Po fatalnym wydźwięku wywiadu z dnia 15.04.2022r, nastąpiła totalna cenzura tego wywiadu. Obecnie jest ona bardziej stonowany. Redakcja umieściła tylko informację: Wywiad zaktualizowano: 20.04.2022 Wypadły słowa o spadku sprzedaży i o obronie wyników z 2021r. Nadal brak jest jakichkolwiek pozytywów, ale mnie jest narzekania na niepewną przyszłość i nieuchronności pogorszenia wyników.
Szczerze mówiąc dawno czegoś takiego nie widziałem, żeby po kilku dniach totalnie zmienić autoryzowany wywiad. Prawdopodobnie fundusze, które chcą się ewakuować z tego waloru na podbitce po wynikach rocznych wymusiły złagodzenie fatalnych perspektyw dla spółki, które ogłosiła jedna z kluczowych osób z firmy Esotiq.
Ja zauważył inny forumowicz szkoda, ze o fatalnym stanie sprzedaży dowiadujemy się z wywiadu, który później na silę jest "aktualizowany". Wyjść teraz pakietem ponad 1000 akcji bez uwalenia kursu jest totalnie niemożliwe :(
Tylko się modlić po tej informacji o spadku przychodów od początku roku, żeby się dało z tego papiera ewakuować na podbitce po wynikach. Szkoda tylko, że Ci co mieli wiedzieć o problemach (fundusze) znały informację dużo wcześniej. Cała GPW, mały zarobi tylko jak ma szczęście. oficjalne informacje ze spółek są tylko po to, żeby kogoś ożenić z akcjami :( Całe szczęście nie każdy czyta forum i znajdą się napaleńcy po wynikach, którzy "przejmą pałeczkę" czy też "gorący kartofel".
Ta spółka to totalna katastrofa. Po najlepszych wynikach w historii spadła już ponad 40%, a ostatnie sesje już tylko spadkowe. Po tym jak przez przypadek ujawnili, że wyniki za I kwartał będą katastrofalne zapowiada się tu mocna lawina. Totalnie nie rozumiem tej akcji z fałszowaniem wywiadu. Spadłoby to 30-40% i przynajmniej mielibyśmy z głowy, a tak męczące codzienne spadki po 1-2% przez następne miesiące. Żyć się odechciewa
Polecam na przyszłość dywersyfikację portfela. Z tego co widać wiele osób czeka na podbitkę po wynikach, żeby się ewakuować z tego upadłego papieru. Osobiście planuje tu wrócić pewnie w nowym roku, ale po cenie grubo poniżej 30zł
Ja tylko nadmienię, że jeżeli wszyscy czekają na podbitkę po wynikach żeby wywalić, to coś takiego nie może się wydarzyć. Jeżeli tak wszyscy myślą, to wywalanie ma miejsce teraz przed wynikami. W dniu wyników będziemy dużo niżej. Taki gratisowy tip dla ulicy :).
Te teorie o graniu na spadki pojawiają się na tym forum od roku. Spółka sama z siebie spadła po najlepszych wynikach w historii o 50% a wszystkie fundusze ujęte w akcjonariacie wyprzedawały się z akcji. Jak reakcja w takim razie ma się wydarzyć po tym jak w wywiadzie człowiek ze ścisłego kierownictwa firmy powiedział, że obserwują dynamiczny spadek przychodów w kontekście zeszłego roku? Spółka od ponad 0,5 roku ma dynamiczny trend spadkowy. Nie wziął się sam z siebie. Po prostu fundusze dostały cynk dużo wcześniej, a my jako mali akcjonariusze przez przypadek w wywiadzie bo gość się pomylił i to powiedział. Kilka dni później wywiad został "zaktualizowany", aby tylko fundusze mogły się ewakuować z waloru. Proszę dalej negować ewidentne fakty i dynamiczną wyprzedaż akcji przez dużych akcjonariuszy. Jak nie będzie podbitki to wyprzedaż i tak się pojawi.
Panowie ja od ponad 0,5 roku byłem optymistą co do Esotiq, ale nie można już bagatelizować oczywistych faktów.
Przychody ze sprzedaży w 2021r wzrosły względem 2019r oraz 2020r jedynie o ok 10% tylko w wyniku podwyżki cen, którą zakomunikował zarząd. Wzrost zysków wynikał z redukcji kosztów. Obecnie koszty dla każdej firmy galopują, a z oryginalnego wywiadu dowiedzieliśmy się, że przychody w tym roku będą raczej niższe r/r. Wywiad był ogólnie bardzo depresyjny co do perspektyw.
Sprawdziłem i średnia cena akcji w 2019r to było 15zl, a w 2020r 10zł. Specjalnie nie zdziwi mnie spadek po słabych wynikach za I kwartał 2022r w granice 20-25zł. Trzeba spojrzeć na szeroki rynek, a tu mamy bessę. Smutne to ale prawdziwe. Bez skupu akcji jak widać nie ma popytu na ten walor. Niestety. Też się mocno zredukowałem i przeniosłem środki na inne walory, aby chronić kapitał. Wszedłem na GPW aby zarabiać, a nie z miłości do spółek. Tu praktycznie nie ma już osób, które aktywne były na forum w ostatnim roku.