W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 8/2019 z dnia 12 marca 2019 roku, Zarząd ACTION S.A. _Spółka, Emitent_, informuje, iż w dniu dzisiejszym Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie uchylił w całości wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie oddalający skargę Spółki od decyzji Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Warszawie z dnia 20 kwietnia 2018 roku. W związku z powyższym wyrokiem sprawa została przekazana Wojewódzkiemu Sądowi Administracyjnemu w Warszawie do ponownego rozpoznania. Przedmiotowe rozstrzygnięcie zostało wydane na skutek skargi kasacyjnej wniesionej przez Spółkę. Wartość przedmiotu w tej sprawie wynosiła 3 442 tys. zł. Należność z tego tytułu objęta jest układem z mocy prawa i podlega spłacie na warunkach określonych w prawomocnie zatwierdzonym układzie w zakończonym postępowaniu sanacyjnym Emitenta. W takim też zakresie powyższa należność objęta została rezerwą w ciężar roku obrotowego 2017.
I odnośnie drugiego wyroku, tak jak mówiłem niestety Action w tym temacie niestety przegrał: https://biznes.pap.pl/espi/pl/reports/view/2,507204
W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 102/2017 z dnia 28 grudnia 2017 roku, Zarząd ACTION S.A. _Spółka, Emitent_, informuje, iż w dniu dzisiejszym Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie oddalił skargę kasacyjną wniesioną przez Spółkę od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie oddalającego skargę wniesioną przez Emitenta od decyzji Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Warszawie z dnia 24 października 2016 roku. Powyższy wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego jest prawomocny. Wartość przedmiotu sporu w powyższej sprawie wynosiła 29 115 tys. zł. Należność z tego tytułu objęta jest układem z mocy prawa i podlega spłacie na warunkach określonych w prawomocnie zatwierdzonym układzie w zakończonym postępowaniu sanacyjnym Emitenta. W takim też zakresie powyższa należność objęta została rezerwą w ciężar roku obrotowego 2016.
ten pierwszy wyrok, pod warunkiem że " W związku z powyższym wyrokiem sprawa została przekazana Wojewódzkiemu Sądowi Administracyjnemu w Warszawie do ponownego rozpoznania." bedzie rozpatrzony, ale pozytywnie dla spółki, tak to rozumiem
Nie wygrali niestety, zyskali szansę na ponowne rozpatrzenie, ale to w przypadku sprawy, której spór jest ok 3mln zł, te wieksza niestety (29mln) dzisiaj bezpowrotnie przegrali. Z mojej perspektywy nic się nie zmienia, bo to wszystko i tak było w cenie, zawiązane rezerwy plus objęte układem, po prostu myślałem, że będzie fajny bonus. Jednak jak widać sądy musiały utrzymać swoją linię orzecznictwa, bo jakby Action wszystko wygrał, to by znaczyło nic innego, że US przyczynił się do niemalże położenia firmy, a tak utrzymując, że US miał rację umywają niejako ręce i uwalniając od potencjalnych oskarżeń/podejrzeń.
Plus jest taki, że kolejna sprawa przestanie po prostu wisieć nad Actionem, bo to niestety też jest stygmatyzm, który odstrasza potencjalnych inwestorów, jakkolwiek by spółka nie miała racji itp., to i tak wszyscy będą mówić "eeee oni majom sprawę w SONDZIE na 30 baniek, to trup chłopie" więc przynajmniej odpadł jeden z argumentów dla trolli.
W związku z przegraną sprawą na 29 mln zł będą musieli płacić kasę do US, ale zgodnie z układem. Niestety wyrok ma ujemny wpływ na cash flow. Pewno chodzi realnie o kwotę około 12 mln zł.
Sprawa na 3 mln zł bez rozstrzygnięcia, ale wątpię aby WSA zmienił swój pierwotny wyrok. Raczej więc ta sprawa wróci do NSA.
Poza tym warto wspomnieć (o ile dobrze pamiętam), że spółka sama skorygowała swoje rozliczenia podatkowe i to był powód jej kłopotów.
w punkt napisałeś, a czy kojarzy ktoś czy zostało jeszcze coś niezamknięte w NSA / WSA? bo chronologicznie próbowałem teraz to określić, ale ciężko idzie, pogubiłem się w natłoku dzisiejszych "emocji" i jak widzę podniety forumowej. Też bym nadal rwał włosy z klaty, gdybym nie szarpał < 3 PLN miłego