Sam jestem ciekaw co wydrukują 27 kwietnia. Ostatni druk po 1,6 zł, jak teraz będzie niżej, to tamci mogą być lekko zniesmaczeni. Przypominam, że w każdej chwili może być info o wpłacie 30 mln zgodnie z umową. Nareszcie trochę emocji. A może będzie emisja z prawem poboru po 10 gr dla posiadaczy akcji 1:1 ? To by było coś!
Też liczę na prawo poboru tylko że 0,10 to raczej ciut zbyt optymistycznie i na pewno nie 1:1 bo by akcji brakło ale w grę wchodzi podniesienie kapitału zakładowego ( chyba że się mylę to proszę mnie sprostować ) a w tym przypadku wygląda to inaczej niż normalna emisja bo to opisuje kodeks spolek handlowych... tak czy inaczej szykują się zmiany i mam nadzieję że na lepsze
Nie będzie żadnego prawa poboru bo emisje są skierowane pod konretne podmioty wykładające grube mln euro... ewidentnie nie chcą kierować akcji w rynek a nawet nie dopuszczają jeszcze do obrotu ( pewnie chcą to zrobić z pompą jak wszystko dopną a nie teraz na groszówkach)... Nikt z nas do nowej emisji się nie dopcha... a kto wie czy najnowsza nie będzie pod umowe o dofinansowaniu ( nie pamiętam dokładnie ile to już było) 30-40mln euro i przejęcie też nowego podmiotu?
Może tak być jak piszesz tylko co innego emisja zwykła a co innego podniesienie kapitału zakładowego to regulują zupełnie inne przepisy... ten groszowy kurs obecnie nie ma żadnego znaczenia ale z tego co mi wiadomo i co pamiętam ale oczywiście mogę się mylić podniesienie kapitału zakładowego który wynosi mim 100 000 w wypadku spółek akcyjnych nie może odbyć się z pominięciem obecnycnych akcjonariuszy... a co do tego co pisał Mateusz że ci co obejmowali emisję poq,6 byli by pokrzywdzeni to nie do końca bo prawo na tanie akcje z prawa poboru dotyczy ich jak i pozostałych..tak czy inaczej nie da się nabyć pakietu akcji chyba że to pakiet 30 czy 100 a to zupełnie bez znaczenia jeżeli w grę wchodzi inwestor a nie ustawiacz kursu bez kasy