Dnia 2022-03-23 o godz. 21:00 ~xyz napisał(a): > bo jak wybuchnie w Polsce Inflacja ponad 15% to niewyrobia sie ze sprzedaza zlota z obecnych punktow ;)
Od dawna nic nie robią w tej kwestii tylko jakieś ściemy jak z oddziałem Kielce gdzie się chwalili nowym oddziałem a tak naprawdę po prostu zmienili lokalizację. Najlepsze lata dla branży przespane ale wy dalej wychwalajcie bo dostali jakąś Antylopę Biznesu itp. "sukcesy"
Co Ty gadasz wyniki caly czas rosna 2021 lepszy niz 2020 ktory byl benchmarkiem teraz Q1 2022 dzieki wojnie bedzie swietny obstawiam osobiscie rekordowy wynik w historii spolki...inflacja rosnie bedzie ucieczka od gotowki masowa to tylko kwestia czasu ...wazne zeby byc na to przygotowanym dlatego mowie ze wiecej oddzialow by sie przydalo aczkolwiek 13 punktow + sprzedaz online tez nie jest zle...aczkolwiek wolalbym zeby ladowali z 20 topowych miast w PL + sprzedaz online bo lud bedzie walil w punkty...niektorzy jeszcze licza ze rzad wygra z inflacja...albo ze sama z siebie spadnie...niestety inflacja jest czyms takim ze sama z siebie nie spada...poprostu wystarczy popatrzec na ceny producenckie w krajach europejskich ktore wrzucalem w innych wpisach Niemcy 25,9% Wlochy 32,9% to sa jakies absurdalne kosmosy...to bedzie przerzucane na konsumentow...to kwestia kilku miesiecy...galopada cen powoduje brak zaufania do pieniadza i wtedy ....dopiero wtedy nastapi prawdziwy boom na zlocie . Przeczytaj sobie jakas ksiazke do ekonomii z lat 90 (gdy jeszcze prawde pisali) to sie dowiesz +10% inflacja to jest tzw. Inflacja Galopujaca. To jest normalnie w podreczniku ekonomii wowczas wystepuja takie zjawiska jak spirala cenowo placowa oraz nastepuje brak zaufania do pieniadza...a chec przechodzenia do wymiany towarowej na zasadzie towar za towar oraz wzrost wartosci metali szlachetnych. Takie rzeczy pisza jak wol w podrecznikach do ekonomii z lat 90 zachecam do lektur ;)
zdarzyl caly czas jest tanio co to jest 131 PLN w swietle ATH na poziomie 214 PLN i takiej inflacji jak idzie xD ....wiesz mi tu bardziej sie bedzie liczylo kto gdzie sprzeda niz czy kupil po 100 czy po 120 czy po 130 czy po 160....przyklad ktos moze miec kupione po 115 no i co z tego jak sie wysypie po 150? zarobi 30% czyli minus inflacja jakies 15% realnie....po tyle ja to sie nawet nie schylam z drugiej strony moze ktos kupic po 140 PLN sprzedac po 210 PLN i ma 50% zarobku minus inflacja 35% realnie a wiec ponad 2 razy wiecej od tego pierwszego co jest podniecony ze ma srednia 115.....na mocnych fundamentalnie papierach na ktorych sie zaczyna gigatrend wzrostowy duzo bardziej sie liczy cena sprzedazy by odciagac ta decyzje w trendzie jak najdluzej zeby za szybko sobie zysku nie sciac... tu to bedzie duzo wazniejsze niz to czy ktos ma za 107 czy za 115 czy za 140 tak poprostu jest przy megatrendach ze wazniejsze jest to zeby nie polakomic sie na ochlapy za szybko....to jest walka z soba zeby nie cashowac sie za wczesnie i odwlekac ta decyzje....wrecz polecam wowczas nie zagladanie na notowania w trakcie sesji zeby nie kusil sell....tylko logowanie sie po sesjach zeby nie moc sprzedac....ja tak robilem juz na paru podmiotach bardzo dobrze na tym wyszedlem....najlepiej chyba na Creepy Jar tam przetrzymalem pozycje z poziomu wejscia ok. 300 PLN do ok. 1200 PLN cena sprzedazy....a byli tacy co kupowali po 150 czy 200 pytanie czy utrzymali pozycje na 400% stopy zwrotu ?! smiem watpic....Bo to jest duzo trudniejsze niz tanio kupic. Tu wygra ten co bedzie wstanie utrzymac zyskowna pozycje i scashuje sie dopiero w momencie odwrocenia trendu na globalnej inflacji ...A kiedy to bedzie ?! nie wiem....moze byc za 3 miesiace moze byc za pol roku...a moze byc za 3 lata.....takze tego...ja jestem do tej spolki bardzo byczo nastawiony poki co nie widze zadnych zagrozen dla trendu wzrostowego... baaa to nawet powinno rosnac jak wall street i gpw sie zawali....bo zloto zyskuje jak jest strach...wiec w to mi graj ;)
i tu się zgadzam, zwróć uwagę na wykańczającą się formację "cup and handle" na złocie - następny przystanek po wybiciu ATH moim zdaniem 3000$ za uncję, na MNS wtedy może być 400 zł/akcję
Prezes mówił w webinarze o 2-3, max 4-5 oddziałach do otwarcia jeszcze w tym roku. Na razie jest pierwszy. Pewnie 2-3 jeszcze realnie dojdą, tak bym zakładał. mają za co na pewno je otwierać. Ale dalej jestem ciekaw poziomu dywidendy, czy dobrze wyliczałem, no i w marcu przydałoby się, żeby jeszcze weszła polityka dywidendowa. Wciąż jest tanio, a ja raptem tydzień temu dobrałem po 124 i już dycha wyżej :).
No patrzac po stolicach wojewodztw to jeszcze powinni zalozyc w Olsztynie , Opolu i Szczecinie... osobiscie z tej trojki najwiecej sobie obiecuje po Szczecinie bo najwieksze miasto. Dawaj Jaro Zoledowski dawaj pora na ekspansje tak do polowy roku bo osobiscie czerwiec/lipiec uwazam ze zacznie sie juz mega boom na zloto....juz wiadomo ze jest no ale osobiscie mysle ze w polowie roku i cena dolarowa bedzie na ATH i inflacja w PL bedzie +12% wiec ludzie beda walili drzwiami i oknami zeby wymienic papierki na zloto
A czemu mysle ze w polowie roku bedzie nowe ATH na zlocie ?! Mysle ze po drugiej podwyzce stop procentowych w USA ktora bedzie miala miejsce 4 maja 2022 i moze to byc nawet 50 punktow bazowych niektorzy przejrza na oczy i sie zaczna bac zalamania na gieldach nastapi ucieczka do bezpiecznych aktywow w tym do zlota...bo w cashu nie ma sensu siedziec ze wzgledu na szalejaca inflacje i nawet maly ruch tego kapitalu w GOLDA wywola wzrosty skutkujace ATH bo rynek zlota jest duzo mniejszy niz rynek gieldowy...a to bedzie tak jakby mobidiki chcieli zaczac plywac w kaluzy sila rzeczy wiwinduja ceny....do tego sytuacja na swiecie uwazam ze nadal bedzie sie utrzymywac szalejaca inflacja a sytuacja wrecz sie bedzie zaogniac jesli chodzi o konflikt (moze chiny wkrocza do akcji) kto to wie...