Przesiadłem się na Bowim.Liczę na to że tam prędzej 16 zł niż tu 8 zł.Tu brak chętnych na kupno to i cena stoi.A tam zachęcali i rzeczywiście cena idzie do przodu.Przynajmniej coś zarobię.Tu nie jest zły papier,maja zyski tyleże cena akcji nie rośnie.Pora się pożegnać.Były.
Witam z powrotem.Jak pisałem poprzednio Na Bowimie 16 szybciej niż tu 8.Prawie.Sprzedałem dziś wzrost na Bowimie z 12 na prawie 16(15,84).I odkupiłem Marvipol do 6,3 zł.Trochę drożej niż sprzedawałem(6,15).Jest informacja o wynikach za I kwartał i za 6,3 to teraz opłaca sie kupić.
A teraz trochę uzasadnienia.Marvipol to nadal dobra spółka-samej kasy (w kasie) posiada za ostatnie 4 lata i za I kwartał łacznie 5,1 zł na akcję po wypłacie dywidendy 2,1 zł za ostanie dwa lata.Zakładając lekko 0,8 zł za II kwartał to da 5,9 zł na akcje przy 6,4 zł na parkiecie.No taka pewność zysku daje duże zabezpieczeniedo ceny akcji.Ostatnio obroty zeszły do mizernego poziomu 5-6 tys akcji a było i 2,5.Toświadczy o wyprzedaniu akcji.Poza tym NIEUZASADNIONY WYNIKAMI trend spadkowy od roku.To i skończyć się kiedyś musi.Ostatnio jakby wzrost obrotów co moim zdaniem daje pierwsze symptomy wzrostu ceny akcji.No i ryzyko nieduże spadku ceny a możliwości wzrostu nawet 100 %.Był Marvipol po 11 zł? To i będzie .Już to kiedyś przerabiałem jak kupowałem po 3,6 zł jak w kasie miał Marvipol 3,3 zł na akcję-tak na poczatku pandemii.Jest spadek to bedzie i wzrost .Jak to na giełdzie.Wystarczy popatrzeć na wykres.
Coż jak widać pustki i hula wiatr.Tak wymiotło chętnych na zakup akcji że nawet komentarzy nie ma.Cóż rok dołowania akcji robi swoje.Ciężko będzie znaleźć chętnych na kupno tego waloru.
Z nudów oglądam wyniki i sobie liczę.Zysk Marvipolu za I kwartał to 29 milionów.To więcej niż za I kwartały z trzech poprzednich lat !!!.Jak mniemam nie jest to przypadkowe?W sumie nikt nie ma interesu by cena akcji rosła.Ot bardzo dobre akcje kupujemy za niewielką cenę.No może cena zacznie rosnąc jak ktoś odkryje że spółka zarabia mnóstwo kasy przy bardzo niskiej cenie.Ale spekulacyjnie to tu brak chętnych.Na gorąco to Bowim.I zyski i wzrosty cen akcji i emocje.
Mrożenie kasy na 14 % rocznie mija się z celem.Ja osobiście kupiłem licząc na wzrost ceny zwłaszcza po wynikach za I pólrocze.Do sierpnia to te trzy miesiące mogę poczekać.Zwłaszcza że cena akcji ma zabezpieczenie ,,w złocie,,.No i w lipcu może być problem z kupnem po 6 zł.Zobaczymy.Obrót może zapewnić tylko wzrost do poziomu 8 zł.Po 6 zł ani kupować ani sprzedawać nie ma komu
Szkoda czasu na tę spółkę, tu jak kamien ciągnie w dół postać właściciela, któremu rynek totalnie nie ufa, kto to ma kupować?
W naturalny sposób znów opadanie....