Czy ja spadłem z księżyca czy niedowidze?
Wszyscy co tu piszą powyżej to albo ich tu nigdy nie było albo pojękiwali przez ostatnie pół roku jaki to TIM jest do du..py i ze lesze są obligacje
Aż tu naraz taka zmiana …
Co sie takiego stali ze TIM był be a teraz jest cacy?
Dobre 2 lata temu pisałem, że TIM dojdzie do rentowności netto na poziomie 8-9% przychodów, gdyż "na zachodzie" firmy działające podobnie jak TIM (ecommerce, materiały elektroinstalacyjne) mają takie właśnie rentowności (i są wyceniane P/E na poziomie 25). Myślę że 9% rentowności netto grupa TIM zrobi już w 2022 roku. Do tego pewnie 1,8-2 mld przychodów, co dałoby zysk netto 160-180 mln zł. Jakie to jest P/E na dzisiaj i jaki spółka ma potencjał wzrostu - to już łatwo sobie można policzyć. A dowód na powyższe będzie za miesiąc, po wynikach I kwartału 2022
Pamietam ten wpis :-) wtedy jeszcze dokupiłem a dzisiaj z samych dywidend uzbierała się niezła sumka. Moja najlepsza inwestycja a jestem długo na GPW, pozdrawiam STAŁYCH akcjonariuszy
Realia to się zmieniły tak, że jak masz towar to teraz go sprzedajesz z marżą 5-10% wyższą niż w zeszłym roku. Jak ruszy odbudowa Ukrainy - to braki towarowe będą takie, że kto sobie będzie umiał poradzić (a raczej TIM tutaj będzie w czołówce) to będzie kosił kasę kombajnem.
A po co drążyć kto miał jaki powód /cel żeby w końcówce zdusić kurs. Wpływ na rzeczywistą wartość spółki to ma żaden. Cierpliwi się spokojnie doczekają, nie teraz to za miesiąc...
Nawet jeśli badania ecomerce są poprawne to jak sadze dot USA i Ew zachodniej Europy.
W środkowej i wschodniej ten trend się dopiero rozwija.
Wiec tu nie będzie gorzej przynajmniej s najbliższym czasie.
No i jeśli (pytanie kiedy?) ruszy odbudowa Ukrainy to TIM na tym skorzysta jak nic.
Ale teraz takie otoczenie rynkowe jest ze każdy moment jak można wykorzystuje się do paniki.
Pozostaje albo czekać albo dokupować. A kto niecierpliwy niech sprzedaje ….
Kurs jest trzymany za ryja przez cwaniaczków i tyle w temacie. Przewalają z koszyka do koszyka, odbierają od niecierpliwych, a ostatecznie i tak kierunek jest jeden