Spółka w której prezes Folta ma 20% udziałów podpisała znaczącą umowę ze SP i kurs wystrzelił dzisiaj 37%. Wierzę że niedługo i na nas przyjdzie czas! Chociaż można się nieco zniecierpliwić obecnym marazmem :)
To na pewno w przyszłości nie zaszkodzi :),
ale to nie determinuje długoterminowej wartości TIM-u. Kluczowa jest najszersza oferta na rynku, najlepsza dostępność towaru i logistyka, nowoczesny i wygodny model sprzedaży - i w związku z tym cały czas rosnąca liczba klientów. No i wysoka rentowność dzięki powyższemu.
Do tego druga noga 3LP, która rozwija się ekspresowo, wchodzi niedługo na giełdę.
A na teraz - jak TIM pokaże sprzedaż za marzec - to szczęka wszystkim opadnie.
Solo - z dużą sprzedażą możesz mieć rację, bo ssanie na rynku budowlanym jest potworne, każdy bierze co jest i nie ważne na cenę, bo: a) inflacja b) konieczność realizacji zadania w terminie c) skutki wojny więc jak TIM mam pełne półki to może podnosić cenę a i tak mu kupią ... pytanie co będzie dalej, bo stali np na rynku brakuje (wiem to inny asortyment niż ma TIM, ale pytanie jak z miedzią itd itp
Jednak to co piszą tu ostatnio że 36 to jakiś opór ... to za chwilę na początku kwietnia włożymy miedzy bajki, bo wrócimy raz dwa ponad 40, a potem ... ;) któż to wie, co będzie potem ...
Oczywiście wiecznie nie będzie mega ssania na rynku - wróci normalność, a może nawet jakieś obniżenie popytu przez chwilę, bo Ci co teraz kupią to będą mieli zapas. Ale:
1. Co zarobione to zarobione i TIM skorzysta bardzo
2. Pozycja TIM-u na rynku się wzmoci, a to najistotniejsze długoterminowo
3. Ceny już raczej nie spadną, więc nawet jak wolumen wyhamuje to i tak będzie można dobrze zarabiać. Duża inflacja / wzrost cen produktów firmom typu TIM nabija portfel
Więc myślę że TIM jest coraz lepszą maszynką do zarabiania kasy, a teraz jeszcze dodatkowo zgarnie po prostu extra "wiosenny" bonus.