Nie podobają mi się działania strategiczne spółki, o czym wielokrotnie tutaj pisałem. Ale trzeba przyznać, że liczby wykręcają niesamowite! Kurs jest co najmniej jednokrotnie niedoszacowany, uczciwa wycena to min. 70 zł za akcję. Moim zdaniem pozostaje tylko zbierać i czekać aż pewnego dni to odpali.
No i napiszą, że firma nie wykorzystała szansy.... bo za mało zarobiła. Trudno. Przeczekam smętne pie...enie. Mam średnią 48 zł. I duży worek papiera...
Chyba nikt nie będzie mówił, że firma mało zarobiła, bo zarobiła prawie dokładnie tyle, ile założyła w prognozie Ipopema, czyli ponad 6 mln zysku.
A więc ta ostatnia rekomendacja 115zł za akcję powinna być aktualna.
To co jest nowego w raporcie to deklaracja przeznaczenia "do 6 mln" na rozwój sieci paczkomatów. Czyli z jednej strony dywidendy raczej nie będzie.
Ale z drugiej - w obecnych czasach dużej inflacji najgorszym aktywem jest gotówka, więc po co wypłacać dywidendę w gotówce, która traci wartość, jak można to zainwestować w coś trwałego i przynoszącego zyski.
Inpost dzisiaj dał komunikat o podwyżkach cen swoich usług. Może PointPack też wkrótce podniesie ceny, co przełoży się na przychody i zyski.
Przy mobilizacji funduszy i podprogowych akcjonariuszy byłoby to możliwe ale to tylko teoria. Nie bardzo widzę jak ta spółka ma rosnąć chyba tylko wyjście za granicę by pomogło, na rynku krajowym sieć jest spora, a własną sieć automatów to wielkie koszty. Najważniejsze, że załodze wypłaty rosną, akcjonariuszom nie musza