ~Longterm napisał(a):
    > Skoro sobie juz tak luźno weekendowo dywagujemy, to proszę zwrócić uwagę na jeszcze jeden fakt, czyli "oszczędności" TSS przy zakupie akcji, a w zasadzie jej skalę w stosunku do pozycji finansowej kupującego.
    >
    > Przyjmijmy, że po 12 zł zapisało się 70% posiadaczy akcji czyli w przeliczeniu na sztuki ok 16 mln akcji.
    > Pozostała reszta czyli ok 7 mln dostanie za nie cenę o 2,5 zł nizszą, czyli "oszczędnosc" TSS wynosi 17.500.000 zł/4.000.000 EUR
    > Przy takim rozliczeniu, średnia cena zakupu Sygnity przez TSS wynosi 11,40 zł/akcję, oszczędzają 0,60 gr
    >

Oszczędności nie ma tu żadnych. Zakładasz że zbiorą 30% akcji po 9,5 zł.
    Ja tak nie uważam. Jeśli NN został ze swym 10% pakietem to nie mają szansy na wycofanie spółki z obrotu. Potrzebują 95%
    Zakupy po 9,8 - 9,9 świadczą że nie wszyscy chcą wypłacić premie TSS za przejęcie. Wręcz przeciwnie.
    Ja w każdym razie na pewno nie.
    Przekombinowane. Podejrzewam że nawet centrala TSS nie widziała że tak jadą po bandzie. To wymysł lokalnego kacyka po premie na waciki. A może skończyć się niezłym wp.....
    No chyba że nagle przestało im zależeć.
    W każdym razie gdyby NN zostało a TSS miało te swoje 70-80% to ja sobie spokojnie zamykam okienko SGN i czekam na te swoje jeszcze 3-4 lata spokojnie. :-)

• Re: UOKIK Autor: ~sity [83.31.108.*]
    Tez czekam. Moze rzeczywiscie NN sie nie zapisalo i chcieli ich postraszyc? Moze uzyskali tyle procent co chcieli? Niewazne - wku... mnie na maxa.
    Mam nadzieje ze wsrod akcjonariuszy sa osoby z ministerstw i odpowiednio ustawia warunki nastepnych przetargow.
[x]
SYGNITY -0,46% 107,50 2025-09-22 16:29:05
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.