• skad ten spadek? Autor: ~nowy [85.201.26.*]
    ma ktos wytlumaczenie dla dzisiejszego spadku?
    wyniki wstepne wygladaja ok, zysk znormalizowany nawet wiekszy niz w 1q '21...
    dywidenda zatwierdzona...
    wiec czemu leci?
    nie zebym sie tym przejmowal bo jestem tu od ubieglego roku na longu i planuje trzymac dalej.
    jestem po prostu ciekawy, moze czegos nie widze co jest oczywiste dla innych.
  • Re: skad ten spadek? Autor: ~Neverhood [83.5.158.*]
    Tu tak zawsze po ogłoszeniu wyników. Spada aby wzrosnąć. Wolumen niewielki poniżej 1 m pln. Pewnie ktoś potrzebuje gotówki. Z drugiej strony wzrost zysku netto niewielki przy skali wzrostu przychodów. Co świadczy iż walczą mocno z kosztami.
  • Re: skad ten spadek? Autor: ~nowy [85.201.26.*]
    ta spora roznica pomiedzy procentowym wzrostem przychodow, a procentowym wzrostem zysku rowniez i mnie zaskoczyla.
    tez myslalem o kosztach, ktore rosna. tylko, ze w wypowiedzi prezes do wstepnych wynikow jest fragment:
    "...Alumetal zwiększa ilość sprzedaży, realizując jednocześnie bardzo dobre marże..."
    stad moje lekkie zdziwnienie.
  • Re: skad ten spadek? Autor: ~Dedx [5.184.228.*]
    1 kwartał 2021 miał wyjątkowe marże 10 % ,teraz 7 % rentowności netto porównywalny z 3 lub 4 kwartałem, także jest ok, a jeśli to utrzymają za cały rok to 200 mln zysku i być może około 8 do 10 zł dywidendy
  • Re: skad ten spadek? Autor: ~nowy [85.201.26.*]
    troche poszukalem i oto co znalazlem.
    1q 2021 faktycznie mial wyjatkowe marze, srednia 558 EUR/tona
    marze w styczniu i lutym 2022 tez byly bardzo dobre bo odpowiednio 516 i 560 EUR/tona.
    to sa oficjalne dane spolki.
    jako, ze nie sadze zeby w marcu marze gwaltownie spadly, to moze to swiadczyc o przeznaczeniu sporych srodkow na inwestycje.
    prace w Nowej Soli na lata 2021-2022 mialy kosztowac 91M, w 2021 przeznaczono na to ok 43,3M.
    modernizacja Gorzyc lata 2022-2023 to koszt 12,5M.
    jest wiec prawdopodobne, ze faktycznie zysk byl sporo wiekszy tylko czesc srodkow przeznaczono na ww. projekty.

• Re: skad ten spadek? Autor: ~Kozak [31.61.244.*]
    W ogóle nie przejmować się spadkami. Tutaj będzie trzycyfrowa wycena. Import Alu z Rosji wstrzymany, oznacza dobre czasy dla spółki. Trzymać, kosić dywidendy i niczego się nie bać
  • Re: skad ten spadek? Autor: ~Iryt [188.147.38.*]
    Widzisz problem z tą spółką jest taki że większość akcji mają fundusze i właściciel i praktycznie wszystkie większe pakiety wymieniają miedzy sobą a im wcale nie zależy na kursie tylko na dywidendzie spółka już dawno powinna kosztować ponad 100 zł w porównaniu do tego szrotu co jest na giełdzie ale cóż takie mamy czasy że ludzie kupują tylko spółki które im polecają analitycy bo sami chcą z nich wyjść A tak wracając do kursu to sam liczę że można będzie dokupić taniej po dywidendzie
  • Re: skad ten spadek? Autor: ~ciaparito [37.30.36.*]
    Spada bo ponoć możliwa reglamentacja gazu ziemnego dla przemysłu ciężkiego i chemicznego. np Azoty.
    W tym Alumetal też spada bo korzysta z gazu jakos nośnika energii.
    A jutro odcięcie dywidendy od kursu i kolejne spadki o 8zł. w dół.
  • Re: skad ten spadek? Autor: ~Wąs [188.47.114.*]
    Przecież dywidendę Wam tu dziś odcięli, ludzie...
    Nie mam Alumetalu, właśnie się zagłębiam w temat, ale jutro jest dzień dywidendy, niepotrzebne zagłębianie :)
[x]
ALUMETAL -0,04% 81,30 2023-08-02 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.