Co myślicie w tym temacie w perspektywie kilku lat? Jestem niewielkim inwestorem (ok 6,5k akcji kupionych wiosną 2020r), i szczerze przyznam najważniejszym argumentem przed dokupywaniem akcji była dla mnie zawsze słaba sytuacja demograficzna, takie rzeczy jak wzrost stóp procentowych czy ograniczenia w dostępności kredytów w długiej perspektywie w jakiej inwestuje w akcje wydają mi się mniej znaczące. Marvipol jest obecnie bardzo nisko wyceniany i znów rozważam zakup większego(jak na moje możliwości) pakietu. Ciekawie wygląda też Atal. Wojna całkowicie zmieniła sytuację, myślę, że wiele ukraińskich rodzin(także tych zamożniejszych) podejmie decyzję o osiedleniu się w Polsce na stałe, szczególnie w dużych miastach i znacząco zwiększy się popyt na mieszkania w takich lokalizacjach.
po pierwsze nie emigrantów tylko imigrantów/uchodźców. Po drugie to będzie uboga ludność, żyjąca z zasiłków, będą mieszkać po kilku w jednym pokoju. To nie przełoży się na popyt na nowe mieszkania.
Przełoży się na najem ... bo ktoś im będzie musiał mieszkania wynajmować i ktoś za to będzie musiał płacić.. nawet jak sami Ukraińcy nie będą w stanie... bo przecież nie po to ich tu ściągnęliśmy milion by zamieszkali na ulicy jako bezdomni.
Dnia 2022-03-07 o godz. 14:54 ~hihi napisał(a): > Pocieszajcie się... > > Jeszcze kilka dni i 5.xx :) optymistycznie. > > Wnioskujcie aby zrobić buyback zamiast dywidendy bo nigdy z tego mie wyjdziecie.
Hihi masz racje nikt nie będzie kupował mieszkań Polacy i Ukraińcy chętnie będą mieszkać pod mostami !!
Trzeba sprzedawać deweloperów możesz zaczynać sprzedawać po %.XX nikt Ci nie broni ba trochę osób nawet się tu ucieszy :))
Hihi daj spokój!
Tu jest grupa wyznawców która przy 5zł będzie się cieszyć że ma najlepsza spółkę na giełdzie.
Podobnie jak na BAH tam też jest grupa wierzących w Pana K.
Jak ktoś lubi tracić swoją kasę niech to robi po co jeszcze ich denerwować.
Tak dopytam czy wiesz ze dywidenda pomniejsza kurs?
Nie bardzo rozumiem po co ci ona skoro kurs nie wróci mało tego jeszcze zapłacisz podatek od dywidendy a na akcjach będziesz wciąż miał stratę.
Zatem spadek kursu, starta podatkowa i zapłacony podatek od dywidendy ????
Nie uważam bym na dywidendzie tracił bo spółka cześć zysku przeznacza na rozwój co roku jej wartość wzrasta. Ale ja tu nie jestem graczem tylko inwestorem.
Drogi inwestorze, budowanie wartości spółki obrazuje wykres...
4 lata obecności na gpw i wynik około-10%!!! (a inflacja)
Spółka wartość buduje ale dla Książka, widać to po wk to fakt.
Tylko niestety z tego torta ty nic nie masz i nie będziesz miał. Gdy wartość będzie zadowalająca to prezes to skonsumuje... zabierając spółkę z giełdy bądź np. ustanawiając "mega program motywacyjny dla zarzadu".
Z punktu widzenia akcjonariusza patrz czy spółka buduje wartość tobie, jej kurs rośnie, stale wypłaca dywidendę.
Zaraz napiszesz przecież w zeszłym roku było 80gr dywidendy - fakt - tylko szkoda ze kurs zjechał o kilka złotych:) więc budowanie wartości akcjonariuszom wyszło dość dziwnie.
Pozdrawiam