• Cenzura wywiadu z 15.04.2022r Autor: ~TonTom [5.60.243.*]
    Po fatalnym wydźwięku wywiadu z dnia 15.04.2022r, nastąpiła totalna cenzura tego wywiadu. Obecnie jest ona bardziej stonowany. Redakcja umieściła tylko informację: Wywiad zaktualizowano: 20.04.2022
    Wypadły słowa o spadku sprzedaży i o obronie wyników z 2021r. Nadal brak jest jakichkolwiek pozytywów, ale mnie jest narzekania na niepewną przyszłość i nieuchronności pogorszenia wyników.

Szczerze mówiąc dawno czegoś takiego nie widziałem, żeby po kilku dniach totalnie zmienić autoryzowany wywiad.
    Prawdopodobnie fundusze, które chcą się ewakuować z tego waloru na podbitce po wynikach rocznych wymusiły złagodzenie fatalnych perspektyw dla spółki, które ogłosiła jedna z kluczowych osób z firmy Esotiq.

Ja zauważył inny forumowicz szkoda, ze o fatalnym stanie sprzedaży dowiadujemy się z wywiadu, który później na silę jest "aktualizowany". Wyjść teraz pakietem ponad 1000 akcji bez uwalenia kursu jest totalnie niemożliwe :(
  • Re: Cenzura wywiadu z 15.04.2022r Autor: ~Long [46.76.238.*]
    Tylko się modlić po tej informacji o spadku przychodów od początku roku, żeby się dało z tego papiera ewakuować na podbitce po wynikach. Szkoda tylko, że Ci co mieli wiedzieć o problemach (fundusze) znały informację dużo wcześniej. Cała GPW, mały zarobi tylko jak ma szczęście. oficjalne informacje ze spółek są tylko po to, żeby kogoś ożenić z akcjami :(
    Całe szczęście nie każdy czyta forum i znajdą się napaleńcy po wynikach, którzy "przejmą pałeczkę" czy też "gorący kartofel".
  • Re: Cenzura wywiadu z 15.04.2022r Autor: ~Lidia [77.114.226.*]
    Ta spółka to totalna katastrofa. Po najlepszych wynikach w historii spadła już ponad 40%, a ostatnie sesje już tylko spadkowe.
    Po tym jak przez przypadek ujawnili, że wyniki za I kwartał będą katastrofalne zapowiada się tu mocna lawina.
    Totalnie nie rozumiem tej akcji z fałszowaniem wywiadu. Spadłoby to 30-40% i przynajmniej mielibyśmy z głowy, a tak męczące codzienne spadki po 1-2% przez następne miesiące. Żyć się odechciewa
  • Re: Cenzura wywiadu z 15.04.2022r Autor: ~Roman [37.249.92.*]
    Polecam na przyszłość dywersyfikację portfela. Z tego co widać wiele osób czeka na podbitkę po wynikach, żeby się ewakuować z tego upadłego papieru. Osobiście planuje tu wrócić pewnie w nowym roku, ale po cenie grubo poniżej 30zł
  • Re: Cenzura wywiadu z 15.04.2022r Autor: ~Fan [77.254.221.*]
    Wszyscy piszecie tak jakbyście właśnie czekali z koszyczkiem na te "wywalane" akcje po raporcie :-)

Wszyscy na jedno kopyto, musicie się trochę bardziej postarac, bo to aż razi.
  • Re: Cenzura wywiadu z 15.04.2022r Autor: ~PremierMateusz [31.178.115.*]
    Ja tylko nadmienię, że jeżeli wszyscy czekają na podbitkę po wynikach żeby wywalić, to coś takiego nie może się wydarzyć.
    Jeżeli tak wszyscy myślą, to wywalanie ma miejsce teraz przed wynikami. W dniu wyników będziemy dużo niżej.
    Taki gratisowy tip dla ulicy :).
  • Re: Cenzura wywiadu z 15.04.2022r Autor: ~Roman [46.215.135.*]
    Te teorie o graniu na spadki pojawiają się na tym forum od roku.
    Spółka sama z siebie spadła po najlepszych wynikach w historii o 50% a wszystkie fundusze ujęte w akcjonariacie wyprzedawały się z akcji.
    Jak reakcja w takim razie ma się wydarzyć po tym jak w wywiadzie człowiek ze ścisłego kierownictwa firmy powiedział, że obserwują dynamiczny spadek przychodów w kontekście zeszłego roku?
    Spółka od ponad 0,5 roku ma dynamiczny trend spadkowy. Nie wziął się sam z siebie. Po prostu fundusze dostały cynk dużo wcześniej, a my jako mali akcjonariusze przez przypadek w wywiadzie bo gość się pomylił i to powiedział. Kilka dni później wywiad został "zaktualizowany", aby tylko fundusze mogły się ewakuować z waloru.
    Proszę dalej negować ewidentne fakty i dynamiczną wyprzedaż akcji przez dużych akcjonariuszy. Jak nie będzie podbitki to wyprzedaż i tak się pojawi.
  • Re: Cenzura wywiadu z 15.04.2022r Autor: ~DC_Young_Fly [37.249.62.*]
    Panowie ja od ponad 0,5 roku byłem optymistą co do Esotiq, ale nie można już bagatelizować oczywistych faktów.

Przychody ze sprzedaży w 2021r wzrosły względem 2019r oraz 2020r jedynie o ok 10% tylko w wyniku podwyżki cen, którą zakomunikował zarząd. Wzrost zysków wynikał z redukcji kosztów.
    Obecnie koszty dla każdej firmy galopują, a z oryginalnego wywiadu dowiedzieliśmy się, że przychody w tym roku będą raczej niższe r/r. Wywiad był ogólnie bardzo depresyjny co do perspektyw.

Sprawdziłem i średnia cena akcji w 2019r to było 15zl, a w 2020r 10zł. Specjalnie nie zdziwi mnie spadek po słabych wynikach za I kwartał 2022r w granice 20-25zł. Trzeba spojrzeć na szeroki rynek, a tu mamy bessę.
    Smutne to ale prawdziwe. Bez skupu akcji jak widać nie ma popytu na ten walor. Niestety. Też się mocno zredukowałem i przeniosłem środki na inne walory, aby chronić kapitał. Wszedłem na GPW aby zarabiać, a nie z miłości do spółek. Tu praktycznie nie ma już osób, które aktywne były na forum w ostatnim roku.
[x]
ESOTIQ -1,48% 40,00 2025-09-12 16:49:38
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.