• Do ilu NN zbije cenę Autor: ~Novy [213.134.167.*]
    wywalając akcje?
  • Re: Do ilu NN zbije cenę Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Trochę to bez sensu bo chyba sprzedają już poniżej cen zakupu, owszem brali dywidendy ale inflacja przez te parę lat tez była więc chyba wielkiego pola manewru w dół już nie mają by nie sprzedawać ze stratami.

Ceny akcji Marvipolu w okresie gdy NN OFE robił zakupy w 2017/2018 doszedł wtedy do 3.006.166 (7,21%) akcji.

Luty 2018: 6,55-7,00 zł
    Styczeń 2018: 6,20-6,94 zł
    Grudzień 2017: 6,90-7,70 zł

https://www.parkiet.com/analizy-rynkowe/art20534661-tfi-ofe-jakie-spolki-z-gpw-na-celowniku-funduszy
    Publikacja: 30.01.2018 09:59
    Fundusz Nationale-Nederlanden OFE w ostatnich tygodniach był bardzo aktywny na rynku akcji. Jako kupujący pojawił się przy okazji kilku innych transakcji. Zwiększając swój stan posiadania akcji w Pozbudzie do 17,34 proc. (mając jednocześnie 15,14 proc. liczby głosów na WZA), fundusz umocnił swoją pozycję jako największego akcjonariusza tej spółki. Poza tym przekroczył próg 10 proc. udziałów w Emperii. Przekraczając próg 5 proc., fundusz pojawił się w akcjonariacie Marvipol Development. W akcjonariacie tej ostatniej spółki pojawiły się też TFI PZU i Pioneer Pekao TFI. Ostatnie zmiany mają związek z wyodrębnieniem z Marvipolu dwóch biznesów – motoryzacyjnego (BAH) i deweloperskiego ( Marvipol Development), które od niedawna notowane są osobno.
  • Re: Do ilu NN zbije cenę Autor: ~Robert [31.182.151.*]
    Ostatnie 2 sesje to nie wywalanie NN.
    Jakiś Złamas specjalnie ciągnie kurs aby później odbierać od przestraszonych leszczy, brak obrotów, rano zrzut na 4-5% i pilnowanie, fundusz zaaranżowałby podbitke i upychał.
    Szkoda nawet na to patrzeć fajna spółka a zgonojona w zasadzie to od zawsze.
    Brak silnego akcjonariatu, właściciel też nie broni kursu.
    Tu zdecydowanie zamiast dywidendy potrzebny jest buyback, przynajmniej oczyściłby się akcjonariat.
    Czasem nie mogę się nadziwić rynek developerów w odwrocie bo stopy itd a jednocześnie inne spółki rosną???
    Agd, meble, budowlanka, to jak stanie developerka to inne branże będą rozkwitać???
  • Re: Do ilu NN zbije cenę Autor: ~Zakar [37.47.85.*]
    Deweloperka sie nie zatrzyma... jak nie beda kupowac ludzie to wykorzystaja to fundusze. Tu mamy następną transakcję:

https://www.domiporta.pl/informacje/a/znow-hurtowe-zakupy-mieszkaniowe-jednym-ruchem-kupili-400-nieruchomosci-w-warszawie-3672?utm_source=bankier.pl&utm_medium=content&utm_campaign=bankier
  • NN Autor: dr Arek [212.87.238.*]
    NN - zapamiętajcie sobie nazwę tego funduszu! Jaki mają "szacunek" dla cudzych pieniędzy ulokowanych w tym funduszu. Który to już raz wywalają jakieś akcje poniżej ceny zakupu?
    Ja zawsze bardzo dobrze wychodziłem kupując to, co oni sprzedają. Marvipol to chyba dziesiąty przykład od 2010 roku.
    Szkoda tylko drobnych akcjonariuszy Marvipolu, ale tutaj to KNF powinna reagować na "uwalanie" kursu - jednak ich reakcji nie będzie, bo w takim kraju żyjemy. Dlatego kupiłem sobie znów Marvipol (zapewne od NN) i zapominam do następnego roku (zakładam, że dywidenda w stosunku do dzisiejszej ceny wyniesie 15-30%).
  • Re: NN Autor: ~Marek [188.146.66.*]
    ludzie wycofują się z funduszy , to oni sprzedają . Mam 4345 akcji , poczekam , dokupię. Poniżej 10 nie oddam.
  • Re: NN Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Dnia 2022-04-22 o godz. 12:08 ~Marek napisał(a):
    > ludzie wycofują się z funduszy , to oni sprzedają . Mam 4345 akcji , poczekam , dokupię. Poniżej 10 nie oddam.

Marku to sprzedaje NN OFE raczej z niego ludzie się nie wycofują owszem mają w ramach "suwaka" w ZUS przekazywać do ZUS-u kasę przed emeryturą chyba 10 lat przed, ale stale jest dopływ pieniądza od opłacających składki, że o kasie z dywidendy Marvipolu nie wspomnę. Owszem suwak jest dla OFE niekorzystny ale dywidendy w większości pewnie go pokrywają.
    Poza tym nie sprzedaje się dobrej spółki dywidendowej gdy ma się ujemne salda rozliczeń z ZUS.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/ZUS-OFE-w-ramach-suwaka-przekazaly-do-ZUS-aktywa-warte-577-88-mln-zl-8309677.html
[x]
MARVIPOL 1,03% 7,82 2025-10-31 16:43:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.