• własnie jestem na spotkaniu z KNF-u Autor: ~knf [5.172.255.*]
    Opisuje kazus naszej spólki IDH (nie podaje na razie nazwy) . Dodam tylko że w spotkaniu uczestniczy przedstawiciel zespołku który bezpośrednio kontroluje podejrzane zachowania giełdowe i obsługuje bezposrednio zgłoszenia . Opisałem kazusik braku scalenia akcji naszej szanownej właścicielki ....czekam na odpowiedź ;)

• Re: własnie jestem na spotkaniu z KNF-u Autor: ~Bozia [78.11.73.*]
    ...powodzenia :)
  • Re: własnie jestem na spotkaniu z KNF-u Autor: ~Inwestor [188.146.108.*]
    KNF, oby to była prawda co piszesz.
    Tylko, że działania podejmuje się na faktach, oficjalnym zgloszeniu, a nie na nieskonkretyzowanym przykładzie.
    Zresztą KNF nie zatwierdził takiego stanu rzeczy z akcjami?
  • Re: własnie jestem na spotkaniu z KNF-u Autor: ~ok [5.172.255.*]
    Dałem kazusik czekam jestem w trakcie rozmowy online bo mamy szkolenie (słuzbowe) ale chce uzyskać informację czy taki stan rzeczy jest zgodny z literą prawa ....bo nie wiem
  • Re: własnie jestem na spotkaniu z KNF-u Autor: ~Zainteresowany [46.205.147.*]
    A czemu miałoby to być niedozwolone? Pytam co Cie skłoniło do takiego myslenia
  • Re: własnie jestem na spotkaniu z KNF-u Autor: ~Ok [85.193.230.*]
    No jeśli mamy akcje spółki i mamy reaplit to wszystkie akcje powinno to dotyczyć .....takim sposobem można zostać szalonym milionerem .....przecież jak ta pani dostanie pozwolenia włączenia swoi ch akcji do obiegu z pakietu 500 tys zrobi się jej miliony ..na rachunku
    Ale nie zostały włączone a uprzywilejowane były przed resplitem
  • Re: własnie jestem na spotkaniu z KNF-u Autor: ~Bozia [89.151.41.*]
    Wałkują ten temat bez przerwy. Akcje p. Sylwii były wyemitowane już po zmianie nominału z 40 na 0.05 więc nie mogły być dodatkowo scalone. Jak tylko pojawiłoby się info o dopuszczeniu tych akcji do obrotu, to podejrzewam, że p. Sylwia musiałaby sprzedawać ze stratą jeszcze :) Niemniej jednak może to nastąpić np. przy kursie 20-30 PLN i wtedy faktycznie zostanie dość majętną kobietą. Jej teraz wystarczy żeby dali dywidendę 1 PLN, po cholerę ma się bawić w jakiś handel :)
    Co Ty p....z za glupoty. Ręce opadają. Kiedy były wyemitowane akcje? Kiedy był resplit i Kiedy obniżenie wartości nominalnej akcji? Wałek polega na tym, że kupila sobie akcje wyemitowane specjalnie dla niej po 5gr (a wiec Ty ile pozostałe akcje (prawie 1mld 800mln akcji). Myk polega na tym, że akcje notowane na NC, zostały scalone 800 krotnie a wiec cena nominalna akcji wynosiła 40zl. Niestety zarząd wymyślił sobie obniżenie wartości nominalnej z 40zl do 5gr. I na tym polega wałek. Co do dywidendy to:
    1. Istnieje inne sposoby na wyprowadzenie pieniędzy że spółki i z nikim nie trzeba się dzielić.
    2. Mysle, ze przy wypłacie dywidendy, akcje nienotowanych, nie byłyby brane pod uwagę
  • Re: własnie jestem na spotkaniu z KNF-u Autor: ~ok [5.172.255.*]
    Bozia .....wałkują temat a ty nadal nic nie kumasz ....."Zainteresowany" wytłumaczył ci mniej więcej na czym polega myk . Jak dla mnie to nie do pomyślenia a jednak na naszej giełdzie wszystko jest możliwe . Kobieta "nabyła" pakiecik który nie został scalony tak jak pozostałe akcje będące w obrocie , czujesz? mało tego zmienili nominał tak wiec teoretycznie kobieta na papierze stała się milionerką ....czujesz? opisałem podczas spotkania służbowego z KNF ten kazusik i wiecie co nie dostałem odpowiedzi . Trochę to dziwne bo odpowiedzieli mi na wszytkie moje pytanie a na to jedno nie ....lipa . Dostałem namiar na jednego z kontrolujacych KNF mają tam podobno specjalny zespół powołany 2 lata temu ....napiszę e-maila. Poza tym przypomnę ze na ten myczek KNF chyba wyraziła zgodę z tego co pamietam
    I co tam Ci ciekawego powiedzieli? Hahaha
  • Re: własnie jestem na spotkaniu z KNF-u Autor: ~Bozia [78.11.73.*]
    Zatem od początku:

Uchwała nr 4/2018

"Zwyczajne Walne Zgromadzenie oznacza nową serią A1 wszystkie akcje zwykłe na okaziciela Spółki dotychczasowych serii A, B, C, D, E, F, G, H, I, J i K oraz ustala nową wartość nominalną każdej z akcji Spółki utworzonej nowej serii A1 w wysokości 40,00 zł (czterdzieści złotych) w miejsce dotychczasowej wartości nominalnej akcji Spółki wynoszącej 0,05 zł (pięć groszy) oraz zmniejsza proporcjonalnie ogólną liczbę akcji IDH Spółka Akcyjna wszystkich serii z liczby 1.760.800.000 do liczby 2.201.000, przy niezmienionej wysokości kapitału zakładowego (scalenie akcji)"

Uchwała nr 5/2018

"Zwyczajne Walne Zgromadzenie postanawia obniżyć kapitał zakładowy Spółki z 88.040.000,00 zł (osiemdziesiąt osiem milionów czterdzieści tysięcy złotych) do kwoty 110.050,00 zł (sto dziesięć tysięcy pięćdziesiąt złotych), poprzez zmniejszenie wartości nominalnej akcji z kwoty 40,00 zł (czterdzieści złotych) do kwoty 0,05 zł (pięć groszy) każda."

pkt 5 tej uchwały:

"Podwyższenie kapitału zakładowego następuje poprzez emisję 10.000.000 (dziesięć milionów) akcji zwykłych na okaziciela serii B1, o wartości nominalnej 0,05 zł (pięć groszy) każda"

Zatem emisja tych akcji była po 5 groszy. Akcje o nominale 40 PLN były w obiegu na NC i musiały zostać scalone do nowego nominału 0.05, natomiast B1 nie podlegała już scaleniu bo miała właściwy nominał.

Coś pominąłem?

Kiedy były zatwierdzone dokumenty? 2021
[x]
IDH -1,65% 2,38 2025-10-10 15:51:17
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.