nie mogę z tego typa co 1 akcją zwala kurs :) przecież nie może liczyć na to, że ktoś tu się zesra i odda - no chyba, że ci z akcjami co w prezencie dostali :)
Na moje oko, to jak nie będzie jakiegoś "odpisu aktualizacyjnego" (te w poprzednich kwartałach wynikały moim zdaniem z tego zwrotu partii towarów na przełomie 20 i 21), to z tych 8 mln z hakiem mogą wyjść jakieś 2 mln netto zysku.
w informacji z dnia 03.01.22 o szacunkowej sprzedaży za IVQ21 mamy: 12,1 mln PLN (bez magazynu), w raporcie za IV21 (skróc.RZiS)w przychodach mamy łącznie 13,8 z czego 1) przychody ze sprzedaży produktów to 8,6 mln (to jest produkcja własna?) 2) magazyn + 1,6 mln i 3) przychody ze sprzedaży towarów i materiałów + 3,5 mln. Razem 13,8 mln PLN.
Jeśli produkcja własna to te 8,6 mln to teraz idziemy do dzisiejszego komunikatu i mamy 7,6 mln PLN z produktów własnych
Tak, te 8,6 kwartał temu i 7,6 teraz to produkcja własna.
Wyniki 4 kwartału obciążały przeterminowane produkty i program motywacyjny. Teraz tego drugiego na pewno nie ma, liczę, że pierwszego nie będzie. Poza tym nie wiem jak będzie wyglądało teraz opodatkowanie - ze względu na inwestycje w strefie miało być zwolnienie z CIT.
w takim razie jest dobrze, bo spadek na produkcji własnej to 11%, a komunikat tak napisany, że aż sprzedawać się może komuś zechcieć a na bank nie kupować :)
a co do tego co piszesz (CIT, program) to jeszcze lepiej :)
W ramach podbudowania nastroju zajrzyj proszę do raportu np. za 2 kwartał ubiegłego roku i zobacz jaki zysk wykręcili z 9 mln sprzedaży. A tam były odpisy na program motywacyjny.
Zobaczymy, jak tu będzie się rozwijała sprzedaż, ale moim zdaniem kolejny milion w kwartale da coś rzędu 500-600 tys. zysku, a kolejne miliony będą miały jeszcze lepszy wskaźnik.
Wyobraź sobie też co się stanie, jeśli to zamówienie zapowiadane od półtora roku jednak wejdzie i podkręci sprzedaż chociażby o 6 mln na kwartał. Niech z tego będzie nawet 400 tys. z miliona, bo to duży kontrakt i z ceny się schodzi, ale to byłaby petarda. Oczywiście milczenie w tej sprawie nie jest pozytywne, ale sprawa póki co (przynajmniej do wzmianki w którymś raporcie za 3 tygodnie) nie umarła.
No i w jakimś celu pan Aleksander kupuje (czy jak kto woli - ostatnio uśrednia).
No zobaczymy, obawiam się, że szał na ten kontrakt już minął, na Biomaximie nawet kontrakt rządowy na 100mln zł zrobił raptem szybki strzał na 40 z 22/23 i już kurs wrócił do bazy. Mógłbym się mylić, ale ja czarno to chyba widzę ...