Patrząc na sytuacje geopolityczną postanowiłem ulokować kilka groszy jakiś czas temu w tą spółkę. Zadziwia mnie spokój na forum jaki tu panuje, rzadkie zjawisko na bankierze . A kurs sobie powolutku z dnia na dzień rośnie.
Bo czym tu się denerwować? Słońce dalej świeci. Photon ma biznes w relatywnie bezpiecznych krajach. Ceny energii rosną, a od kwietnia przełączają Węgry na ceny rynkowe. Portfolio elektrowni rośnie. Tylko sam biznes nie jest jakoś specjalnie dynamiczny, więc jeśli ktoś jest cierpliwy i bliska mu jest idea procentu składanego to spółka dla niego. Inaczej to można się tu zanudzić :)
Hah widzę właśnie, ale się wstrzeliłem z tym komentarzem. Już coś się w sumie szykowało, jak 45 przecieło, a teraz przebijamy długoterminową linię trendu spadkowego. No nic, moim zdaniem mocne ręcę wygrywają ze spekułą, a jak tu będzie zobaczymy.
Dnia 2022-04-01 o godz. 16:39 ~kuchcik77 napisał(a): > I am back:). > > Pracuja rosną to ze zyski sa mniejsze niz wydatki to...tak od ponad dekady ale ynwestujemy!
Both. Dalej wierzę w spółkę ale mam dalekie zastrzeżenia co do strategii Georga. Zadłużanie i ściąganie kasy na inwestycje szczególnie w sytuacji rosnących stóp procentowych, niezależnie od kraju.
Monetyzajca australiskich plantow jest dla mnie niezadawalająca.
Potencjalna ekspansja ryzykowna aczkolwiek jesli wszyscy sie na uurra rzucają na OZE, uprzednio blokujac budowy i inwestycje...hmm.
Zobaczymy
Wojna niestety zmienia i zmieniła m postrzeganie pewnych rzeczy. Przy przymusowym odejściu w przyśpieszonym tempie od paliw kopalnych dla takich spółek może być wielka szansa.
Nigdy nie wiadomo co przyniesie przyszłość. Tutaj do niedawna wydawało się, że spółka wpada w totalny marazm. A za chwilę okażę się że ceny energii polecą mocno w górę, madziary uwolnią ceny z farm zbudowanych z dotacji a embarga na gaz i ropę z ru doprowadzą cenę photona na bardzo wysokie poziomy. Sam trochę żałuję bo w piątek jak skoczyło to sprzedałem mały pakiecik. Ale trudno, może jeszcze ktoś wywali na niskim poziomie.
Wygląda na odwrócenie trendu na wzrostowy. Spadało jak od linijki w kanale 3 kwartały. Ciekawe jaki będzie raport za tydzień. Może pod niego ostatnio tak solidnie rośnie. Czas zacząć w końcu zarabiać z tych farm a przy dzisiejszych cenach energii nie może być źle.
Żadnego embarga na gaz i ropę nie będzie, kraje bałtyckie plus Polska to za mało. Cała IV rzesza musiałby wprowadzić embargo, żeby rosja to odczuła, tak to się tylko śmieją. Biznes jest ważniejszy dla niektórych, niż życie ludzkie.