Cześć
Ile trzeba mieć akcji żeby pojechać na zwykłe walne zgromadzenie które odbywa się przeważnie w czerwcu?
Jak ktoś posiada 2k akcji to może podejść sobie do ich siedziby na to spotkanie i zaproponować głosowanie nad wypłatą dywidendy ? Pochodzę z Wrocka i w sumie mógł bym iść się zapytać skoro spółka milczy i ewentualnie zaproponować głosowanie nad tym tematem, tylko nie wiem czy mogę w ogóle xD
chcesz pobudzić forum??? na walne wystarczy Ci nawet jedna akcja tylko chęć udziału musisz zarejestrować przynajmniej dwa tygodnie przed walnym w swoim biurze maklerskim ( za opłatą lub bez zależy od biura ) nawet posiadając akcje nie masz prawa głosu przychodząc z ulicy
Dzięki za odpowiedz, a mogę zaproponować np to aby poddano w ogóle pod głosowanie wypłatę dywidendy ?
Rozumiem że ja nie mogę oddać głosu ale zaproponować i żeby zarząd zagłosował to już mogę ?
projekty uchwał i porządek obrad są publikowane w momencie ogłoszenia o zwołaniu ZWZ jeżeli takiej uchwały nie będzie w porządku obrad może zostać on rozszerzony tylko za zgodą większości uczestników ZWZ a tam dominujący głos będzie należał do PGE jeżeli nie zapiszesz się na walne to nie będziesz miał takiego prawa na tą chwile istotna będzie rekomendacja zarzadu i rady nadzorczej bo to w głównej mierze nominaci PGE i pewnie swoje stanowisko wcześniej skonsultują z PGE
dzięki za wyjaśnienie, no nic skontaktuje się z KGN dopytam kiedy mają posiedzenie i się zapiszę na obrady, jak nie będzie tego w porządku obrad to zapytam czy nie chcą włączyć wniosku o wypłatę dywidendy do porządku obrad na ZWZ, jak jednogłośnie to odrzucą jest też to jakaś informacja, że nie są zainteresowani, a jak chociaż pojawi się jakaś debata to się dowiem przynajmniej jakie nastroje panują odnośnie tego tematu
na wiele nie licz kolejny dzień widać że jakiś grubas próbuje wyjść pewnie ma już swoje przemyślenia o dywidendzie a bardziej jej braku czekam na lepsze czasy
O ile pamiętam spółka zapowiedziała przerwę w wypłacie dywidendy na - / chyba było o trzech latach/ inwestycje wzrosty ją ominęły spadła też nie tak dużo myślę ,że jako długoterminowa inwestycja się sprawdzi , wychodzić po tej cenie uważam nie ma sensu , czasami dokupuje . Kiedyś przyjdzie na nią czas. Chyba ,że będą chcieli wykupić ,ale na złą wycenę fundusze się nie zgodzą. strasznie niska płynność do grania się nie nadaje. .
Czemu się nie nadaje ? Ja osobiście mam wrażenie że taka płynność i spreedy to właśnie idealne miejsce żeby jako już sredni inwestor albo mała grupa regularnie skakać między kursem i łapać po +1 - +2%
Powiem nawet że jestem dość mocno przekonany że na kgn dokładnie to się dzieje