• Fundusze muszą umarzać jednostki TFi - dlatego spadnie Autor: ~Anty-Makler [188.147.100.*]
    Ludzie będzie kryzys banków bo są sankcje handlowe i finansowe. Zobaczcie w akcjonariat millennium ile jest tam funduszy inwestycyjnych. Spadki po 10% są dlatego że fundusze wychodzą a nie ma popytu bo ulica się boi kupować. Od tygodnia idą do banków zlecenia o umarzanie jednostek funduszy inwestycyjnych od milionerów. Fundusz MUSI sprzedać te akcje w ciągu dwóch dni jak ma dyspozycję bo tego wymaga prawo. Jak nie ma popytu to akcję będą rzucane PKC. Spadki przyspieszą bo fundusze muszą wywalić kilkanaście milionów złotych w akcjach. Żadna ulica tego nie zbierze, nie ma tylu drobnych akcjonariuszy. Kurs zleci do 3,5 zł (no chyba że zawrą pokój to może do 4,5 zł). A makler nagania was tak jak mu fundusz rozkazuje "trzymajcie, czekajcie" .... bo fundusze muszą wyjść. Tu będzie 6 miesięcy spadków i nikt tego nie odczaruje bo sankcje nie zostaną usunięte nawet jak Putin się wycofa. Spadek PKB to spadek banków, spadek kredytów i inwestycji. Za to wyższa inflacja bo ropa idzie w górę.
    Myślcie .... umarzanie jednostek funduszy przez milionerów zabije kurs.
  • Re: Fundusze muszą umarzać jednostki TFi - dlatego spadnie Autor: ~dodurniapowyżej [89.161.52.*]
    i bardzo dobrze!!! ja zawsze wtedy biorę w dole...
  • Re: Fundusze muszą umarzać jednostki TFi - dlatego spadnie Autor: ~JS [193.238.180.*]
    Anty-Marler, a skąd ty masz takie informacje???
    1. Milionerzy nie trzymają kasy w funduszach tylko mają swoich speców od zarządzania.W funduszach to właśnie trzyma ulica.
    2. Skąd wiesz, że sprzedaja banki??? W funduszach jest sporo róznych spółek , niektóre bardziej narażone na spadki niz banki.
    3. Nie wmawiaj ludziom, że spadnie do 2-3 zł bo tego nikt nie wie , a na dodatek nic nie piszesz o podwyżkach stóp , które będą w tym roku i które dadzą tym bankim setki milionów zł zysków bez wychodzenia " z domu".
    Kolego zanim zacznieśsz siac panikę to najpierw przemyśl co chcesz przekazać.
    Bez odbioru.

• Re: Fundusze muszą umarzać jednostki TFi - dlatego spadnie Autor: ~Anty-Makler [188.147.100.*]
    Nie wiem ilu znasz milionerów bo ja znam pięciu - właściciele firm około 120 osobowych. Mają na kotach po 15-30 mln zł. Żaden z nich nie ma własnego doradcy finansowego ani nie założył własnego funduszu inwestycyjnego. Kupują zwykłe fundusze TFI aby uciec przed inflacją. Ty piszesz o hiper milionerach którzy mają od 100 mln do 1 mld zł. To już rzadka kategoria i tacy mają swoich doradców ale na pewno nie kupują akcji banków bo to są za małe instrumenty na ich pieniądze. Sześciu takich kolesi mogłoby wykupić cały freefloat Millennium wiec bez sensu dla nich być samym na papierze i ponosić takie ryzyko. Oni siedzą w dużych funduszach hedgingowych i inwestycyjnych typu Black Rock itd.
    Trzeba trochę kumać skalę rynku ...
  • Re: Fundusze muszą umarzać jednostki TFi - dlatego spadnie Autor: ~Anty-Makler [188.147.100.*]
    A tu sobie sprawdź ile TFi jest załadowanych w Millenium i jaki jest realny freefloat - około 14% akcji czyli jakies 700 mln zł:
    https://stooq.pl/q/h/?s=mil

• Re: Fundusze muszą umarzać jednostki TFi - dlatego spadnie Autor: ~misiasty [5.184.83.*]
    Madrego to dobrze posluchac :)
  • Re: Fundusze muszą umarzać jednostki TFi - dlatego spadnie Autor: ~Kolo [83.23.245.*]
    Anty mnie przekonałeś,poczekam na 3zł a jak spadnie na 2,1 uśrednie
  • Re: Fundusze muszą umarzać jednostki TFi - dlatego spadnie Autor: ~JS [193.238.180.*]
    Każdy może mieć swoje zdanie.
    Mnie zdecydowanie nie przekonałeś.
    Mill spadło z 9 na 5,5 w ciagu 2 tygodni.
    Pora na odbicie. Te fundusze bęą za chwilę kupowały na wyścigi akcje banków.

[x]
MILLENNIUM -0,07% 14,93 2025-10-03 17:04:02
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.