• Wypowiedzi Zarządu po wynikach Autor: ~Aleksander [213.134.170.*]
    "Wzrosły nam koszty finansowe i wzrosną one w przyszłości, ale patrząc, jaka jest nadwyżka spłat nad planem, który mieliśmy, to dzisiaj wygląda na to, że wysokie koszty finansowe będziemy w stanie kompensować wyższymi wynikami na spłatach z portfeli" - powiedział członek zarządu spółki Michał Zasępa.
    "Patrząc na kolejne kwartały mamy duży apetyt, widzimy duży potencjał by wielokrotnie zwiększyć inwestycje, zgodnie z naszymi oczekiwaniami, które mówiły o przynajmniej 1,5 mld zł inwestycji w tym roku i na dzisiaj podtrzymujemy, że widzimy taką szansę" - dodał.
    Poinformował, że spłaty w I kwartale były o kilkadziesiąt milionów wyższe od celu operacyjnego spółki.
    Spłaty z portfeli w I kwartale wyniosły 623 mln zł i były o 22 proc. wyższe niż przed rokiem, a inwestycje w nowe portfele wierzytelności były na poziomie 262 mln zł (64 proc. więcej rdr).
    "I kwartał pokazał, że realizujemy z nadwyżką to co planowaliśmy, co uprawdopodobnia realizację budżetu wzrostowego. W budżecie założyliśmy wzrost stóp, ale nie taki, jaki najprawdopodobniej nastąpi, ale myślę, że z nawiązką to odrobimy na przychodach i wpłatach" - powiedział prezes spółki Piotr Krupa.
    "Przez najbliższe kwartały, 2-3 lata, spodziewamy się dużej ilości portfeli. Na wszystkich rynkach widzimy werbalizowane sygnały przez banki, że rośnie im NPL i będą sprzedawać portfele. Patrzę w przyszłość z dużym optymizmem jako tej organizacji, która będzie się zajmować przetwarzaniem tej trudniejszej sytuacji gospodarczej" - dodał.
    Skonsolidowany zysk netto Kruka w pierwszym kwartale 2022 r. wyniósł 244 mln zł, wobec 127 mln zł przed rokiem.
    EBITDA gotówkowa grupy w pierwszym kwartale 2022 r. wyniosła 447 mln zł, czyli wzrosła o 23 proc. rok do roku. Spółka oblicza ten wskaźnik pomniejszając EBITDA o przychody z portfeli nabytych oraz dodając do tego wyniku spłaty z portfeli nabytych.(PAP Biznes)

Tu C/Z na ten moment już wynosi 5 przy założeniu że spółka by tylko powtarzała wyniki z I kwartału, już nie mówiąc o ich poprawianiu, a przecież dynamika na wynikach jest wyraźnie widoczna; ciężko mi zrozumieć sprzedających w tym momencie po takich cenach no ale ok... :D
  • Re: Wypowiedzi Zarządu po wynikach Autor: ~thincc [134.238.135.*]
    Za bardzo na logikę próbujesz to brać.
    Nie liczy się to co się wydaje sensowne na logikę w tym momencie, tylko co rynek robi.
    Patrz na makroekonomię, co się dzieje na świecie, wojna, decyzje jaszczomba, Powella.
    Co się dzieje na innych rynkach.
    Orlen czy Lotos przy rekordowych wynikach i C/Z na poziomie 4-5 też powinny chodzić po min. 200zł.
    A jak jest każdy widzi.
    Liczy się sentyment rynku, to nie jest tak że wyliczysz sobie że się powinno opłacać i kurs pójdzie w górę
  • Re: Wypowiedzi Zarządu po wynikach Autor: ~ted [188.122.0.*]
    Po pierwsze porównywanie społek Skarbu Państwa zaządzanych przez miernoty na policzyczne decyzje.. z prywatnymi.. no proszę..

Kolejne oczywiście że esntyment rynku się liczy ale chwilowo, jeśli ktoś jest day tradetem to niech się na to patrzy..

jeśli ktoś inwestuje a nie gra to dal niego takie inforamcje jak wyniki, przyszłość są jak najbardziej istorne..

Kolejna świetna informacja

https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20220429/spolka-zalezna-kruka-wybrana-w-przetargu-na-zakup-portfela-wierzytelnosci-o

A sentyment, wonje itp.. to można tylko wykorzystać do dobrania do portfela
  • Re: Wypowiedzi Zarządu po wynikach Autor: ~thincc [89.64.69.*]
    :) wierz sobie kolego w co chcesz i patrz tylko na te rzeczy które pasują do Twojej wizji, jeśli tak Ci odpowiada... ja na Kruku zarobiłem i pozycję skasowałem obstawiając negatywny sentyment przed weekendem i nadchodzącymi wydarzeniami.
    Obstawiam że pewnie wisisz na haku bo kupiłeś po 300 i teraz musisz sobie to zracjonalizować :)

Wszystko mi jedno, Twoja sprawa. Ja sobie ten papier chętnie dobiorę jak będzie odpowiedni moment :)
    Pozdrawiam
  • Re: Wypowiedzi Zarządu po wynikach Autor: ~thommat [178.36.120.*]
    Też wyszedłem, teraz tylko patrzeć czy poprzedni dołek utrzyma
  • Re: Wypowiedzi Zarządu po wynikach Autor: ~Was [31.0.83.*]
    A Twoim zdaniem, kiedy może być ten dobry moment? Przy jakim kursie warto wejść? Pozdrawiam
  • Re: Wypowiedzi Zarządu po wynikach Autor: ~marian_koniuszko [95.44.69.*]
    Dnia 2022-05-01 o godz. 21:45 ~Was napisał(a):
    >Przy jakim kursie warto wejść?

140-150

• Re: Wypowiedzi Zarządu po wynikach Autor: ~radyjo [37.190.129.*]
    Maryjan kupuj lada dzień tu bedzie hossa otworzysz własny lombard i bedziesz skupował zołotyje zuby.
[x]
KRUK 2,40% 478,30 2025-10-30 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.