Biorąc pod uwagę, ile czasu się ten kamień toczył po drodze, od udawanych wersji demo, żeby mydlić oczy po odejściu starego zespołu, po kolejne pokazowe buildy, z których na oko nic nie zostało. Ale zwróci się i tak, jestem pozytywnie zaskoczony premierą.
Komentarz BDM: sugerując się m.in. peakiem na Steamie (2.265), pozytywnie odbieramy wczorajszą premierę.
W naszej ostatniej rekomendacji (CreativeForge Games Kupuj 33,7 PLN) spodziewaliśmy się sprzedaży w rok od premiery na poziomie 99 tys. kopii. Biorąc pod uwagę debiuty innych gier z grupy PLW: 1) Junkyard Simulator – peak=1.556, sprzedaż po 72h na poziomie 19tys., sprzedaż po 45 dniach = 37tys.
Komentarz BDM: sugerując się m.in. peakiem na Steamie (2.265), pozytywnie odbieramy wczorajszą premierę. W naszej ostatniej rekomendacji (CreativeForge Games Kupuj 33,7 PLN) spodziewaliśmy się sprzedaży w rok od premiery na poziomie 99 tys. kopii. Biorąc pod uwagę debiuty innych gier z grupy PLW: 1) Junkyard Simulator – peak=1.556, sprzedaż po 72h na poziomie 19tys., sprzedaż po 45 dniach = 37tys.; 2) BUM Simulator - peak=1.106, sprzedaż po 72h na poziomie 19tys., sprzedaż po 93 dniach = 54 tys.; 3) The Tenants - peak= 4.583, sprzedaż po 72h na poziomie 50 tys., sprzedaż po 247 dniach = 234 tys. 4) Mr.Prepper - peak= 6.911, sprzedaż po 72h na poziomie 61 tys., sprzedaż po 251 dniach = 174 tys. liczymy, że spółce uda się pobić nasze oczekiwania. Szacujemy, że gra zwróci koszty produkcji przy sprzedaży na poziomie ok. 7 tys. kopii, stąd spodziewamy się szybkiego zwrotu kosztów.
BDM zakłada nawet zwrot przy 7k sprzedanych sztuk to mniej niż ja liczyłem, budżet tej gry wg BDM to kwota 300k zł. Myślę, że dziś lub jutro może pojawić się informacja o zwrocie kosztów. Zbliża się weekend więc sprzedaż tym bardziej powinna ruszyć. Mamy kolejną dobra premiere po GSS od Drago. Osobiście jednak liczę na HFC. To będzie głowny motor napędowy przychodów w tym roku.