• Pytanie Autor: ~xyz [190.2.131.*]
    Sorki, że nie w temacie spólki, ale szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy można kupić akcje od samego siebie żeby zmniejszyć sobie średnią? Powiedzmy, że mam średnią 2 zł i jak spadło na 1.50 zł to wystawiam zlecenie na kupno powiedzmy 1000akcji i za chwilę kupuje je od siebie, żeby zmniejszać średnią. Gdzieś wyczytałem, że może doczepić się KNF, ale jednak jest taka opcja żeby kupić od samego siebie jak wystawimy najpierw zlecenie kupna, a później sami kupimy te akcje, więc osoba nieświadoma może to zrobić nawet nie wiedząc, że tak nie można. Jaką macie wiedzę w tym temacie? Jakie mogą być konsekwencje takiej operacji?
  • Re: Pytanie Autor: ~X-Man [89.229.97.*]
    można.
  • Re: Pytanie Autor: ~wojteksw [77.46.51.*]
    Czy można - nie wiem, ale wszyscy tak robią. Szczególnie pod koniec roku. Wykorzystując stratne pozycje, w których widzisz potencjał w przyszłości, obniżyć podatki obecne. Za taką transakcję zapłacisz prowizję w biurze maklerskim x2 ( 1 kupno ,1 sprzedaż ) .
    Przy dużych obrotach na walorze przed sesją daj XXX na kupno i XXX na sprzedaż po PKC i się wykona.
[x]
MADMIND -3,21% 1,05 2025-09-24 09:51:59
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.