• zmiana danych osobowych a bik Autor: agnieszkawa [83.3.56.*]
    W zeszłym roku zmieniłam nazwisko - wyszłam za mąż jednocześnie w związku z tym faktem nastąpiła zmiana dowodu osobistego.
    Wcześniej zaciagnłełam kredyt studencki - na stare nazwisko - który zacznę spłacać od VIII 2008.
    Obecnie zamierzamy ubiegać sie z mężem o kredyt mieszkaniowy. Pytanie moje jest następujące: jak aktualizować dane i czy bank w którym bedziemy ubiegac sie o kredyt mieszkaniowy uzyska raport z bik z adnotacją niezgodne dane?
    prosze o odpowiedz
  • Re: zmiana danych osobowych a bik Autor: maciej_duszczyk [195.66.88.*]
    Zmiana nazwiska związana ze zmianą stanu cywilnego nie powoduje niezgodności danych, w przpadku zapytania składanego przez bank.
    Należy jednak pamiętać, że dane znajdujące się w bazie BIK mogą być aktualizowane tylko i wyłącznie przez podmioty, które te dane przekazały do bazy BIK.
    W celu sprawdzenia swoich danych osobowych jakie znajdują się bazie BIK, należy przesłać pisemny wniosek.
    Odpowiednie formularze wniosków dostępne są pod adresem http://www.bik.pl/bik/wniosek.htm"

.

• Re: zmiana danych osobowych a bik Autor: mariposa23 [178.37.54.*]
    Właśnie dziś staraliśmy się wziąć towar na raty i decyzja była odmowna z powodu: niezgodności danych w BIK" , niedawno w związku ze ślubem mąż zmienił nazwisko,a w BIKu był jeszcze ze starym nazwiskiem. W bankach dane te były zmieniane. Więc wynika z tego,że BIK jest jedną z najważniejszych instytucji i każdą zmianę danych trzeba zgłaszać również i tam. Śmiechu warte, system miał pomagać w ocenie zdolności kredytowej klientów a tylko utrudnia życie
  • Re: zmiana danych osobowych a bik Autor: agnieszka_korzeniowska [195.66.88.*]
    Witam,
    Biro Informacji Kredytowej jest jedynie administratorem danych przekazywanych przez Banki i SKOK-i i jedynie one mogą przekazywać dane do BIK.
    Proszę więc o kontakt z kompetentną osobą w banku w celu zgłoszenia ewentualnych nieprawidłowości.
    pozdrawiam
    AG