MFO to spółka prywatna czy publiczna? Wynagrodzenie Zarządu szokuje. Czekam na rekomendację Zarządu odnośnie dywidendy, bo przy takim uposażeniu mam wiele wątpliwości. Prezesi znacznie większych spółek generujących dużo większe przychody mogą tylko pomarzyć o takich gażach. W spółkach publicznych liczy się udział kapitałowy i proporcjonalny w zyskach a nie wypłacanie sobie quasi dywidendy w formie premii pomijając pozostałych udziałowców. Dywidenda zdecyduje o dalszych losach spółki tzn. czy będzie zaliczona do publicznych czy prywatnych? Dla inwestorów to jest sprawa zasadnicza.
Mam nadzieję że potrafią liczyć i zmienią podejście Przy wypłacie premii oddają obecnie 32% dochodowego plus 9% składki zdrowotnej a przy dywidendzie 19% Tak więc przy premii powyżej 2 mln różnica jest znacząca.
Zarząd MFO od lat ma ustalony system wynagrodzeń powiązany z wynikami.
Także życzę Zarządowi w 2022 r. jeszcze wyzszych premii od tych otrzymanych za 2021 r.
Mamy dwa tygodnie bez lockup’u, zobaczymy czy Zarząd wykorzysta ten okres do dalszego nabywania akcji.
Cena ta wynika z tego że muszą na własny koszt usunąć budynki, fundamenty, ogrodzenia, zbiorniki, komin metalowy. Jest dużo pracy z uprzątnięciem terenu. Ja słyszałem mniejszą cenę.
W bilansie porównując 30.09 i 31.12 wartość gruntów które oczywiscie nie są amortyzowane widnieją wartości odpowiednio 5 mln zł i 12,5 mln zł.
Chyba ze kupili w tym czasie jeszcze jakieś inne grunty to cena byłaby niższa.
W kwietniu zakładam ze poznamy strategię, szacunkowe wyniki za 1 kw oraz zwołanie ZWZA wraz z propozycja dywidendy.
Także sporo istotnych informacji w krótkim odstępie czasowym.
Fakt jest taki źe kupili w świetnej lokalizacji za dobrą cenę.No i dalsze zakupy prezesa za taką cenę , przecież mógł kupować taniej.Tak również jak RafalZ czekam niecierpliwie na te informację!!!
Cieszy ze ten grunt niemal natychmiastowo zaczal być wykorzystywany. Na pewno dostawa koleją oznacza znacznie niższe koszty.
Zarząd nie mógł kupowac taniej bo był 30-dniowy okres zamkniety.
Do 14 kwietnia jest otwarty, potem kolejne 30 dni do raportu bez zakupów.
Realna strategia, 4 zł dywidendy oraz bardzo mocne wynikowo pierwsze półrocze 2022 r. Tego od spółki jako inwestor oczekuję.
Byłem dziś na placu i już nie ma dwóch budynków kotłowni ,metalowego komina i ogrodzeń.No i była nowa dostawa stali. Tym razem z Arcelor Mittal w ilości 70szt kazda o wadze 10 ton