• rozwodnienie kapitału Autor: ~qqq [85.232.249.*]
    nie wiem skąd ten entuzjazm na początku sesji. Przecież dochodzi do rozwodnienia kapitału po cenie dużo niższej niż obecna na giełdzie. Wymogi kapitałowe dla depozytariusza są bardzo wysokie, co oznacza zapewne w przyszłości dalsze emisje akcji.
  • Re: rozwodnienie kapitału Autor: ~qqq [85.232.249.*]
    dodam jeszcze że wartość księgowa na akcję po 3 kw. (dane skonsolidowane) to 3,93 zł a oni puszczają emisję po 2,5. Skandal.
  • Re: rozwodnienie kapitału Autor: ~obserwator82 [31.42.0.*]
    umowę o wykonywanie funkcji depozytariusza funduszu inwestycyjnego zamkniętego można zawrzeć również z firmą inwestycyjną (uprawnioną do wykonywania czynności, o których mowa w art. 69 działalność maklerska ust. 4 pkt 1 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi), jeżeli jej kapitał założycielski wynosi równowartość w złotych min. 730 tys. euro.

co do potrzebnych kapitałów - takie info znalazłem
    to jest minimalny kapitał, żeby w ogóle móc rozpocząć działalność i uzyskać zgodę. Wymogi kapitałowe zależą m.in. od wartości przechowywanych aktywów i są regulowane na poziomie EU (tzw CRR).

https://www.eba.europa.eu/regulation-and-policy/single-rulebook/interactive-single-rulebook/504

Dlatego tą działalnością zajmują się w Polsce głównie banki, bo ich stać na spełnienie tych wymogów. Z niebankowych custodianów to na polskim rynku jest na razie obecny Q-securities (który nie spełnia wymogów kapitałowych), a teraz również NWAI i INC. Tylko pytanie czy tych maluchów na to stać.

to spójrzmy na to z innej strony - jeśli nie ma dużej konkurencji bo wymogi są wysokie to pytanie czy nie będzie to dość dochodowe - stały zysk .

zgodnie z regulacjami biuro maklerskie może być custodianem tylko i wyłącznie dla funduszy zamkniętych, więc INC nie pozyska żadnego TFI z funduszami otwartymi (tu monopol mają banki) a to jest największa część rynku
    Prezes od początku mówił o funduszach zamknietych - to nie jest zaskoczenie .
    Odnoszac sie do Twojego wpisu , iż kapitały wymagane są uzaleznione od aktywów funduszy - to jest logiczne - czym wiecej klientow i wiecej aktywow tym musi byc wieksze zabezpieczenie . Rynek musi to wycenic odpowiednio jesli chodzi o cene za taka usluge jesli są tak wysokie wymagania .
    Nastepuje dywersyfikacja przychodow o kolejny czynnik - dla mnie to na plus a że robia jakims inwestorom emisje po 2,5 zł to niestety zawsze my drobni bedziemy w jakims sensie stratni :(
  • Re: rozwodnienie kapitału Autor: ~Yinwestor [5.173.147.*]
    Z tego co wyczytałem to umowa inwestycyjna ma być na 800 tysięcy akcji więc zostaje 450 tysięcy akcji po 2.50 i to może pójść w rynek czy mam racje?
    po to kurs był tak nisko sprowadzony by objąć właśnie po niskiej cenie - Ci dwaj inwestorzy zamiast kupować na rynku to zrzucili cene nisko i dzisiaj obejma 800 tys sztuk po 2,5 zł
[x]
INC -0,31% 1,59 2026-05-22 16:12:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.