Pytam przed jutrzejszym walnym. Bo nie wydaje mi się by oficjalny komunikat był oparty na prawdzie. Może ktoś wie? Wygląda na to, że emisja była planowana już kilka miesięcy temu o czym spółka milczała. Coś się tu szykuje?
Spółka ma roczną ebitdę powyżej 2 mln (załóżmy, że raporty są prawdziwe) i jeszcze 1,5 mln potrzebuje?. Sprzedaż roczna 8 mln przy zatrudnieniu ok 40 osób (200 tys. na osobę rocznie/ 16 tys. na miesiąc/osobę). Dzienna sprzedaż (250 dni) - 32 tys. zł. No to jakie wolumeny tu wychodzą? Rozumiem, że automatyzacja pozwoli na zwiększenie produkcji (choć nie wydaje mi się by problem był w automatyzacji) i na zmniejszenie zatrudnienia (tylko przy tej produkcji nie bardzo widzę możliwość wielkiej automatyzacji). Głośnik to rozumiem ale tu by trzeba je tłuc w dziesiątkach tysięcy. Lepsze maszyny do obróbki drewna - to owszem. Komunikacja zero.
No to gdzie w tematach które opisałeś widzisz potrzeby automatyzacji. Może będą sami projektować układy aktywne do głośników czy tylko je montować? To tak naprawdę ciężko napisać na co rozwadnia się akcje o 30%?
Realizują 20% przychodów w rok w rok. Taki wzrost wymaga stałych nakładów. I coraz większe przeskoki sugerują większy niedobór środków własnych na cele inwestycyjne.
Ja nie oczekuje od nich by opisywali ze szczegółami system produkcji. Tego nikt nie robi
No to może jeszcze raz. Dzienna sprzedaż (250 dni) - 32 tys. zł. 40 osób! Czyli 800 zł. +25% to 1000 zł. Tak trzeba firmę rozwijać ale komunikacja z rynkiem i kurs akcji (+ pochodne) to kanon. W innym przypadku to ... można sobie dopisać. Firma jest już na nc 10 lat. Dziesięć lat nieustannego rozwoju... Dzisiaj walne.