"Stu analityków i zarządzających funduszami poprosiliśmy o wskazanie spółek, których akcje będą w 2022 r. najlepszą inwestycją. Oto czołówka rankingu." 1. KĘTY, 2. INTERCARS, 3. ML SYSTEM, 4. MO-BRUK, 5. 11 BIT, 6. FERRO, 7. ENTER AIR, 8. CELON PHARMA
"W 2021 r. przychody Mo-Bruku wyniosły 267,2 mln zł, prawie o 50 proc. więcej niż rok wcześniej. Zysk netto wzrósł natomiast o 46 proc. do 115 mln zł. " "– Ceny idą w górę, bariery wejścia do branży są wysokie, a prawo faworyzuje spółki zajmujące się gospodarką odpadami. Mo-Bruk ma silną pozycję rynkową i wykorzystuje pojawiające się szanse - mówi Jakub Szkopek."
Mnie najbardziej zainteresowała ostatnio ta informacja:
„Rozważamy wejście w zupełnie nowy segment działalności. Nie mogę niestety wymienić jego nazwy, ale jest to segment, który obejmuje odpady, z którymi ma do czynienia każdy z nas. Prowadzimy intensywne rozmowy od kilku miesięcy w tym temacie. Myślę, że decyzja o wejściu w ten segment to kwestia najbliższych dwunastu miesięcy” – powiedział prezes. „Uważamy, że jest niesamowite zapotrzebowanie przemysłu na produkt, który planujemy w ramach recyklingu w nowym segmencie wytwarzać. Mówimy o zapotrzebowaniu na światowych rynkach, nie tylko w Polsce. Nowy obszar na pewno da nam możliwość ekspansji zagranicznej” – dodał Mokrzycki.
Prezes wskazał rynki zachodnie jako te, które w pierwszej kolejności mogłyby być kierunkiem ekspansji nowego segmentu, ale kierunek wschodni także pozostaje dla Mo-Bruku interesujący.