• Pytanie o podatek i cryptiony Autor: franekdolas12 [85.221.157.*]
    Witam,
    Chciałbym się zapytać czy muszę się rozliczać PIT 38, gdy tylko wpłaciłem na giełde fiat i tam trochę pograłem ale nie wypłacałem nic.
    1 pytanie czy do kosztów wpisać tylko kwotę którą wpłaciłem na giełdę?
    2 pytanie czy muszę zrobić jakieś załączniki np. wyciąg w formie pdf z przelewu z banku na giełde
    3 czy te wszystkie transakcje na giełdzie też musze udokumentować, bo ich trochę sporo było
    4 czy stronę cryptiony polecacie do rozliczenia.

Pozdrawiam serdecznie.
  • Re: Pytanie o podatek i cryptiony Autor: ~Piotr88 [83.29.47.*]
    Korzystam z Cryptiony drugi rok i polecam. Apka mi wszystko podlicza, a ja przekazuje raport w pdf z Cryptiony do księgowej, moja księgowa nie chciała rozliczać krypto.
    W tamtym roku (2020) miałem właśnie tylko zakup krypto i musiałem złożyć PIT-38, żeby móc te koszty uwzględnić przy realizacji zysków w 2021
  • Re: Pytanie o podatek i cryptiony Autor: ~Kardanskyyy [37.225.21.*]
    1 nie ma znaczenia ile wplaciles. Mogles przeciez wyplacic bez kupowania krypto, albo zrobic wiele transakcji krytpto/fiat. Wszystkie transakcje krypto/fiat nalezy zsumowac
    2 Musisz miec wyciagi z gieldy lub raport podatkowy z jakiegos narzedzia przy pomocy ktorego sie rozliczales. Potwierdzenie przelewu jest nieistotne - patrz punkt 1
    3 Tylko transakcje krypto/fiat. Krypto/krypto są neutralne podatkowo. Mam wydrukowany raport podatkowy z rozpisaniem wszystkich transakcji, trzymam na wypadek kontroli.
    4 Polacam, korzystam. Handluje na bocie, niebylbym w stanie tego przeliczyc samodzielnie. Z mojego linka masz 10% znizki: https://cryptiony.com/?ref=BH_QTMJUVRY
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [88.220.131.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)