miało być merlin ale literówka przy rejestrowaniu domeny, kapli sie dopiero po 3 dniach jak juz cały apache2 był skonfigurowany i nie opłacało się na nowo tego programować bo to 3 dni roboty. Zrobili zebranie i uznali że lepiej uznać że morlin-commerce bedzie nową marką merline niż ustawiać na nowo całe apache2 i inne systemy na zaawansowanych VPS w chmurze na sieci rozproszonej.
Dopiero się uczymy i nie potrafimy zapodać strony gotowej tylko bazujemy na img że wracamy za parę dni
ciekawe czy poonformują że zaimplementowali system fail2ban bo jak to podają to będzie odcięcie takie systemy królują na giełdzie tego typu, tylko czekać na oficjalne info po uruchomieniu strony Coś czuję że mają te systemy na swoim pokładzie, mam nosa do takich spraw
Słyszałem że dziś to miały być prace nad poprawieniem bezpieczeństwa ale jest poslizg w takich sprawach więc jutro będzie wałkowany UFW i wszystkie porty bedą sprawdzane czy przepustowość jest odpowiednia na tak duży biznes.
certyfikaty na takim sklepie to podstawa, bezpieczeństwo się liczy zrobią im nalot anonymous i im dane z logowań wykradną a jak takie dane logowania są wykradzione to się nikt nie może zalogować, musimy być ostrzożni teraz zeby nie okazało się że cena szybko ruszy bez nas po wyjsciu na jaw prawdy o cerftyfikatach zabezpieczających sklep Merlin Grup i jego inwestorów
Cena nie chciała ruszyć bo podobno nie było informacji od dostawców certyfikatów ciągle pod górkę nam robią, chcą jaknajwiecej akcji odebrać grają z nami na czas, teraz to widzę czemu spółka nie podała informacji że maja rozmowy na temat tych usług zabezpieczających biznes. wg mnie inwestorzy powinni w takich prawach być na bieżąco Spółka gra nei fair, chcą akcje zebrać przed podaniem tych systemów światu.