• Przed konferencją wynikową C/Z=3,5 C/WK = 0,55 stopa dywidendy 14,07% Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    PONIEDZIAŁEK, 4 KWIETNIA

12:00 - MARVIPOL - Konferencja wynikowa Spółki
    Wideokonferencja Marvipol Development poświęcona omówieniu wyników finansowych za 2021 rok oraz przedstawieniu planów Spółki.

W 2021 r. Marvipol przekazał 554 mieszkania !!
    W 2022 roku ... przekaże Moko Botanikę 1 i 2 Resztę Uniqe Tower i Apartamenty na Kłopotowskiego 11 policzmy:
    Uniqe Tower = 160 sprzedanych a nieprzekazanych lokali - budowa ukończona
    Moko Botanika 1 = 193 sprzedane i nieprzekazane lokale - budowa ukończona
    Kłopotowskiego 11 = 71 sprzedanych i nieprzekazanych apartamentów zakończenie budowy II kw. 2022
    Moko Botanika 2 = 290 sprzedanych a nieprzekazanych lokali - zakończenie budowy III kw. 2022
    Razem: 160+193+71+290 = 714 apartamentów i mieszkań

Jak widać nawet jak 714 mieszkań nie zdoła przekazać jakichś mieszkań w tym roku to i tak będzie dobrze !!
    Co do magazynów obecnie w budowie jest 5 magazynów jak rok temu które jak wiemy księgowane są wraz z postępem prac.
  • Re: Przed konferencją wynikową C/Z=3,5 C/WK = 0,55 stopa dywidendy 14,07 Autor: ~Robert [31.182.151.*]
    Po konferencji:
    C/Z=3,5 C/WK=0.55 stopa dywidendy 14,07%
    Taka to spółka i taki sentyment rynku do niej.
    Dla porównania Develia wynik netto 160mln kapitalizacja 1.5mld.
    Tu 95mln kapitalizacja 340mln - dramat
    Zysk mniejszy o 40% a kapitalizacja 5x.
  • Re: Przed konferencją wynikową C/Z=3,5 C/WK = 0,55 stopa dywidendy 14,07 Autor: ~Filozof [79.185.2.*]
    Może się mylę ale ten nienajlepszy sentyment do Marvipolu może być spowodowany bardzo złym postrzeganiem spółki BAH.Coś tak myślę że gdyby na BAH odbyła się jazda do 3-5 zł to i MARVIPOL zyskałby na wizerunku.Inwestoprzy często kupują spółki ze względu na głównego posiadacza.Fundamenty Marvipol ma niezłe-tylko sentyment do spółki słaby.
  • Re: Przed konferencją wynikową C/Z=3,5 C/WK = 0,55 stopa dywidendy 14,07 Autor: ~Robert [31.182.151.*]
    Osobiście też uważam że postrzeganie przez fundusze głównego akcjonariusza nie jest najlepsze.
    Co do jazdy na BAH to nie zgodzę się, miała ona by tylko i wyłącznie charakter spekulacyjny a nie fundamentalny i nie sądzę aby mogła zmienić postrzeganie mvp.
    Osobiście bardzo ubolewam nad propozycją podziału zysku.
    40 mln można przeznaczyć na skup akcji własnych np. po 10zł - 4mln względnie 4mln po 13zł.
    Oczywiście byłaby redukcja itd.
    Osoby, które chciałyby wyjść z inwestycji miałyby możliwość zamknięcia pozycji w dobrej cenie, nie tak jak na ostatnich sesjach wywalanie co sesja po kilkadziesiąt tysięcy i straszne męczenie akcjonariatu. Ostatni zjazd z 11 na 6.6 ewidentnie pokazuje, że jest silna presja podażowa a zachowanie marvipolu na tle rynku jest żenujące, jesteśmy jednym z najgorszych developerów - mam na myśli wycenę względem wskaźników.
    Szkoda bo spółka wydaje się być fajnie prowadzona, osiąga super wyniki tylko brak jej godnej wyceny (przynajmniej x2).
    Niestety na bananowej kupuje się Mabiony i inne cuda a nie spółki zdrowe fundamentalnie.
    Wystarczy popatrzeć na wycenę MLSYSTEM, DATAWALK c/z - kosmos!!!
  • Re: Przed konferencją wynikową C/Z=3,5 C/WK = 0,55 stopa dywidendy 14,07 Autor: ~Zakar [37.47.89.*]
    Wydaje mi się że to powinno sie teraz zmieniać w końcu to spolka ktora dobrze zarabia i zaczeła regularnie płacic dywidendy to powinno cos znaczyć przynaniej dla niektorych zarządzajacych funduszami.
    Powinno....
    Info o wynikach i dywidendzie jest już znane od kilku tygodni, reakcja rynku jest taka że z poziomu mułu i wodorostów unieśliśmy się na poziom dna! Dochodowa spółka nie jest w stanie nawet osiągnąć wyceny faktycznego swojego majątku!!!!
    W zeszłym roku wypłata 30 mln dywidendy nie utrzymała kursu nawet na 8 zł (0,5wk) - nikt praktycznie nie reinwestował, biorąc pod uwagę że ff na dziś to ok 9mln akcji x 8zł = 72mln zł, a wypłacona dywidenda to 40 mln zł nie potrafię zrozumieć kto to sprzedaje i dlaczego nikt tego nie kupuje?????
    Szczerze nie widzę żadnych podstaw dlaczego miałoby się tu coś zmienić (choć przyznam że tego nie ogarniam). Według oficjalnych danych Książek tego też nie sprzedaje (no chyba że zapomniał poinformować).
  • Re: Przed konferencją wynikową C/Z=3,5 C/WK = 0,55 stopa dywidendy 14,07 Autor: ~Zakar [37.47.89.*]
    No trudo ja to mam zachomikowane dla dywidendy nie wzrosnie wiecej trudno za dwa lata wezme 2 zł (zakladajac lekki wzrost w przyszlym roku) dywidendy netto co przy obecnej cenie 8 zł naprawde brzmi nieźle. Na dodatek polowa kasy zostaje w firmie na inwestycje. Jak dla mnie to dobra inwestycja, potrzymam sobie dłużej.
  • Re: Przed konferencją wynikową C/Z=3,5 C/WK = 0,55 stopa dywidendy 14,07 Autor: ~Novy [213.134.172.*]
    Skup akcji własnych jest dobry tylko dla prezesa.
    Mógłbyś rozwinąć?
    Nie bardzo rozumiem dlaczego dla prezesa jest dobry a dla nas możliwość sprzedaży akcji 30-50% wyżej nie?
  • Re: Przed konferencją wynikową C/Z=3,5 C/WK = 0,55 stopa dywidendy 14,07 Autor: ~Novy [213.134.172.*]
    https://gazetagieldowa.pl/edukacja/dywidendowy-skup-akcji/
    Ja osobiście wolę kasę na konto.
    Skoro spora dywidenda nie ruszyła kursem to skup nie ruszy na mvp.
  • Re: Przed konferencją wynikową C/Z=3,5 C/WK = 0,55 stopa dywidendy 14,07 Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Dnia 2022-04-03 o godz. 22:56 ~Novy napisał(a):
    > Ja osobiście wolę kasę na konto.
    > > Skoro spora dywidenda nie ruszyła kursem to skup nie ruszy na mvp.

