• Noctiluca pociągnie XTPL? Autor: ~Pinky88 [37.248.211.*]
    Udany debiut noctiluca działającej w podobnej branży co XTPL, z tym że produkującą emitery. Czy pociągnie to za sobą XTPL?
  • Re: Noctiluca pociągnie XTPL? Autor: ~Transpol [188.33.232.*]
    Możliwe
  • Re: Noctiluca pociągnie XTPL? Autor: ~Oro [37.47.152.*]
    Noctiluca zgaśnie tak szybko jak jej emiter. Co to 2 lata temu miał powstać. Chyba zielony. XTPL jest przyszłością. Wyciągnęli lekcje z poprzedniego podejścia do dużej skali i wracają w wielkim stylu. Brawo panie Granek z zespołem.
  • Re: Noctiluca pociągnie XTPL? Autor: ~NC [217.153.90.*]
    XTPL to dobra firma i dobrze jej życzę - też mam akcje, ale po co piszesz bzdury o Noctiluce. NCL niedawno pojawiła sie na parkiecie i wszystko przed nimi. Już teraz mają relacje biznesowe z kilkunastoma firmami ze światowej czołówki. Trochę cierpliwości.
  • Re: Noctiluca pociągnie XTPL? Autor: ~Bossa [37.47.152.*]
    A ty po co trolujesz na forum XTPL na rzecze jakiejś noctiluce?
    Noctiluca skończy jako producent i dystrybutor emiterów do zastosowań gadżetowo reklamowych. I tyle. Zobaczysz za jakieś 2 lata. Xtpl za 2 lata będzie w serwisach branżowych Forbsach i innych Biznesinsiderach przedstawiana jako firma która osiągnęła sukces i z której technologi korzystają i korzystać będą największe firmy na świecie
    Po co atakujesz NCL skoro nic o nich nie wiesz? Daj sobie spokój. Samsung, LG, Apple czy Meta nie zajmują się produkcją byle jakich gadżetów i z byle kim nie podpisują umów. A to, że na efekty trzeba chwilę zaczekać, to chyba nie jest wielkie zaskoczenie. To polskie spółki i za obie warto trzymać kciuki.
  • Re: Noctiluca pociągnie XTPL? Autor: ~Bankrucik [77.65.37.*]
    Watęk o XTPL a wy próbujecie nam wcisnąc jakaś firemke ncl ZENADA
    LG testuje setki takich firm jak Noctiluca. Oni nie są nawet na etapie PoC i wątpię żeby tam przeszli. Przyszłość i duża stopa zwrotu z akcji jest tu, na XTPL
    To nie wątek NCL, więc nie chcę kontynuować tej dyskusji. Jestem też akcjonariuszem XTPL i gdybyś bez powodu nie atakował NCL, to bym nie reagował. Każdy może zajrzeć do jednego z raportów NCL żeby zobaczyć, że to mityczne LG jest tylko jedną z 16 wymienionych tam znanych firm (str 4 i 5). Swoją drogą z LG współpracują zarówno jeśli chodzi o emitery do napylania - PVD (niebieski - na który wszyscy czekają) jak i te do druku - dzięki którym panele OLED staną się znacznie prostsze i tańsze, a zapewne niedługo dojdzie jeszcze jedno pole współpracy, więc nie pisz, że to takie byle co. Po co krytykować, jak się nie zna tematu. Pozostańmy przy tym, że obie firmy są przyszłościowe i perspektywiczne. Wycena NCL jest śmieszna w stosunku do zagranicznej konkurencji. Cynora została kilka miesięcy temu przejęta przez Samsunga za kilkaset mln Euro.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/NOCTILUCA-Raport-miesieczny-za-pazdziernik-2022-roku-8438619.html
    Cynora miała bardzo dużą gamę patentów, Noctiluca ma jeden. Nawet chyba nie kontynucji zamówień z tą niby niemiecką firmą co to finalnie okazała się polską należącą do kolegi ludzi z Noctiluca. Za jakiś czas zrozumiesz ze to kapiszon
    Pisałem, że nie chcę kontynuować, ale Twój wpis pokazuje, że nie wiesz co się w spółce dzieje.

NCL ma jeden patent ale na całą rodzinę emiterów, a prawdopodobnie za chwilę będzie kolejny. Zresztą na tym etapie ważniejsze są umowy NDA/MTA/JDP a nie akademicka rywalizacja na to kto ma więcej złożonych patentów i jaki tytuł przed nazwiskiem.

Co do Inuru GmbH, to budują specjalną linię technologiczną pod NCL, więc nie pisz że nie ma kontynuacji. Będzie i to konkretna.

Cynora nie zrealizowała planów które sama sobie założyła, a i tak została wykupiona za grubą kasę. Jeśli tylko NCL uda się zrealizować wspólny projekt wdrożeniowy z którymś z wielkich graczy (Cynorze się to udało), to jest więcej niż prawdopodobne, że za kilka lat (albo i wcześniej) NCL zostanie wycofana z giełdy i przejęta za bardzo konkretną kwotę.

• Re: Noctiluca pociągnie XTPL? Autor: ~Obserwator [85.221.147.*]
    Powodzenia w czekaniu , na tą chwilę palicie gotówkę w takim tempie że za 6 miesięcy trzeba będzie się zastanowić skąd wziąć dalszą gotówkę do przepalania
    No i znowu. Po co komentować jeśli ktoś nie w temacie? Po co te złośliwości?

