wyniki w sumie już znaliśmy. Z tym ok to byłbym ostrożny bo cały wzrost zawdzięczamy pierwszemu półroczu. Tam były zyski. Niestety drugie półrocze to spory spadek zysków przy niemal takich samych przychodach czyli koszty wzrosły i musieli wziąć je na siebie. Pytanie co dalej czy uda im się przerzucić wzrost kosztów (bo w ich spadek przy ogólnej inflacji nie wierzę) czy też będziemy obserwować dalszy spadek bądź stabilizację zysków na poziomie z drugiego półrocza. Niemniej zarabiamy i jakąś dywidendę powinniśmy dostać bo kolejna maszyna póki co chyba nie powstanie.
firma pracuje na obrotach . Zapasy wzrosły o jakieś 15 mln względem końca poprzedniego roku. Kredyt wzrósł z ok 5 mln rok temu do 10,5 mln co moze wynikac ze sfinansowania zakupu materiałów do przodu. Maja też prawie 8 mln w kasie co znaczy ,że wycykali w 2 półroczu jakieś 30 mln gotówki.
Nie mówisz prawdy mówiąc, że całe zyski zawdzięczamy pierwszemu półroczu ponieważ w drugim półroczu zarobiliśmy > niż 50% tego co w pierwszym kwartale, czyli około 17 milionów podczas gdy w pierwszym~ 32mln. Aktualnie firma musi ustalić jakich cen Ma się trzymać, aby przy pełnym wykorzystaniu maszyny maksymalizować zysk jako masa zysku przy danych ilościach asortymentu.
Nigdzie nie napisałem że Całe zyski są z pierwszego półrocza. Może zabrakło słowa większość ale kontekst na to wskazywał bo w kolejnym zdaniu piszę o spadku Zysków w drugim półroczu. Rok ogólnie udany ale rekord zawdzięczamy I półroczu. I ten spadek budzi moje obawy. Zresztą piszą w raporcie że odnotowują spadek zainteresowania spunlace plus spory wzrost kosztów. I tego się obawiam. Zobaczymy już za miesiąc ale jak utrzymają wynik z poprzednich 2 kwartałów to wg mnie będzie to sukces choć kdk będzie spory spadek
Obawy związane w wysokim otwarciem rynku w Warszawie potwierdzają się. Zamiast spokojnej sesji byki same zafundowały sobie ,nieprzeciętnie celne strzały w rozchylone poślady, centralnie w samo kakało
Dami Bogus mam coraz większe obawy przed tymi wynikami za I kwartał... zeby nie było jak w merkatorze dzisiaj 286 mln zł rok temu a w tym 8.5 mln... rozumiem ze wyniki mogą byc gorsze ale żeby aż tak....
Bogus zgadzam się z toba ze może te 60 mln wroci ale kiedy by ewentualnie kurs polecial w dol to po sprzedaży miałbym pakiet No z 1/3 wiekszy a to juz coś....
Teoretycznie to jest możliwe . Sprzedasz i odkupisz jednak im kurs nizszy to wolumeny sa coraz mniejsze. Poza tym ten co steruje kursem to kupuje i sprzedaje non stop , więc nawet nie wiadomo jaki jest realny wolumen. Teraz w całym arkuszu stoi 1150 akcji na sprzedaż za 203 k pln . Czy to duzo i drogo ? W zeszłym tygodniu poszło 135 akcji a od poczatku roku 12k . Kurs po odcięciu dywidendy spadł na 144 w grudniu i tak sie buja licząc na to że znajdzie sie ktos kto sprzeda. Za kilka dni wyniki i bedzie wiadomo po gotówce w firmie czy bedzie dywidenda.