Ty widziałeś raport z marca podaj mi jakieś sensowne argumenty czemu obecna wycena jest za niska ? Moim zdanie oecna wycena jestz kosmosu i spółka jest przewartościowana
A co ma tu raport do rzeczy jak ta spółka jest cały czas defakto w fazie startupu. Tu się nie gra pod zyski czy aktywa tylko pod pomysł. Oczywiście jest ryzyko niepowodzenia, ale jak pojawi się tylko info o pierwszym udanym wdrożeniu to kurs od razu poleci do góry i będzie sobie można czekać na "realną wycenę" do śmierci :)
Chciałeś argumentu to proszę. Izrealesja spółka City Transformer która jest wyceniana na około 600 mln ma moim zdaniem gorszy pojazd i jest dużo bardziej w tyle z projektem niż triggo a do tego nie może parkować równolegle i nie ma składanych kół co umożliwia jazdę w mieście, natomiast kapitalizacja tej spółki jest x10 razy wyższa od kapitalizacji triggo. To jest mój argument dla ciebie.
A masz jakieś dokumenty dotyczące tej spółki z Izreala czy bazujesz na wypowiedzi prezesa Triggo że mamy lepszy pomysł . Odpaliłem sobie na tylko na youtubie pierwszy lepszy filmik i jednak maja składane koła czyli można złożyć nadwozie nie naruszając patentu triggo … już nie chce mi się sprawdzać parkowania równoległego ale na logikę jak można tego zabronić pojazdowi ? Koła mu się nie skręcają ?
Taka kapitalizacja może wynikać zaawansowania projektu pomysłu i perspektywy na biznes zaufania do udziałowców środków trwałych spółki itp itp
W triggo mamy fajny pomysł grupkę zapaleńców którzy już pokazali ze terminów nie doważą są takie same szanse na ta chwile ze będą druga tesla jak i ze się zwinna w miesiąc
Dlatego tez obecna wycena triggo jest przewartościowana …
Ale może poza wypowiedziami prezesa masz swój argument ?
Izrealeski pojazd ma składane koła, ale w mniejszym zakresie niż pojazd triggo dodatkowo w trybie drogowym moze być szerszy. Triggo 860 mm (tryb manewrowy) – 1500 mm (tryb drogowy) citi transformer 1000mm (tryb manewrowy) 1400mm (tryb drogowy) Co do parkowania równoległego to znacznie łatwiej wcisnąć się pomiędzy dwa samochody triggo który ma szerokość 860mm niż citi transformer który ma 1000mm szerokosci. Napisz mi w czym Izrealeski pojazd jest lepszy na tyle aby firma która go posiada miała kapitalizacja x10 razy większa od triggo? Co do ryzyka, że ta firma będzie się zwijać nie widzę, to nie są jakieś bajki tylko już jeżdżący samochód. Akcję są bardzo tanie I mam nadzieję że będą jeszcze tańsze, żebym mógł dokupić więcej, a nad sprzedażą zastanowię się dopiero po przekroczeniu kapitalizacji 600 mln. Z drugiej strony jednak jeśli to co jest planowane wypali to kapitalizacja będzie w miliardach i to może nawet euro.
Wszyscy mamy taka nadzieje że to będzie liczone w miliardach może być i w euro . Nie zgodzę się jednak że obecnie akcje są tanie. Napisz ile uważasz że jest warta na teraz spółka triggo ? W mln zł
Ile jest warta? Poczekajmy na pierwszą rekomendację, która odpali rakietę na tej spółce, tam profesjonaliści wszystko wyliczą. Jednego jestem pewien będzie to powyżej 120 mln na tą chwilę a jeśli będą jakieś nowe newsy to dużo więcej
Na razie to jest pomysł i patent który można obejść Triggo zapowiadało 40 prototypów ile ich mamy na teraz ? Zapowiadają od min 2 lat homologację i cały czas jest blisko … To są podstawy potrzebne do produkcji jakiejkolwiek seryjnej produkcji … A zapomniałem nawet nie wiadomo gdzie można było by produkować ale proszę się nie martwić bo na tym etapie rozwoju projektu pewnie maja jeszcze dużo czasu.
Teraz wycena spółki to 55 mln zł moim zdaniem dużo maja z 5 prototypów liczmy że wartość po milionie złotych to 5 mln a 50 mln to wartość patentu ? Takie same szanse że wystrzeli jak że się zwinną z rynku …
@Peter Obiektywnie masz rację, tylko że rynek nie wycenia tetaźniejszości a przyszłość. Szczególnie w przypadku spółek na tak wczesnym etapie. Szacowanie wartości aktywów ma sens w przypadku podmiotów o ustabilizowanej pozycji, tytaj to się nijak nie przekłada na wycenę, bo potencjalna przestrzeń wzrostu jest dużo większa (tak samo jak ryzyko, coś za coś). Nie ma więc co się łudzić że rynek "obiektyenie" wyceni. Choć widze że akcjonarisze nie maja tu silnych rąk i kurs spada to raczej nie liczyłbym na to że spadnie do poziomu jednocefrowego przed jakims pozytywnym info lub podbitką.
Słuchaj jak dla mnie wycena ok 10 mln jest wyceną na wyrost i ryzyko wtopy jest na takiej wycenie bardzo duże. To że to spadnie było kwestią czasu ja to się dziwie że spada tak mało… ale myśle że niektórzy potrzebują czasu żeby zrozumieć że nie dowożą terminów a teraz przyjęli taktykę ich nie podawania.
Osobiście wierzę w sukces tej spółki ale na bazie innej wyceny może to się udać i wyrażam kondolencje wszystkim którzy kupili te akcje to może się zwrócić ale w bardzo długim terminie …
A może 20 x za wysoka. Pomysł warty okolo3 melony a reszta to szulerka od 1 dnia, co ty ma to. Zobaczysz jakie elektryczne pojazdy robią w Chinach i Japonii ,wiec może nic nie warci ?