Noctiluca dopiero co dostała środki z niedawno zakończonej emisji a dodatkowo dostała dofinansowanie od swojej spółki matki Synthex Technology (której gro pracowników wywodzi się z Wydziału Chemii UMK w Toruniu). Kolejna emisja jest zaplanowana dopiero za około 1,5 roku przy przejściu spółki na główny parkiet i dopiero po zrealizowaniu kilku wdrożeń z dużymi partnerami.

Dodatkowo niedługo będą osiągać przychody z syntezy kontraktowej na zlecenie innych firm. W styczniu przeprowadzają się do nowego, bardzo dobrze wyposażonego labu.
  • Re: Noctiluca pociągnie XTPL? Autor: ~Król_Julian [146.70.85.*]
    Obserwator, to Ty "obserwujesz" od dłuższego czasu bez zrozumienia XTPL? Firma jest już neutralna gotówkowo (2022), a w 2023 bedzie na plusie nie tylko zysku netto (jak prognozuje zarząd), ale przepływów gotówkowych. Obserwuj dalej (choć od tego się niestety nie zarabia). Jeśli chcesz coś z tego zrozumieć (wiem, to nie jest łatwe), to włącz szare komórki, których z racji fokusu na "obserwacji" używasz oszczędnie.
    Obserwuje z idealnym rozumowaniem bo na XTPL mam już +50%, a odpowiedź tyczyła się jakiegoś NCL które jest gdzieś na etapie XTPL z przed dwóch lat palą gotówkę rowniutko co z tego wyjdzie to się okaże ale napewno nie w 2023 więc szkoda czasu tam siedzieć. W XTPL jestem już zapakowany na 100 zobaczymy co przyniesie nowy rok ale zapowiada się wkoncu ciekawie może nawet bardziej niż ciekawie
  • Re: Noctiluca pociągnie XTPL? Autor: ~Król_Julian [146.70.85.*]
    OK, to zwracam honor. Noctiluca to ciekawa spółka, ale na znacznie wcześniejszym etapie komercjalizacji niż XTPL. Na razie niestety ograniczają się głównie do puszczania ESPI o podpisaniu umów NDA. Uważam, że kiedyś, za parę lat, ich czas też może nadejść. Ale w międzyczasie czeka ich koniec okresu miodowego ("the honemoon is over"), kiedy to ESPI o następnym podpisanym NDA już nie wystarczy do utrzymanie kapitalizacji. Ja czekam na wycenę NCL w okolicach PLN 50 mln. W międzyczasie XTPL jest już "ready for prime time" i rewaluację w okolice PLN 500 mln cap.
    To po co Obserwator wypowiadasz się na temat cytuję "jakiegoś NCL" skoro nie masz o nim pojęcia? Odpuść sobie dalsze komentarze. Skup się na XTPL.

W mapie drogowej Noctiluca (podałem link wyżej) rozstrzygnięcie i rozpoczęcie wspólnego projektu wdrożeniowego z LG dotyczące niebieskiego emitera PVD 3 generacji (święty Graal rynku OLED na który wszyscy czekają, bo obecnie jest używany niebieski pierwszej generacji z wieloma wadami) jest planowane na drugą połowę 2023. To już niedługo. Jeśli dopracują ten emiter (a cały czas modyfikują go wedle uwag LG Display i wysyłają kolejne wersje do Korei) to będzie to dla spółki gigantyczny przełom. Nie twierdzę, że na pewno im się uda (bo zapewne nikt tego teraz nie wie) ale jeśli tak się stanie, to już za pół roku Noctiluca będzie w zupełnie innej rzeczywistości. Za pół roku, a nie za dwa lata. Noctiluca ma swoje laboratorium w Toruniu, na uniwersytecie KHU w Korei, na Tajwanie i w Niemczech. Pracuje dla nich profesor z KHU, którego wychowankowie pracują aktualnie w Samsungu, LG itp. To nie są amatorzy.
    Pytasz dlaczego odpowiadam ? Sami naganiacze na naszym forum na to "coś" więc po krótkiej analizie stwierdziłem to co stwierdziłem i temat ncl zamykam bo nie jest warty uwagi , wiem to z doświadczenia a dobrym przykładem było XTPL po debiucie aż do 2022 roku gdzieś coś konkretnego zaczyna wychodzić.
    Nie rozumiesz, że XTPL weszło na rynek z zupełnie nowym i unikalnym rozwiązaniem, które wcześniej nie było przez nikogo stosowane. To wymagało przekonania i nauczenia odbiorców, że takie rozwiązanie będzie im potrzebne i warto je kupić. To jest/był długi proces.

Noctiluca chce dostarczać emitery OLED 3 i 4 generacji (które są lub będą znacznie lepsze od tych dotychczas stosowanych) i można ich używać po niewielkich modyfikacjach na istniejących liniach produkcyjnych. To zasadnicza różnica. Nikogo nie trzeba do tego przekonywać, bo niewielkim kosztem dostaną znacznie lepszy efekt końcowy - lepsze kolory, mniejsze zużycie energii, brak wypalenia ekranu itp.

Ale jak piszesz o spółce której nie znasz, pogardliwie "to coś", to szkoda kontynuować tą dyskusję.
[x]
XTPL -3,06% 69,80 2025-11-07 16:15:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.