Dywidenda jest za poprzedni rok. Więc powinna być. Pytanie jest ile? A ten rok zaczyna się niestety dalszym spadkiem zysku. Ale zysk jest. Dalej nie mogą podnieść cen jak widać. Chyba prezes dostał za wysoka podwyżkę i stracił motywację:-/
przy takich wynikach na innych spółkach kurs oscylowałby przy dużych obrotach z minus 10% może 13 % z dużą podażą akcji tutaj jak było widać 270 akcji tylko poleciało... moim zdaniem wyniki są już w cenie... :) za I kwartał. Poza tym ktoś jednak te 210 akcji po 130 zł wystawił. Nadmieniam, że kurs 128 zł był w chwili wybuchu wojny na Ukrainie i zaczął powoli się odbijać.
Wyniki sa 4 razy lepsze niż za Kaczmarka . Wtedy przy rocznych wynikach rzedu ponad 5 mln wypłacali 3,00- 3,30 dywidendy a kurs był w okolicach 35 i tylko dlatego że Lentex nie pozwalał na wzrosty by wykupić za grosze akcje w posiadaniu Pocztyliona. Co do dywidendy to zalezy ile maja gotówki na kontach . To jest kluczowy parametr.
Boguś mnie interesuje 10 zł netto dywidendy rok rocznie na akcje i mnie to w pełni zadowoli... jeszcze do tego szczęścia przy tych wynikach będzie brakowało... troszkę grosza....
Mieli 10 mln kredytów na koniec roku i prawie 8 mln gotówki. Teraz kluczowe jest jak wygladaja te parametry na dziś . Przy 57,5 mln sprzedazy zysk powien byc przynajmniej 15 mln . Nie chcę mi sie wierzyć ,ze zeszli na mniej niż 10% marży Kiedy od lat jechali na ponad 30%.
Marzę mają niemal jak na starej maszynie. Jeśli dobrze pamiętam to mają 2 odbiorców na niemal połowę produkcji. Muszą zacząć przerzucać wzrost własnych kosztów na odbiorców. A to widać trudne w sytuacji mniejszego popytu. A o sytuacji obecnej/w drugim kwartale wg mnie sugestią będzie propozycja dywidendy i jej wysokość. Zobaczymy. Obecnie to już raczej nic innego nie pozostaje jak tylko czekać.
I pomyśleć że nie tak dawno finveco płaciło za akcję ponad 200zl mając pełna wiedzę nt spółki...
To niestety nie jest takie proste, tym samym tokiem idąc jak spółka ma 100% większy zysk to powinna jeszcze raz tyle kosztować a wielu przypadkach tak nie ma - patrz choćby na Mirbud.