Ja też wole kasę na konto. Nie mam zamiaru sprzedawać tych akcji prezesowi bo lubię mieć dobrą spółkę dywidendową a tych na GPW nie tak dużo. Prezes ma ponad 71% akcji po co ma mieć więcej jak nie chce ściągać spółki z GPW to nie potrzebuje skupować i umarzać akcji i tak ma pełną kontrolę. A i NN OFE też się łanie ustawił i otrzymuje dywidendy !! po trzech kolejnych latach wypłat powinny się zjawić kolejne fundusze.

https://strefainwestorow.pl/instrument/1098/dividends 
    Dzięki,

Ustaliliście, że dywidenda jest lepsza i warto mieć dobrą dywidendową spółkę w portfelu - zgoda.

To proszę wytłumaczcie dlaczego dobra, dywidendowa spółka jest wyceniana na takim poziomie?
    Nie mam nawet na myśli wk tylko C/Z
    Obecnie jest to jeden z najgorzej wycenianych developerów na rynku, potężny zysk jak i dywidenda a akcje wyceniane na 0,5wk i od roku ciągły zjazd, z wyjątkiem podbitki teraz z 6,6 na 8 po wynikach.
    Niestety na to pytanie nie ma latwej odpowiedzi... Ktos po prostu ma tych akcji za dużo i sprzedaje je tanio ? sądząc po obrotach ktore są teraz na poziomie ponad 50k sztuk dziennie na zbyt długi okres czasu mu nie wystarczy ?? Niestety nie wiem czemu robi to po tak niskim kursie, ale ktos tez te akcje odbiera w dużych ilosciach ostatnio.
  • Re: Przed konferencją wynikową C/Z=3,5 C/WK = 0,55 stopa dywidendy 14,07 Autor: ~Wilczatko [188.146.36.*]
    Panowie zauważcie że na dniówce mamy widoczna akumulację, najbliższy opór to okolice 10,50-11 zł wygląda na to że za niedługo może zostać przetestowany
[x]
MARVIPOL -1,58% 8,74 2025-10-10 09:30:38
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.