Rynek sie wystraszył danych marcowych o wystrzale popytu dlatego spadki W marcu dane, które napłynęły z rynku wydają się iść w poprzek rzeczywistości. W samym tylko trzecim miesiącu roku Polacy wystąpili bowiem o kredyty mieszkaniowe na kwotę około 19-20 miliardów złotych. Był to najwyższy wynik w historii – wyższy nawet niż w rekordowym dotychczas marcu 2021 roku, kiedy wystąpiliśmy o hipoteki o łącznej wartości 17-18 mld złotych (szacunki HRE Investments na podstawie danych BIK).
Może najwiekszy fundusz emerytalny na świecie Norgre Bank zwieksza udziały W zestawieniu na 31 grudnia 2021 go nie ma 1AT - Atal SA - Stooq ale juz w 1marca jest w portfelu Norge Bank
tak dla podsumowania na koniec 2021 1. Juroszek Investsments 31 914 610akcji tj. 82,44% 2. TFI, OFE 4 903 067 tj. 12,66% 3. Norge Bank 105 079 tj. 0,27% (tu mogą być drobne różnice, bo podali wycenę w USD na koniec 2021r i przeliczyłem) czyli duzi inwestorzy razem 36 922 756 tj. 95,37% W obrocie dla drobniejszych inwestorów pozostało 1 791 854 akcji tj. 4,63% Wydaje mi się jednak, że mały FF to jednak problem, szczególnie teraz na rynku spadającym i złych informacji dla sektora, bo trudno wyjść bez znaczącego ruchu na kursie. To jednak zdecydowanie spółka dywidendowa. I dlatego te podmioty finansowe tak ją wykupiły.
Ja bym Tu dodał jedna bardzo wazna rzecz dlaczego firma moze pozwolic sobie na wypłate 100% dywudendy Otóż Atal wypracował 331,2 mln zł zysku netto ale przepływ środków pieniężnych z działalności operacyjnej czyli wpływ gotówki do kasy firmy z działalności developerskiej to aż 684 mln zł Zadłużenie Atalu spadło do wieloletnich minimów - Obligacje.pl
Tak to daje stopę dywidendy 14% do dzisiejszego zamknięcia. Całkiem nieźle zważywszy że ostatnio obligacje też wykupywali. Ale zobaczymy co Walne ostatecznie zdecyduje
Decyzja bardzo słuszna bo teraz wysoka dywidenda powoduje tylko większe odcięcie bo wszyscy sprzedają szkoda tylko że prezesa nie dotrzymał słowa z konferencji za 3q 2021 że wypłaci 100% chociaż zapowiedział wtedy równocześnie że będzie to 6 zł ..Decyzja słuszna bo Atal zostawiając 100 mln gotówki będzie mógł budować wg harmonogramu utrzymując marzę na wysokim poziomie nie martwiąc się czy sprzedaż idzie czy nie bo ceny ciągle rosną im później rozpocznie sprzedaż tym wyższa cena mieszkań i marża Tak jak zrobił w 2020 nie szła sprzedaż w marcu to zawiesił 100 mln dywidendę dzięki temu mógł budować wg harmonogramu zostając wtedy na koniec roku z ofertą najwyższą na rynku 4,5 tys W 2021 sprzedaż ruszyła i Atal sprzedał ogromną ofertę osiągając rekord sprzedaży ale przy przy cenach o 15 % wyższych niż gdyby to robił w 2020 co naoewni zwiększyło marże i zyski dzięki temu zobaczymy w tym i przyszłym roku wysokie marże .Zatrzymanie 100 mln
Obecnie będzie miało wpływ znów na zyski 2024/ 2025 Oczywiście wyższa dywidenda spowodowałaby wyższy kurs ale trzeba by było niestety sprzedać a tak można spokojnie trzymać bo dobrze zarządzana spó łka
ja jestem jednak trochę zawiedziony. Miało być 100% zysku na dywidendę, a jest absolutne minimum z Polityki dywidendowej. Może patrząc na potencjał pojawi się dywidenda zaliczkowa za 2022.