100 milionów / 4 lata to rocznie daje 25 baniek . Akcji jest ponad 6 milionów , to gdzie Ci tu daje 4-5 zł na akcje , nie wprowadzaj w błąd ludzi .Co nie zmienia faktu że umowa super .
W najbliższych tygodniach powinniśmy mieć kolejne cenotwórcze infa. Wyniki za 1 kwartał (spodziewam się szacunków w kwietniu), a później dywidenda (przy utrzymaniu polityki dywidendowej powinno być 1,50 zł na akcję). W zasadzie kurs powinien kierować się powoli powyżej 15 zł.
A tymczasem celowo uwalanie kursu trwa w najlepsze, tyle tylko, że na wyższych obrotach. Mam nadzieję, że spółka postawi sobie za cel przenieść spółkę na główny parkiet jeszcze w tym roku, bo inaczej spółdzielnia, która uparła się na gnojenie tej spółki, nie odpuści.
Smutna rzeczywistość polskiego banana. Zgnoją każdą dobrą i rozwijającą się spółkę. Zanim osiągnie choć trochę sprawiedliwą wycenę to ktoś ją dusi w zarodku...
Nie wiem, czy tu jest kwestia celowego zaniżania, czy kręcenia kółek. Przecież jak ktoś aktywnie gra i ma środki, to na kręceniu kółek tutaj można kilkadziesiąt % do przodu wyciągnąć w ciągu miesiąca, licząc taki marazm od kilku miesięcy, ktoś mógł może być kilkaset % do przodu w ciągu roku (wprawdzie kwoty nie jakieś kosmiczne, ze względu na wolumen, ale zawsze)
Pewnie skończy się jak zwykle - zamiast powolnego miarowego wzrostu będzie duży skok w dwie-trzy sesje, będą się dziać cua, górne widły itp, a potem znowu spadek do bazy.
ciąży, że nadal spółka jest na NC. Przejście na parkiet główny dałoby większą możliwość wejścia do akcjonariatu instytucjonalnych. A tak brakuje paliwa pod dalsze wzrosty.
@Pablo - to chyba nie jest dobra spółka pod kółka. Osoba tak grająca sama by ciągnęła kurs w górę i dół. Obroty średnie mamy po ile - 20k zł, 30k zł dziennie?
Ogólnie odnoszę wrażenie, że komunikacja zarządu z akcjonariuszami poprawiła się. Kiedyś to tylko były espi z raportami, a teraz można liczyć na coś więcej.
Dnia 2022-03-17 o godz. 14:39 ~Mopik napisał(a): > Oho… espi. Wszystko ładnie ale ktoś kto nie potrafi czytać ze zrozumieniem zaraz sprzeda ze strachu.
No a wg Ciebie jak odczytywać to espi? Moim zdaniem kompletnie neutralne, ale rozumiem, że wg Ciebie przeważają plusy?
Neutralne oczywiście ale od razu po espi posypało sie kilka pakietów na Sell. Są osoby które po przeczytaniu sformułowania „obniżenie wyników finansowych”, nieważne w jakim to kontekście, wycofują się. Ja bym to espi troszkę inaczej napisał :)
Sawki frachtowe i tak są o wiele wyższe niż rok temu przy pierwszym kwartale ,wiec pewnie wyniki będą pobite za ten kwartał ,kwestia tego co będzie później .
W mojej opinii gdyby w spółce działo się źle w związku z wojną, to wydźwięk tego komunikatu byłby zgoła inny i pewnie dowiedzielibyśmy się o tym od spółki szybciej. Ja odczytuję komunikat jako trochę zabezpieczenie się przed tym gdyby się coś wysypało nieoczekiwanego - wtedy mają podkładkę w postaci tego espi.
A tak to dowiadujemy się, że (i) nie ma wielkich braków kadrowych (ii) nie ma wielkiej współpracy z Ukrainą i Rosją.
Największe zagrożenie upatruje się w różnicach kursowych plus stawce za fracht. I tego trochę nie rozumiem:
Co do waluty, z raportu rocznego: ATC Cargo S.A. dokonuje zakupu usług od armatorów i agentów zagranicznych oraz otrzymuje należności w walutach obcych od kontrahentów krajowych i zagranicznych. Aby ograniczyć ryzyko walutowe Spółka stosuje transakcje zabezpieczające (forward), których celem jest ograniczenie ryzyka zmiany kursu walutowego na zawartym kontrakcie sprzedaży w walucie obcej. Spółka zabezpiecza pozycję netto, tzn. różnicę pomiędzy wystawionymi w walucie obcej fakturami sprzedaży, a fakturami zakupu.
Czy to nie jest tak, że jak spółka rozlicza się w obie strony (sprzedaje, kupuje) w walucie, to ten aspekt jest dla niej "w miarę" neutralny?
Co do stawek za fracht - przecież utrzymuje się ona na bardzo wysokim poziomie cały czas. Do rekordów trochę brakuje, ale chyba nie ma powodów do narzekań...?