IMPACT CLEAN POWER TECHNOLOGY S.A. prowadzi działalność na rynku systemów bateryjnych opartych o ogniwa litowo-jonowe oraz rynku stacjonarnych magazynów energii.
Zamierzona koncentracja ma na celu umożliwienie Grupie TDJ wejścia na nowe rynki produktowe oraz dalszy rozwój przejmowanej spółki, wzmocniony dzięki zasobom oraz doświadczeniu Grupy TDJ.
Dzięki za info. Tak jak mówili magazyny i auta elektryczne. Ale proces wchłaniania będzie trochę trwał. Spółka 100 mln przychodów rocznie i 8 baniek zysku. Podobna do PST wynikami. Ale to są młode rozwijające się biznesy. Ten jest jeszcze bardziej przyszłościowy. Tez będzie efekt synergii bo produkują te systemy do maszyn górniczych. Dominuje eksport. Bardzo dobry ruch Tomasz.
Wyniki są za 2020. Ponoć 2021 był rekordowym. Firma jest na prawdę mocnym graczem w Europie. Zajmuje się tez wodorem. Jeśli chodzi o cenę akcji to zapewne nie będzie należała do tanich.
Nie ma pod co. To jest tylko zakup jeszcze przez TDJ. Z reszta inwestorzy na OZE teraz patrzą nieprzychylnym okiem. Ale tak jak mówiłem nabycie połowy udziałów i wprowadzenie jednej osoby do zarządu. Tdj daje know how operacyjne Famur finanse. Wybudują farbyke prawdopodobnie. Może na zamkniętych zakładach Famur. Ale tez konkurencja w tym segmencie coraz większa. Pozbud tez ma umowę na budowę fabryki baterii z singapurska firma. Ale popyt tez będzie stałe rósł. A maja już grupę odbiorców wiec jest to kluczowe i jest jakaś przewaga . Famur już tez oferuje usługi serwisu turbin wiatrowych. Za niedługo będą działali w każdym segmencie OZE. Teraz tylko czekać aż odmrożą środki z UE na transformacje i rusza inwestycje. Zamrożone środki tez są na nasza korzyść. Famur się może pod to lepiej przygotować. Gorzej jak nie odmrożą.
Przy tej okazji polecam zapoznać się bliżej ze wspomnianym Pozbudem (obecnie Compremum). Będą budować fabrykę w Specjalnej Strefie Ekonomicznej na bardzo preferencyjnych warunkach. Jeszcze przed zakończeniem budowy mają zacząć handlować magazynami energii, które dostarczać im ma partner z Singapuru.
Obok tego realizują też spore kontrakty na rzecz PKP, mają zakład produkujący stolarkę okienną (spora część tego idzie do USA), mają w planach budowę farm PV... konkretna spółka z solidnymi perspektywami! Polecam zajrzeć.
A wracając do Famura - TDJ S.A. ma 100% w TDJ Equity I sp. z o.o. (głównym akcjonariuszu) więc raczej jednak bym to mocno wiązał z FMF. Mam wrażenie, że to może być po prostu kolejny wybieg ze strony TDJ, żeby nie puszczać dobrego espi w rynek. Ale być może jestem zbyt przewrażliwiony na zagrywki TDJ na Famurze...
Generalnie jest się czym chwalić (wiatraki, teraz te magazyny energii, co do kontraktów na maszyny to akurat trudno powiedzieć, bo nie znamy dokładnej sytuacji, jednak Prezes już w Q3 lub Q4 mówił o "ożywieniu" na tym polu, które będzie można zaobserwować w 1Q2022. Zastanawiająca jest również cisza jeśli chodzi o budowane farmy PV), a tymczasem raczą rynek samymi złymi informacjami (odpis aktualizacyjny, wystąpienie siły wyższej w kontrakcie etc.). Dla mnie ta nierównowaga jest po prostu zastanawiająca.
Zawsze tdj nabywa pierwsze. Oni są ich partnerem od fuzji i przejęć. Trudny okres na maszyny. Ledwo się covid skończył i następny problem. Cały czas pod górkę. Na razie nie widać potencjału by miało być lepiej niż w roku poprzednim. Jedynie uruchomienie inwestycji w polskim górnictwie co jest mało prawdopodobne. Sytuacje finansowa cały czas jest dobra. Trzeba czekać. Główna różnica między Famur, a pozbud to zasoby pieniężne. Ale pozbud się przekształca w podobnym kierunku. Jednak nie może sobie pozwolić na takie inwestycje. Jeszcze w warunkach coraz wyższych stop procentowych.
Tak, masz rację. Z drugiej jednak strony poza Rosją są przecież Indie, Chiny, Indonezja... może rynek polski również się obudzi, biorąc pod uwagę to ostatnie szaleństwo na węgiel.
Z Compremum oczywiście - w tej chwili inna skala spółek, kapitalizacji etc. Jednak tą fabryką sporo namieszają, tego jestem pewny. A podoba mi się również ich model biznesowy, zdywersyfikowany i poukładany. Trochę właśnie jak w FMF w obecnym momencie, który ma szansę korzystać zarówno z górnictwa jak i OZE.
Kiedyś na pewno będzie dobrze. Musza ruszyć inwestycje. Ciekawa jest ta spółka tylko jeszcze jedna rzecz mnie w niej martwi. Czy zyski nie są papierowe. W ostatnim roku strasznie pogorszył się spływ należności i ciekawego z czego on wynika. Na pewno trzeba mieć to na uwadze. Chciałem ja po 1,44 nabyć kiedy wskaznikowo była bardzo atrakcyjna. Później wybiło i było już za późno.